In nenumarate feluri, autorii sirieni releva complementaritatea dintre rolurile Mariei si ale Euharistiei in cursul istoriei mantuirii. Maria este punctul esential de intalnire intre Dumnezeu si om in procesul Intruparii, pogorarea lui Dumnezeu in om, la fel dupa cum Euharistia este punctul de intalnire dintre om si Dumnezeu, in procesul de sfintire sau (asa cum gasim exprimat in traditia orientala si in cea greceasa deopotriva) de indumnezeire a omului, de inaltare a omului catre Dumnezeu. In acelasi timp, Sfintele Taine (Botezul mai cu seama) "nasc" neincetat crestini, la fel dupa cum Maria Il naste pe Hristos. In Sfintele Taine lucrarea Duhului Sfant este sigura; ce ramane ca o necesitate este consimtirea, conlucrarea fiecarei persoane umane in parte, corespunzand consimtamantului Mariei de la Bunavestire. Daca aceasta conlucrare este oferita, atunci si crestinul va "zamisli", iar Hristos va straluci mai departe din inima aceluia, la fel dupa cum si Maria a zamislit, iar Hristos a stralucit.
Sebastian Brock , considerat decanul la nivel mondial al studiilor siriace, este profesor emerit la Institutul Oriental din Oxford, unde a predat intre anii 1974-2003. Este autorul a peste 30 de carti si 400 de articole publicate, inclusiv editii de text si traduceri. Cheia de bolta a operei sale a reprezentat-o descoperirea providentiala a Partii a II-a din scrierile Sfantului Isaac Sirul in Biblioteca Bodleiana din Oxford, manuscris pe care l-a tradus si publicat in editie critica.
Cartea profesorului Sebastian Brock, Universul Parintilor sirieni, ofera cititorului roman cele mai importante repere la zi pentru orientarea sa in teologia siriaca. De-a lungul cartii, autorul trateaza profund, limpede si meticulos cele mai importante si mai reprezentative teme ale gandirii Parintilor sirieni. Graitoare sunt chiar si titlurile catorva capitole din cuprins: "Introducere in siriacistica", "Introducere in spiritualitatea siriaca", "Hristologia Bisericii Rasaritului", "Rugaciunea lui Iisus in traditia siriaca" si altele. Parcurgerea cartii va oferi cititorului bucuria intalnirii cu o viziune integratoare si unificatoare asupra unei lumi mirabile, dar inca putin cunoscute, asa cum este cea a crestinismului de limba siriaca, viziune care este rodul si sinteza cercetarilor de o viata ale profesorului Sebastian Brock. - Ierom. Agapie Corbu