Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Dictatura gastronomica

Dictatura gastronomica - Constantin Bacalbasa
Rasfoieste

Dictatura gastronomica

Dictatura gastronomica. 1501 feluri de mancari

Considerata de Pastorel Teodoreanu "un monument gastronomic", Dictatura Gastronomica. 1501 feluri de mancari este o spectaculoasa monografie culinara a Romaniei interbelice, care contine retete culese, incercate si redactate de Constantin Bacalbasa. Editia de fata pastreaza stilul incofundabil al autorului, imbogatind parfumul de epoca al cartii prin ilustratii menite sa va binedispuna si sa va introduca in atmosfera boema a Micului Paris interbelic. Actualitatea celor mai multe dintre retete este surprizatoare, iar stilul succint si direct in care sunt enuntate fac din aceasta carte un instrument ce n-ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie. 

Amuzanta, utila, sarmanta si surprinzatoare la fiecare pagina. Prezenta editie a acestei carti va ofera ocazia de a explora gusturi romanesti autentice, asa cum au fost ele incercate de romanii inceputului de secol XX. Retetele culese si redactate de marele publicist interbelic Constantin Bacalbasa primesc in aceste pagini haine noi, sub forma unor ilustratii realizate de artisti contemporani, care va vor introduce in atmosfera plina de farmec a Romaniei interbelice si va, vor aduce, cu siguranta, un zambet pe buze. in speranta ca, am reusit sa implinim dorintele enuntate mai jos de autor, pofta buna!
 
Astfel, cum va aparea, cu ilustratii in text, cu indicatii privind toate alimentele, cu retete culinare si pentru oameni sanatosi, si pentru oameni bolnavi, si pentru cei supusi unui regim intermediar, cu pregatiri pentru mesele de lux si pentru mesele familiale, cartea aceasta, purtand titlul 1501 feluri de mancari, va fi unica in Romania, va fi superioara multor tratate culinare aparute in strainatate. Si aceasta fiindca va cuprinde - pe langa atatea retete ale bucatariilor franceza, germana, engleza, rusa , ungara etc. - si toate felurile de mancare ale bucatariei romane si greco-romane.
Este o carte foarte utila, cum n-a mai aparut alta in Romania, una completa, cum n-au aparut multe in tarile straine. - Constantin Bacalbasa

Cea mai frumoasa si savuroasa editie de pana acum!

Peste 140 de ilustratii realizate de 6 artisti contemporani.
Citeste mai mult

69.90Lei

69.90Lei

Primesti 69 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

In stoc

Descrierea produsului

Dictatura gastronomica. 1501 feluri de mancari

Considerata de Pastorel Teodoreanu "un monument gastronomic", Dictatura Gastronomica. 1501 feluri de mancari este o spectaculoasa monografie culinara a Romaniei interbelice, care contine retete culese, incercate si redactate de Constantin Bacalbasa. Editia de fata pastreaza stilul incofundabil al autorului, imbogatind parfumul de epoca al cartii prin ilustratii menite sa va binedispuna si sa va introduca in atmosfera boema a Micului Paris interbelic. Actualitatea celor mai multe dintre retete este surprizatoare, iar stilul succint si direct in care sunt enuntate fac din aceasta carte un instrument ce n-ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie. 

Amuzanta, utila, sarmanta si surprinzatoare la fiecare pagina. Prezenta editie a acestei carti va ofera ocazia de a explora gusturi romanesti autentice, asa cum au fost ele incercate de romanii inceputului de secol XX. Retetele culese si redactate de marele publicist interbelic Constantin Bacalbasa primesc in aceste pagini haine noi, sub forma unor ilustratii realizate de artisti contemporani, care va vor introduce in atmosfera plina de farmec a Romaniei interbelice si va, vor aduce, cu siguranta, un zambet pe buze. in speranta ca, am reusit sa implinim dorintele enuntate mai jos de autor, pofta buna!
 
Astfel, cum va aparea, cu ilustratii in text, cu indicatii privind toate alimentele, cu retete culinare si pentru oameni sanatosi, si pentru oameni bolnavi, si pentru cei supusi unui regim intermediar, cu pregatiri pentru mesele de lux si pentru mesele familiale, cartea aceasta, purtand titlul 1501 feluri de mancari, va fi unica in Romania, va fi superioara multor tratate culinare aparute in strainatate. Si aceasta fiindca va cuprinde - pe langa atatea retete ale bucatariilor franceza, germana, engleza, rusa , ungara etc. - si toate felurile de mancare ale bucatariei romane si greco-romane.
Este o carte foarte utila, cum n-a mai aparut alta in Romania, una completa, cum n-au aparut multe in tarile straine. - Constantin Bacalbasa

Cea mai frumoasa si savuroasa editie de pana acum!

Peste 140 de ilustratii realizate de 6 artisti contemporani.
Citeste mai mult

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Rating general al produsului

5 stele
5
4 stele
1
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

crina d. 12/03/2023 19:54
Un ghid complet de gastronomie scris de cunoscutul ziarist, memorialist și om politic român Constantin Bacalbasa.
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments
Golovei Viorica 28/12/2021 12:00
green icon awesome check Achizitie verificata
Mult mai mult decât o carte de bucate,o delectare.Recomand oricărui cititor fie și antitalent in bucătărie.Un an bun va doresc!
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments
MIHAILESCU RODICA 04/03/2021 00:00
green icon awesome check Achizitie verificata
O carte a lui Constantin Bacalbasa este totdeauna o incantere iar una de gastonomie este o neasteptata. Stilul autorului este inconfundabil si chiar de la titlu " ne trage de maneca" - "Dictatura gastonomica". Vedem o fateta a lui Bacalbasa la care sincer eu personal nu m-am asteptat: un gurmand avizat care in capitolul II, "Doua vorbe" da dovada si de eruditie in domeniu dar capabil sa sintetizeze si sfaturi utile apropo de aspectele medicale, combinatiile "fericite", "Cum si cu ce ne hranim" - capitolul III, "Un numar de povete si lamuriri - Sfaturi despre sare si altele" - capitolul IV. Ofera de asemenea informatii despre cum se pregatesc mancarurile - capitolul V, alimente de regim - capitolul VI, etc..
Apoi iata-ne ajunsi la capitolele grupate pe materia prima: oua, legume, fainoase, carne in variante familiare noua si azi (vaca, vitel, porc, berbec, miel, rata, gasca, peste) dar si mai putin familiare - fructe de mare, porumbei si bibilici - mai frecvent vedem ouale de bibilica - carne de vanat. Sunt intercalate capitole refreitoare la sosuri, aperitive - foloseste termenul "hors d'oevre" care da si un "gust" de eleganta desueta, de trecute vremi - marinate, salate dserturi (prajituri, sosuri dulci, cupe cu fructe, spume, compoturi si inghetate). Exista si capitole pentru conserve pentru iarna dar si dulceturi, siropuri, sorbeturi, marmelade si diverse bauturi.
Finalul cartii vine cu cinci surprize: prima este "Coltul gastronomilor rafinati", captolul XXXVII cu feluri care poate azi nu se vor parea ciudate crema de raci, supa de visine, supa de nuci, homar in maioneza sau in scoici, langusta africana sau raci Madame de Pompadour... dar care se gaseau pe mesele protipendadei antebelice, ca de altfel si salaul in sampanie sau salata de ...crizanteme.
Cea de-a doua surpriza este lista de meniuri repartizate pe lunile anului - ianuarie, februarie.. - si mesele zilei - dejun, pranz si... "pranzuri de noapte sau supeuri". Interesant este faptul ca in cazul dejunurilor si al pranzurilor le da separat pe cele vegetariene si pe cele cu carne si are special specificat "pranzul cu invitati".
De remarcat faptul ca bauturile - tuica, vinurile, cocteilurile, mastca si secarica apar doar la " supeuri".
O a treia surpriza este meniul de Revelion, penultima surpriza este reprezentata de un mic capitol de ceaiuri de vara si de iarna iar ultma surpriza este reprezentata de meniurile doamnei Ecaterina Bacalbasa repartizate pe anotimpuri.
Merita o mentiune si aspectul cartii: coperta cartonata lucioasa, bine legata cu o ilustratie sugerand in egala masura continutul gastronomic - un curcan - dar si rafinamentul - pentru ca pasarea are o figura de domn usor plictisit, distant, ce poarta joben, mantie si bastonul subtire specific elegantilor interbelici.
Foaia usor galbuie, mata, cu ilustratie alb - negru in penita are un aspectul desuet, cu un parfum venind din vremi trecute, pe care noi nu le-am cunocut dar care ne sunt sugerate de carte. Dincolo de utilitatea practica a lucrarii - carte de bucate - mancarurile, meniurile fac sa renasca o lume intreaga, o lume pe care am pierdut-o dupa al doiea razboi mondial dar pe care trebuie sa o redescoperim daca vrem sa ne intregim si sa ne intelegem istoria.
Multumesc editurii Carusel books care mi-a oferit prilejul unei lecturi deosebite, o lectie de gastronomie si de viata
R. Mihailescu
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments
Mihaela Dumitru4 04/02/2021 15:35
green icon awesome check Achizitie verificata
O carte ce nu trebuie să lipsească dintr-o bibliotecă!
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments
STROESCU DORU COSTIN 22/12/2020 19:15
green icon awesome check Achizitie verificata
Sunt foarte multumit de produsele furnizate de Comunitatea Libris. Un singur lucru am de obiectat: Produsele sunt furnizate foarte tarziu de la trimiterea comenzii. Poate ar trebui schimbata firma de curierat. Asta ca recomandare.
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments
Cismas Paul 06/03/2020 18:51
Un binevenit ghid in bucatarie, un retetar de mare ajutor pentru cei pasionati de arta gatitului scris de domnul bacalbasa. Retete simple si la indemana oricui, clar si exact prezentate. Aceasta carte cuprinde aproapte toate rețele de baza pe care le poți gati cu ușurință.
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments

6 din 6 de rezultate

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one