Countdown header img 1

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Card cadou
Promotii popup img

TRANSPORT GRATUIT

si -33% -10% la FICTIUNE

-28% -10% la NON-FICTIUNE

Urmatoarea ta lectura aici!
Close btn popup img

Intermitentele mortii

De (autor): Jose Saramago

4.5
(11 reviews)
Intermitentele mortii - Jose Saramago

Intermitentele mortii

De (autor): Jose Saramago

4.5
(11 reviews)
• Autor distins cu Premiul Nobel pentru literatura
 
Intr-o tara al carei nume nu este mentionat, se intimpla ceva ce nu s-a mai pomenit de la inceputul lumii: moartea decide sa-si suspende activitatea. Din acel moment, destinul oamenilor pare a fi sa traiasca vesnic. Dupa o scurta perioada de euforie, lumea se cufunda insa in haos si disperare si incepe sa caute diferite moduri de a convinge moartea sa-si reintre in drepturi, in urma presiunilor din partea bisericii, a familiilor ingrozite de batrinii ce insista sa faca umbra pamintului, a sinucigasilor si a companiilor de pompe funebre.


Citeste mai mult

transport gratuit

-5%

23.70Lei

24.95 Lei

Sau 2370 de puncte

Fiecare comanda noua reprezinta o investitie pentru viitoarele tale comenzi. Orice comanda plasata de pe un cont de utilizator primeste in schimb un numar de puncte de fidelitate, In conformitate cu regulile de conversiune stabilite. Punctele acumulate sunt incarcate automat in contul tau si pot fi folosite ulterior, pentru plata urmatoarelor comenzi.

In stoc

Descrierea produsului

• Autor distins cu Premiul Nobel pentru literatura
 
Intr-o tara al carei nume nu este mentionat, se intimpla ceva ce nu s-a mai pomenit de la inceputul lumii: moartea decide sa-si suspende activitatea. Din acel moment, destinul oamenilor pare a fi sa traiasca vesnic. Dupa o scurta perioada de euforie, lumea se cufunda insa in haos si disperare si incepe sa caute diferite moduri de a convinge moartea sa-si reintre in drepturi, in urma presiunilor din partea bisericii, a familiilor ingrozite de batrinii ce insista sa faca umbra pamintului, a sinucigasilor si a companiilor de pompe funebre.


Citeste mai mult

Detaliile produsului

De acelasi autor

De pe acelasi raft

Rating general al produsului

5 stele
9
4 stele
0
3 stele
1
2 stele
1
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

fata.cu.carti 08/02/2021 15:00
Mi-a plăcut și diferențierea dintre Moarte și moarte, cea din urmă – protagonista romanului – fiind doar mica moarte cotidiană, care nu poate împiedica viața să continue. Nu este foarte clar, însă, dacă moartea care acționează în țările învecinate este aceeași cu moartea care și-a întrerupt activitatea, par a fi morți diferite, având în vedere că muribunzii își dau ultima suflare odată ce trec granița, ca și cum ar fi intrat sub jurisdicția morții vecine – însă doar moartea lor ar fi trebuit să aibă puterea de a-i ucide, și deja m-am pierdut în logica acestor morți cu întrebuințări specifice.
 • Like review icon 0
 • Add comments
d3a 12/01/2021 10:00
in 1975 lucrează numai ca scriitor. După divergențe privind romanul său Evanghelia după Hristos, se mută definitiv pe insula Lanzarote.
Saramago a murit în casa sa de la Lanzarote, în Insulele Canare în ziua de 18 iunie 2010.
 • Like review icon 0
 • Add comments
cirtoajeteodor 05/01/2021 16:48
Mi-am imaginat cum, dacă această situație utopică – însă nu imposibilă – ar avea loc, iar vacanța morții ar continua zeci sau sute de ani, morala, sentimentele și principiile s-ar perverti treptat, compasiunea, respectul și atașamentul ar dispărea cu desăvârșire, iar oamenii ar deveni pragmatici și cruzi, debarasându-se de trupurile celor bătrâni sau bolnavi incurabili îndată ce medicina nu i-ar mai putea ajuta cu nimic, stivuindu-le în depozite imense, adevărate cimitire de oameni încă vii, un veritabil iad pe pământ. Legile ar fi schimbate pentru a-i proteja pe cei tineri și în putere de masele monstruoase ale morților-vii, îndepărtați din societate cu pragmatismul celui care știe că doar în felul acesta se poate supraviețui. Dispariția morții ar însemna nu o binecuvântare, ci un blestem, căci, dacă mai înainte nu exista certitudinea unui iad în care păcatele vor fi ispășite pentru eternitate, acum iadul ar deveni un loc fără putință de tăgadă, un infern al vieții suspendate, e de ajuns o boală gravă sau un accident, sau pur și simplu bătrânețea, pentru a ști că vei fi sortit acelui loc al agoniei veșnice.
 • Like review icon 0
 • Add comments
trandafirgheorghe 22/12/2020 08:45
Să scoatem limba la moarte, ne îndeamnă scriitorul portughez (care avea deja 83 de ani când a publicat acest roman și primise Nobelul cu șapte ani înainte), iar noi ar trebui să înțelegem că suntem liberi să maimuțărim nu doar moartea, ci și viața asta absurdă în care primim la pachet religia, legile și instituțiile statului, că nu e cazul să luăm nimic în serios și nici să cădem pradă manimatarilor, ci să gândim pentru noi înșine înainte de toate.
 • Like review icon 0
 • Add comments
ari.c 20/12/2020 18:00
Pornind de la o frază a filozofului Ludwig Wittgenstein (Gândește-te mai mult la moarte – ar fi ciudat să nu cunoști noi reprezentări, noi contexte ale limbajului), Saramago își imaginează ce s-ar întâmpla într-o țară în care nu mai moare nimeni, începând cu prima zi a unui nou an – căci, după toate aparențele, moartea și-a luat vacanță pe nepusă masă. Trebuie să menționăm că nu este vorba despre descoperirea vreunui elixir al tinereții veșnice, ci doar de faptul că moartea a încetat pur și simplu să mai ucidă: un dar al nemuririi cu consecințe neprevăzute. Bătrâni ce se mai țin de viață numai printr-un firicel străveziu, copii sau tineri cu boli incurabile, trupuri sfârtecate în accidente, sfidând logica supraviețuirii, toți acești oameni se află în pragul morții, însă fără a putea păși dincolo. Ușa către neființă este închisă, ieșirea din viață le este refuzată.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Miruna Belea 17/12/2020 22:00
Ideea în sine e foarte bună, iar scriitura reușita. Scenariul pe care îl propune Saramago ii permite sa dea la iveala firea umana, iar caracterele sunt credibile, nimic nu e exagerat.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Cum ar fi dacă, într-o bună zi, moartea ar dispărea pe nesimțite din peisaj, dacă nimeni nu ar mai muri, nici măcar cei aflați la o suflare de tărâmul neființei? Ei bine... se pare că nici măcar biserica (catolică, romană și apostolică) nu e prea încântată de amânarea judecății de apoi și de perspectiva eternului "acum", iar nemurirea (mai ales în absența "tinereții fără bătrânețe") e supraestimată.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Lau34 20/08/2020 11:00
Romanul lui Saramago mi-a amintit, cind am ajuns la final, un pasaj din Cintarea cintarilor. Vreti sa vi-l spun? Iata:Caci puternica precum moartea este iubireaGrea precum imperiul mortii geloziaCarbunii ei carbuni de focFlacara mistuitoare a lui Iahve / O flacara atotmistuitoare (8: 6).Nu cred ca e vreo legatura intertextuala, cum spun criticii subtiri. Totusi, intre poemul cunoscut si ceea ce petrece in carte, in ultimele 34 de pagini, exista oarece potrivire. Altfel, se subintelege ca toata lumea a citit cartea. Nu are rost s-o rezum, nici nu se recomanda pe Goodreads: te trece la spoiler. Voi observa inca o data ca pina la p.206, personajul principal e, ca de obicei, naratorul. Care povesteste faptele si, mai ales, le comenteaza abundent, ca apoi sa comenteze comentariul, sa aduca precizari la precizari si tot asa (pp.50, 74, 76, 127, 139, 179). Multi nu gusta locvacitatea unui atare povestitor, nu au suficienta rabdare sa-i asculte opiniile, vor actiune, nu divagatii filosofice. Din pricini care se stiu, am absolvit Filosofia (chiar daca printre ultimii), digresiunile naratorului nu ma indispun niciodata. Stiu ca nu citesc un thriller. A, daca ar insira banalitati, abureli, bullshit (cititi neaparat eseul lui Harry G. Frankfurt, De tot rahatul, tradus in 2018 la Baroque Books u0026amp; Arts) ar fi altceva. Dar naratorul lui Saramago e aproape intotdeauna ironic, sceptic, cinic, ireverentios, insolent si, de ce nu?, plin de haz, desi ma indoiesc ca pe unii prelati ii amuza prea tare umorul lui. Trebuie, prin urmare, sa-l urmaresti cuvint cu cuvint, fara sa sari pasaje, chiar daca lipsa paragrafelor, a liniutei de dialog, a semnelor de exclamare / intrebare incetineste brutal ritmul lecturii. Nu poti practica speed-reading pe textul lui Saramago.Voi da un singur exemplu. Moartea / moarte isi anunta victimele prin scrisori. Un expert / un gramatician le analizeaza intr-un articol de ziar si ajunge la convingerea ca stilistic sint nule. Moartea nu se pricepe citusi de putin la scris. Si acum urmeaza gluma. Expertul denunta de fapt ticurile stilistice ale lui Saramago:Pur si simplu moartea nu stapinea nici primele rudimente ale artei de a scrie... sintaxa haotica, lipsa punctelor finale, eliminarea obsesiva a paragrafelor, folosirea virgulelor pe sarite si, pacat de neiertat, intentionata si aproape diabolica abolire a majusculelor... O rusine, o provocare, continua gramaticianul si intreba, Daca moartea scrie in felul acesta, cum sa n-o faca miine copiii nostri... (pp.126-127).P. S. In Cintarea cintarilor, iubirea NU e mai puternica decit moartea, dar NICI moartea decit iubirea. Stau in cumpana...
 • Like review icon 0
 • Add comments
Florina56 12/08/2020 15:39
A doua zi nu a murit nimeni. Faptul, fiind absolut contrar regulilor vieţii, pricinuia o imensă tulburare în spiritele oamenilor, efect justificat sub toate aspectele, ajunge să ne amintim că, în cele patruzeci de volume ale istoriei universale, nu exista o singură ştire
 • Like review icon 0
 • Add comments
Cezara-Ilinca 02/06/2020 19:16
Ce-ar fi dacă moartea nu mai moare? O carte plină de umor, ironie, sarmasm, idei îndrăznețe, toate împletite cu măiestria stilului scriitoricesc al lui Saramago: fără semne de punctuație, fără linii de dialog. O poveste extrem de isteață și aparte. Ai pus mâna pe carte, n-o mai lași până n-o termini.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Laura Damian 21/03/2020 07:53
In ciuda titlului, este o carte plina de ironie si umor. Felul in care este scrisa, nu iti permite sa o lasi din mana. Este o poveste atipica. Ai parte de surprize la fiecare pagina.
 • Like review icon 0
 • Add comments

Noi suntem despre cărţi şi la fel este şi Newsletter-ul nostru

Abonează-te pentru a afla rapid care sunt promoţiile zilei, noutăţile şi recomandările noastre.

Ma abonez image one
Ma abonez image one