Putin mai e si gata! Marele urcus se afla in fata noastra si, paradoxal, cu cat resursele de hrana sunt mai mici, iar odihna mai putina, cu atat ni se cere mai mult efort… Efort fizic, negresit, caci organismul este supus unor modificari de metabolism importante. De la carne trecem la vegetale, de la mancaruri solide mergem mai mult pe supe sau sucuri. Abstinenta fata de alcool (care „veseleste inima omului”, Psalmul 103) devine si ea o piatra de incercare, caci in cele 47 de zile de post sunt doar doua dezlegari: Buna Vestire si Floriile. Desigur, mai sunt sambetele si duminicile, dar nu prea iti vine sa pui gura pe bautura avand un regim alimentar exclusiv vegetal, sarac in grasimi. Asadar, din obisnuintele alimentare va lipsi vinul, cu toata bogatia lui de vitamine, antioxidanti si minerale. Acest „elixir al zeilor” (in special vinul rosu) mai contine resveratrol, polifenoli care inhiba actiunea radicalilor liberi asupra organismului si flavonoide, care scad nivelul colesterolului. Tot vinul rosu mai contine si vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6), vitamina C si minerale precum calciu, fier, potasiu si magneziu. Vedeti doar vinul ce aport urias de sanatate are asupra organismului uman? Desigur, baut in cantitati moderate…
Cu toate acestea, urcusul care incepe la 1 martie trebuie dus pana la capat. Dar oare pe ce ne mai putem bizui in incercarea de a ajunge in varf, adica la limanul Sfintelor Pasti – in noaptea de Inviere? Pe sprijinul venit de la Domnul, de la Maica Sa, de la sfintii dragi inimii noastre, grabnic ajutatori. Si asa, in acest alai ceresc si pamantesc, putem urca muntele sa vedem lumina Invierii Domnului. Si doar dupa un post primenitor avem a vedea si intelege taina din veac a mantuirii, pregatita noua prin jertfa lui Hristos! - Razvan Bucuroiu