Parul si gutuiul

Parul si gutuiul
Cuprinsul cartii „Parul si gutuiul”:
* PARUL
o Importanta culturii parului
o Originea si arealul de raspandire
o Particularitati biologice
+ Speciile care au contribuit la obtinerea soiurilor de par actuale
+ Particularitati de crestere
# Specificul cresterii sistemului radicular
# Specificul cresterii partii aeriene
+ Particularitati de fructificare
# Tipul de fructificare
# Longevitatea pomilor
# Varsta rodirii
# Comportarea parului in procesul infloritului, polenizarii si fecundarii
# Potential productiv
+ Perioadele de varsta ale parului - lucrari ce trebuie aplicate in fiecare perioada
+ Fazele fenologice si repausul la par
# Perioada de vegetatie
* Evolutia unui mugure vegetativ
* Evolutia unui mugure pe rod
# Perioada repausului de iarna
o Cerintele parului fata de conditiile de mediu
+ Cerintele fata de temperatura
+ Cerintele fata de lumina
+ Cerintele fata de umiditate
+ Cerintele fata de sol
o Infiintarea plantatiilor de par
+ Alegerea locului de plantat
+ Amenajarea si parcelarea terenului
+ Sortimentul si repartizarea soiurilor in livada
+ Alegerea portaltoilor
+ Pregatirea terenului in vederea plantarii
+ Stabilirea distantei de plantare
+ Pichetarea terenhului
+ Plantarea perilor
+ Ingrijirea perilor dupa plantare
o Agrotehnica culturii parului
+ Intretinerea solului in livezile de par
+ Lucrarile solului in livezile pe rod
+ Fertilizarea livezilor de par
+ Irigarea livezilor de par
+ Principii si norme generale privind taierile la par
+ Formele de coroana practicate la par
+ Particularitatile taierilor de rodire la par
+ Taieri de reintinerire la par
o Bolile, daunatorii si combaterea lor
+ Boli
+ Daunatori
o Ingrijirea recoltei
+ Protejarea pomilor impotriva brumelor si a ingheturilor tarzii de primavara
+ Reglarea incarcaturii de rod
+ Prevenirea caderii premature a fructelor
+ Protejarea pomilor contra grindinei
+ Prevenirea ruperii ramurilor incarcate cu fructe
o Recoltarea, pastrarea si valorificarea perelor
o Preparate din pere
* GUTUIUL
o Importanta culturii gutuiului
o Originea si arealul de cultura
o Particularitatile biologice ale gutuiului
+ Speciile care prezinta interes pentru obtinerea de noi soiuri sau portaltoi
+ Caracteristicile cresterii sistemului radicular
+ Caracteristicile cresterii partii aeriene
+ Caracteristicile de fructificare
o Cerintele gutuiului fata de factorii de mediu
+ Cerinte fata de lumina
+ Cerinte fata de temperatura
+ Cerinte fata de apa
+ Cerinte fata de sol
o Sortimentul actual la gutui
+ Portaltoii gutuiului
+ Soiurile de gutui
o Particularitatile de cultura ale gutuiului
+ Specificul producerii materialului saditor
+ Specificul infiintarii plantatilor de gutui
+ Specificul agrotehnicii gutuiului in livada
# Ingrijirea pomilor in anul plantarii
# Ingrijirea pomilor in anii urmatori
# Taierea pomilor - formarea coroanelor
# Taierea pomilor maturi
o Bolile si daunatorii gutuiului
o Recoltarea gutuilor si pastrarea lor in stare proaspatata
o Preparate din gutui
Alte carti scrise de Conf. dr. ing. Lenuta Chira:
o Pomii fructiferi - lucrarile de infiintare si intretinere a plantatiilor
o Cultura arbustilor fructiferi
o Ciresul si visinul
o Cultura marului
o Caisul si piersicul
o Cultura prunului
o Producerea materialului saditor pentru legume, pomi si vita de vie
Alte carti scrise de Dr. ing. Ioan Pasca:
o Cultura marului
o Fructe, legume si flori - metode de prelungire a pastrarii in stare proaspata. Conserve de legume si fructe.
Descrierea produsului
Cuprinsul cartii „Parul si gutuiul”:
* PARUL
o Importanta culturii parului
o Originea si arealul de raspandire
o Particularitati biologice
+ Speciile care au contribuit la obtinerea soiurilor de par actuale
+ Particularitati de crestere
# Specificul cresterii sistemului radicular
# Specificul cresterii partii aeriene
+ Particularitati de fructificare
# Tipul de fructificare
# Longevitatea pomilor
# Varsta rodirii
# Comportarea parului in procesul infloritului, polenizarii si fecundarii
# Potential productiv
+ Perioadele de varsta ale parului - lucrari ce trebuie aplicate in fiecare perioada
+ Fazele fenologice si repausul la par
# Perioada de vegetatie
* Evolutia unui mugure vegetativ
* Evolutia unui mugure pe rod
# Perioada repausului de iarna
o Cerintele parului fata de conditiile de mediu
+ Cerintele fata de temperatura
+ Cerintele fata de lumina
+ Cerintele fata de umiditate
+ Cerintele fata de sol
o Infiintarea plantatiilor de par
+ Alegerea locului de plantat
+ Amenajarea si parcelarea terenului
+ Sortimentul si repartizarea soiurilor in livada
+ Alegerea portaltoilor
+ Pregatirea terenului in vederea plantarii
+ Stabilirea distantei de plantare
+ Pichetarea terenhului
+ Plantarea perilor
+ Ingrijirea perilor dupa plantare
o Agrotehnica culturii parului
+ Intretinerea solului in livezile de par
+ Lucrarile solului in livezile pe rod
+ Fertilizarea livezilor de par
+ Irigarea livezilor de par
+ Principii si norme generale privind taierile la par
+ Formele de coroana practicate la par
+ Particularitatile taierilor de rodire la par
+ Taieri de reintinerire la par
o Bolile, daunatorii si combaterea lor
+ Boli
+ Daunatori
o Ingrijirea recoltei
+ Protejarea pomilor impotriva brumelor si a ingheturilor tarzii de primavara
+ Reglarea incarcaturii de rod
+ Prevenirea caderii premature a fructelor
+ Protejarea pomilor contra grindinei
+ Prevenirea ruperii ramurilor incarcate cu fructe
o Recoltarea, pastrarea si valorificarea perelor
o Preparate din pere
* GUTUIUL
o Importanta culturii gutuiului
o Originea si arealul de cultura
o Particularitatile biologice ale gutuiului
+ Speciile care prezinta interes pentru obtinerea de noi soiuri sau portaltoi
+ Caracteristicile cresterii sistemului radicular
+ Caracteristicile cresterii partii aeriene
+ Caracteristicile de fructificare
o Cerintele gutuiului fata de factorii de mediu
+ Cerinte fata de lumina
+ Cerinte fata de temperatura
+ Cerinte fata de apa
+ Cerinte fata de sol
o Sortimentul actual la gutui
+ Portaltoii gutuiului
+ Soiurile de gutui
o Particularitatile de cultura ale gutuiului
+ Specificul producerii materialului saditor
+ Specificul infiintarii plantatilor de gutui
+ Specificul agrotehnicii gutuiului in livada
# Ingrijirea pomilor in anul plantarii
# Ingrijirea pomilor in anii urmatori
# Taierea pomilor - formarea coroanelor
# Taierea pomilor maturi
o Bolile si daunatorii gutuiului
o Recoltarea gutuilor si pastrarea lor in stare proaspatata
o Preparate din gutui
Alte carti scrise de Conf. dr. ing. Lenuta Chira:
o Pomii fructiferi - lucrarile de infiintare si intretinere a plantatiilor
o Cultura arbustilor fructiferi
o Ciresul si visinul
o Cultura marului
o Caisul si piersicul
o Cultura prunului
o Producerea materialului saditor pentru legume, pomi si vita de vie
Alte carti scrise de Dr. ing. Ioan Pasca:
o Cultura marului
o Fructe, legume si flori - metode de prelungire a pastrarii in stare proaspata. Conserve de legume si fructe.
Detaliile produsului
- Categoria: Plante Gradinarit
- Autor: L. Chira, I. Pasca
- Editura: MAST
- Format: 200 x 130 mm Afiseaza mai mult