Academia Barilla este o miscare la nivel mondial care si-a propus sa protejeze, sa dezvolte si sa promoveze cultura si autentica bucatarie regionala a Italiei. Pornind de la conceptul „Food as Culture”, Academia Barilla ofera o imagine panoramica a Italiei, gratie unei metode exclusive care include: un centru culinar de ultima ora in Parma, Italia; programe turistice pentru iubitorii artei culinare si cursuri practice de gatit; cea mai mare biblioteca gastronomica italiana din lume si o colectie istorica de meniuri; un portofoliu de produse alimentare artizanale de prima calitate; programe de atestare culinara la nivel mondial; servicii corporative pentru clienti si programe de training; activitati de team building; o mare varietate de carti de bucate italienesti.
Pizza este o inventie extrem de simpla, dar atat de impresionanta incat a devenit cel mai faimos produs gastronomic al Italiei, indragit in toata lumea. Retetele traditionale de pizza si focaccia au fost selectate atent de Academia Barilla, reprezentand adevarate simboluri ale bucatariei peninsulare. Blaturile groase sau subtiri, crocante sau pufoase si delicioasele toppinguri au secretele lor pentru a oferi infinite desfatari culinare.
Fragment din cartea de retete:
„PIZZA CU ARDEI GRAS
Timp de preparare: 30 de minute. Timp de crestere: 1 1/2-5 1/2 ore. Timp de coacere: 8 minute. Dificultate: medie
4 Portii
PENTRU ALUAT
5 cani (650 g) faina 550 sau faina italiana „00" (poate fi inlocuita cu faina „000"), plus cat mai este nevoie
3/4 lingurita (2 g) drojdie uscata
1 7/2 cani plus 1 lingurita (375 ml) apa calduta
1 lingura (18 g) sare
PENTRU TOPPING
600 g rosii pasate
500 g mozzarella proaspata, taiata bucatele
600 g ardei grasi verzi, rosii sau galbeni, copti
1/2 legatura de busuioc proaspat, tocat
sare
ulei de masline extra-virgin
Cerneti faina pe o planseta si faceti o adancitura in mijloc, in care puneti drojdia dizolvata in apa. Incorporati-o treptat in faina pana se formeaza un aluat afanat; adaugati sarea. Framantati aluatul pana devine neted. Acoperiti-I cu folie de plastic unsa cu putin ulei; lasati-l sa creasca pana isi dubleaza volumul (intre 1 ora si 4 ore, in functie de temperatura). Impartiti aluatul in 4 bucati, strangeti-le sub forma de minge si lasati-le din nou sa creasca pana isi dubleaza volumul (intre 30 de minute si 1 ora, in functie de temperatura). Curatati ardeii copti de coaja, seminte si sferturi, pe lungime. Condimentati rosiile cu sare si putin ulei. Pe o suprafata de lucru presarata cu faina, intindeti fiecare bucata de aluat incepand cu varful degetelor apoi cu mana, prin miscari de rotatie, pana obtineti o foaie rotunda, cu diametrul de 20 cm. Asezati foile intr-o tava, pe hartie de copt. Presarati deasupra rosiile, mozzarella si ardeii. Coaceti pizza la 250°C timp de 8 minute sau pana se topeste branza, iar blatul se rumeneste usor. Garnisiti cu busuioc."