Viorica Juncan

Membru din 20/06/2014

Aprecieri

Aprecierii review

4

aprecieri

Review-uri

Review Coment

31

de comentarii

Cum sa le vorbim copiilor astfel incat sa ne asculte - Joanna Faber, Julie King

Cum sa le vorbim copiilor astfel incat sa ne asculte - Joanna Faber, Julie King

Am dăruit-o cuiva, unei mămici, și a fost foarte încântată de carte după ce a apucat să o citească. ”Funcționează!” mi-a spus ea. ”Tocmai de așa ceva aveam nevoie... Dacă mai aveți astfel de cărți în bibliotecă... cu împrumut desigur...”

2021-11-10 12:00:11

0

In cautarea fericirii - Bertrand Russell

In cautarea fericirii - Bertrand Russell

O carte foarte interesantă, care, deși scrisă prin 1930, este la fel de actuală. Cu toate că este scrisă de un atât de mare gânditor, este o carte scrisă pe înțelesul tuturor.
Autorul era în temă deja cu multe lucruri pe care noi le aflăm acum din cărțile scrise de psihologi. Fără să pomenească termeni de psihologie, fără să invoce texte de specialitate.
Prima parte a cărții se ocupă de cauzele nefericirii, iar a doua de cauzele fericirii, adică de ceea ce poate face omul pentru a ”izbândi”, în pofida dificultăților.
Fericirea este o izbândă, ne spune autorul, nu un dat absolut.
O carte despre fericire scrisă de cineva care nu s-a născut sub semnul fericirii. La vârsta de 4 ani îi murise și tatăl, după ce mama a murit la 2 ani...
O carte scrisă cu onestitate și înțelepciune: realistă și nicidecum moralizatoare despre fericire.
Ca un adevărat matematician, vede esențialul problemei:
Eu cred cã aceastã nefericire (de zi cu zi de care suferã majoritatea oamenilor în tãrile civilizate) se datoreazã în foarte mare mãsurã unor viziuni gresite despre lume, unei etici gresite, unor deprinderi de viatã gresite, care cu timpul nimicesc savoarea si apetitul natural pentru lucruri posibile de care depinde în cele din urmã fericirea. (pag.16).
Se citește ușor, nefiind o carte de specialitate. Nu e de mirare că Bertrand Russell a primit premiul Nobel pentru... literatură (1950).

2020-12-01 11:24:10

0

Care e diferenta dintre un copil si un laptop? - Cristian Presura

Care e diferenta dintre un copil si un laptop? - Cristian Presura

Pentru mine este o carte foarte interesantă și nu mai puțin impresionantă. De citit pe îndelete.
Impresionantă prin deschiderea autorului, prin sinceritatea căutării și onestitatea punerii problemelor.
Interesantă și prin răspunsurile oferite de știință, de ”știința de la acest moment” ne spune mereu autorul, povestite atât de expresiv încât te cucerește fizica astfel povestită.
Tot respectul pentru autor.
O carte a cărei lectură va îmbogăți pe orice cititor atât în cunoașterea de sine mai profundă cât și în lărgirea orizontului științific.

2020-10-31 08:42:59

0

Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu - Boualem Sansal

Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu - Boualem Sansal

O carte ”nec plus ultra" destinată celor cu minți deschise, capabili să vadă si să se confrunte cu adevăruri inconfortabile, spre deosebire de cei care vor să vadă doar partea luminoasă a vieții si îsi petrec viata căutând linistea si asteptând trenul fantomatic de Erlingen ca sã le rezolve problemele... In oricare din cazuri se petrece o metamorfoză a omului: fie de la larvă la fluture conform sensului vieții, fie invers, în ultimul caz.
”Dacã existã vreo epidemie pe lumea aceasta, aceasta este epidemia de lasitate.”
”Oamenii ar trebui sã se ridice în picioare si sã umble, sã-si gãseascã salvarea.”
Este o privire lucidã asupra contemporaneitãtii, dar si asupra istoriei umane, asupra religiei, o critică a tot ceea ce îl pune pe om în stare de inferioritate.
Cred cã maniera în care e scrisã această carte genială este cea mai adecvatã pentru a denunta, inteligent si savuros, dar mai ales eficient, falsurile care acoperã realitatea de fond. Interesant construită. Critica cea mai aspră, dar adevărată, exprimată colocvial, și cât de expresiv, prin gura cuiva ”revenit din comă” cu o altă identitate.
O carte virulentă... dar plină de înțelepciune, menită să deschidă ochii. O recomand!

2020-10-25 09:16:34

0

Motivatie si personalitate - A.H. Maslow

Motivatie si personalitate - A.H. Maslow

O carte foarte interesantă pentru cei interesați de natura umană și de posibilitățile de realizare cele mai înalte ale ei.
Mulți se revendică de la ”piramida trebuințelor umane” a lui A.H. Maslow sau își fac o filosofie de viață pe baza acestei ierarhii a trebuințelor umane.
Dar câți dintre noi știu că trebuința de la vârful ierarhiei trebuințelor umane este de fapt ”nevoia de actualizare a sinelui” și nicidecum ”autorealizarea”, așa cum s-a preluat în masă. Tocmai despre nevoia de actualizare a sinelui vorbește autorul în această carte. Încă de atunci, viziunea sa revoluționară a fost ignorată. Revoluția neobservată...
Deși mă temeam că ar putea fi un text în limbaj ”tehnic”, adică strict psihologic, am constatat că e o carte care, dacă ești interesat de subiect, se citește cu interes și pasiune, scrisă fiind de un autor pasionat de natura umană.
Ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost caracterizarea pe care A.H. Maslow o face oamenilor aflați pe calea de actualizare a sinelui. Autorul se dovedește a fi un foarte bun observator, extraordinar chiar. Prima caracteristică a acestora: percepția clară a realității - în primul rând ”o abilitate neobișnuită de a detecta prefăcătoria, falsitatea, lipsa de onestitate și, în general, de a judeca oamenii corect și eficient”.
De reținut totuși că psihologia sa strict pozitivă ignoră existența ”răului” și a ”umbrei”, o parte considerabilă a realității. Fapt recunoscut de autor în ultimii ani. Din păcate, viața sa relativ scurtă, 62 de ani, nu i-a mai permis să refacă conceptualizarea dezvoltării personale cu luarea în considerare a existenței ”răului”.
A rămas să aflăm de la alții CUM anume se accede la acest nivel de dezvoltare umană. Un exemplu: din cărțile lui K.G. Durckheim.

2020-09-13 01:11:57

0

Chemarea maestrului spiritual - Karlfried Graf Durckheim

Chemarea maestrului spiritual - Karlfried Graf Durckheim

O carte scrisă de K.G. Durckheim la începutul anilor 1970, după 20 de ani de practică terapeutică ca om de știință în slujba esențialului din om.
Originalul în germană: ”Der Ruf nach dem Meister. Der Meister in uns” (Strigătul după maestru. Maestrul din noi).
Este cartea despre MAESTRUL INTERIOR din noi.
”În fiecare din noi există un maestru interior, care capătă realitate atunci când omul este pregătit să se angajeze ca discipol”.
Un ghid de cel mai înalt nivel pentru o viață la cel mai înalt nivel. E vorba de viața destinată omului, prin legea sa interioară, în a doua parte a vieții, cea în care este ”prevăzut” pentru el să se angajeze pe calea maturității umane, adică a realizării ”naturii mai înalte” din el, cum spune A. H. Maslow.
O carte fundamentală pentru cei care au ”descoperit”, prin propria experiență, că viața omului este menită să fie - așa cum bine spunea cineva - ”un pelerinaj, și nu o hoinăreală”. Un pelerinaj spre sinele nostru adevărat...

2020-09-13 11:26:57

0

Hara. Centrul vital al omului - Karlfried Graf Durckheim

Hara. Centrul vital al omului - Karlfried Graf Durckheim

O carte bestseller încă de la apariția ei în 1954, care se reeditează mereu.
Iată, de exemplu, ce spune editura germană O.W.Barth pe coperta ediției din 2009 a cărții ”HARA. Die Erdmitte des Menschen”:
”O carte menită să devină o carte de viață esențială (Frankfurter Allgemeine Zeitung).”
”Karlfried Graf Durckheim, cel care - ca nici un alt european - a reunit în gândirea sa vechea înțelepciune a Orientului și cea a Occidentului într-o sinteză creatoare ne prezintă prin această carte exercițiul fundamental al tuturor practicilor meditative orientale, cu o mulțime de exemple și de indicații practice.”

2020-09-13 11:11:57

0

Montessori de la nastere la 3 ani - Charlotte Poussin

Montessori de la nastere la 3 ani - Charlotte Poussin

O carte bună pentru mămici, tãtici...
sau o idee de cadou cu ocazia unui bebeluș nou sosit pe lume.
Eu am cumpărat-o pentru această situație din urmă pentru... ”toți trei copiii” minunați...
”Nevoia de libertate, dar și limitele
A învăța să fie liber
Fiecare copil își construiește libertatea în mai multe etape:
integrarea limitelor până la 3 ani,
impregnarea disciplinei până la 6 ani,
responsabilizarea până la 12 ani,
conștientizarea globală până la 18 ani,
care permite din momentul acesta folosirea voinței în marile alegeri de viață. Tânărul adult este atunci liber să dispună de persoana sa fără să prejudicieze drepturile altuia, respectând limitele.
A fi liber nu înseamnă, cu siguranță, că trebuie să lăsăm copilul în voia lui, ci mai degrabă să-i pregătim un mediu înconjurător în care el să poată acționa liber.”
(pag. 63)

2020-08-30 01:24:22

0

21 de lectii pentru secolul XXI - Yuval Noah Harari

21 de lectii pentru secolul XXI - Yuval Noah Harari

O altă dezamăgire, după Homo Deus.
Aşa cum spuneam la celelalte cărţi, perspectiva asupra omului este foarte redusă, autorul ignoră esenţialul uman.
Să meditezi 2 ore zilnic şi să fii atât de străin de propriul mister, de propria fiinţă...
Cu mare părere de rău...
Dar încă este timp pentru a afla mai mult.

2020-02-20 09:36:22

0

Sapiens. Scurta istorie a omenirii - Yuval Noah Harari

Sapiens. Scurta istorie a omenirii - Yuval Noah Harari

O carte foarte interesantă pe care am citit-o cu plăcere.
O bună organizare şi sistematizare a unui bagaj imens de date.
De apreciat talentul şi expresivitatea autorului de a pune în imagini vii epopeea umană.
Doar că lipseşte ceva din acest "om sapiens", ceva specific uman: apariţia conştiinţei. Şi evoluţia ei.
Omul este o fiinţă de conştiinţă. Este calitativ altceva decât un animal evoluat.
Cu toate acestea, cartea merită citită fără nici o îndoială.

2020-02-20 09:06:22

0

Homo Deus. Scurta istorie a viitorului - Yuval Noah Harari

Homo Deus. Scurta istorie a viitorului - Yuval Noah Harari

O mare dezamăgire… Mă aşteptam la o carte despre apariţia şi evoluţia conştiinţei…
M-a izbit perspectiva redusă asupra omului: doar un animal evoluat, cel mai evoluat, sau un robot care tinde să fie cât mai performant şi mai ales să dobândească imortalitatea:o mare plictiseală în cel mai bun caz, o oroare în cele din urmă. Înţeleg că autorul descrie tendinţa, şi nu propune o direcţie, spre care se îndreaptă lumea, o parte a ei aş spune, şi ceea ce se vede este un viitor apocaliptic.
Dar cartea e atât de "strict ştiinţifică" încât ignoră tocmai esenţialul uman. Omul este o fiinţă de conştiinţă în continuă evoluţie. Şi nu o spun doar misticii sau „înapoiaţii” sau cei care cred în "legende". O spun marii psihologi. Dau un exemplu.
Angajaţii trimişi de marii angajatori la cursuri de dezvoltare personală află de „piramida trebuinţelor” lui A.H. Maslow ca bază de plecare în definirea omului. Însă Maslow vorbeşte şi despre trebuinţele superioare, comparativ cu care primele sunt trebuinţe inferioare, absolut necesare unei bune vieţuiri în lume. Dar ceea ce e specific uman ţine tocmai de aceste trebuinţe superioare - nevoia de actualizare a sinelui.
Aşa şi Harari. Dacă l-ar fi citit pe Maslow ar fi aflat mai mult despre om, nu doar ceea ce se vehiculează la cursurile de dezvoltare personală, care se dovedesc a fi mai degrabă de „dresare” personală.
Cei interesaţi pot citi în acest sens două cărţi scrise de Abraham H. Maslow şi traduse în româneşte la Editura TREI : "Motivaţie şi personalitate" şi "Religii, valori şi experienţe de vârf". Cam pe acolo s-ar situa adevăratul Homo Deus.
Dar cel care cunoaşte cel mai bine subiectul acesta este germanul Karlfried Graf Durckheim. Care vorbeşte nu doar dintr-o cunoaştere academică, ci din propria experienţă. Adevăratul Homo Deus ar fi omul devenit "transparent pentru transcendenţă"...
Cu părere de rău...

2020-02-20 08:51:22

1

In cautarea unitatii - Renee Weber

In cautarea unitatii - Renee Weber

O carte pe care am citit-o cu interes pentru peisajul intelectual al cărţii.
„Mi-am pus intrebarea privitoare la ce ar putea invata unul de la altul omul de stiinta si misticul. Un anumit raspuns s-a ivit intr-un chip mai degraba personal, sugerandu-mi ca asa cum, familiarizandu-se cu mistica, stiinta poate deveni mai profunda, mistica poate fi la randul ei lamurita prin stiinta.“, spune autoarea.
Redau doar o idee esenţială: Despre individualitate şi egocentricitate
Din dialogul dintre Renée Weber (RW) şi David Bohm (DB)
RW… cu cât sentimentul întregului este mai viu în noi, cu atât ne simţim mai răspunzători în a-l exprima în viaţa noastră de zi cu zi ca individualităţi.
DB Individualitatea este posibilă doar dacă se desfăşoară din întreg. Egocentricitatea nu este deloc individualitate.

2020-02-19 01:21:20

0

Intre violenta si compasiune - Ion Vianu

Intre violenta si compasiune - Ion Vianu

Am citit-o cu mare plăcere şi cu mare interes. M-a interesat perspectiva asupra omului. Inclusiv opinia despre viitorul posibil, diferenţa faţă de optica lui Yuval Harari.
Vorbeşte până şi despre "numinos":
"Numinosul" este un fel de realitate, iar noi trăim, în mod obişnuit, într-o alta.
... dar proximitatea cu numinosul ridică probleme tulburătoare, pe lângă ele nu se poate trece ca şi cum nu ar fi nimic.
...
Oare modernitatea mai poate crede în basme? Sau singura cale este percepţia valorii simbolice a mitului? [...]
Pentru a înţelege omul religios, singura lui posibilitate de a exista în lumea actuală este modul basmului, aşa cum îl înţeleg şi trăiesc copiii: nici sens literal, nici fals asumat! O lume „de farmec plină”. Sunt convins că, în felul acesta, omul rămâne capabil să admită Sacrul. Universul tehnic nu este obligatoriu raţionalist, numai că vârsta supunerii oarbe a imaginarului faţă de o autoritate intelectuală specializată, dogma, a trecut. După cum trecută este şi capacitatea de a te minţi. Soluţia prin basm, a gândirii simbolice care creează, face ca viul să fie şi mai viu, dă adâncime şi sens conştiinţei. Tragedia de azi a religiei este aceea că ne închide undeva între reaua-credinţă şi reaua conştiinţă.

2020-02-19 01:21:20

0

Constelatiile familiale - Bert Hellinger

Constelatiile familiale - Bert Hellinger

Am citit-o mai demult, dar, personal, nu prea am fost de acord cu punctul de vedere al autorului.

2020-02-19 01:06:20

0

Bucuria de a trai - Anne Ancelin Schutzenberger

Bucuria de a trai - Anne Ancelin Schutzenberger

O carte autobiografică pe care am citit-o cu mult interes înainte de a se traduce în româneşte.
Scrisă de o terapeută admirabilă, Anne Ancelin Schuzenberger(1919-2018). La peste 90 de ani încă publica...
Este "inventatoarea" psihogenealogiei.
Interesantă povestea celor trei prinţi din Serendip pe care o povesteste aici, de unde şi conceptul de serendipitate.
Şansa favorizează pe cel pregătit.
Merită citită. Inclusiv pentru deschiderea ei.
Înţelepciunea unei vieţi este pusă aici, a unei vieţi de aproape un secol.

2020-02-19 01:06:20

0

Jurnalul Annei Frank. Adaptare grafica - Ari Folman, David Polonsky

Jurnalul Annei Frank. Adaptare grafica - Ari Folman, David Polonsky

Foarte bine realizată grafica pentru această poveste reală atât de dramatică.

2020-02-19 01:00:06

0

Istoria albinelor - Maja Lunde

Istoria albinelor - Maja Lunde

O carte interesantă pe care am citit-o cu plăcere.
A trecut ceva timp de atunci.
O ficţiune prin care se pot spune atâtea lucruri.
Trei poveşti petrecute în trei epoci diferite.
Merită citită. E despre oameni...

2020-02-19 01:00:06

0

Invat sa citesc! Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia. Adaptare dupa Selma Lagerlof - Nivelul 3

Invat sa citesc! Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia. Adaptare dupa Selma Lagerlof - Nivelul 3

O frumoasă repovestire, mai pe scurt, a poveştii atât de lirice a Selmei Lagerlof.
O poveste care m-a impresionat şi pe mine... cu zeci de ani în urmă.
Încă îmi aduc aminte încântarea cu care am citit povestea lui Nils Holgersson.

2020-02-19 12:51:20

0

Povesti din viitor (Biblioteca povestilor magice)

Povesti din viitor (Biblioteca povestilor magice)

Foarte bună ideea şi bine realizată! A-i apropia pe copii de marile poveşti din viitorul lor.

2020-02-19 12:51:20

0

Calatoria oamenilor cartii - Olga Tokarczuk

Calatoria oamenilor cartii - Olga Tokarczuk

Mie mi-a plăcut foarte mult această carte, cel mai mult din câte am citit de Olga Tokarczuk.
Olga Tokarczuk scrie dintr-un background foarte bogat şi profund. Admirabil!

2020-01-31 09:35:41

0

Cartea intamplarilor. Mistere, ciudatenii, uimiri - Tatiana Niculescu

Cartea intamplarilor. Mistere, ciudatenii, uimiri - Tatiana Niculescu

O carte deosebit de frumoasă în primul rând ca aspect.
Iar conţinutul este plin de miez, de ferestre spre Misterul vieţii.
Motto-ul cărţii "Fiţi atenţi la noul fiecărei zile şi veţi vedea cum se naşte miracolul." (C. Noica) spune deja despre ce este vorba.
O carte care cu siguranţă poate fi un DAR frumos de Sărbători pentru oameni care citesc.
Eu aşa am făcut...

2019-12-21 11:42:16

0

Noi suntem despre carti, si la fel este si Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te si primesti un cupon de 10% pe care să-l folosesti la urmatoarea ta comanda! In plus, vei afla rapid care sunt promotiile zilei, noutatile si recomandarile noastre.

Ma abonez image one
Ma abonez image one