Countdown header img 1

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Card cadou

madalinatoma44@yahoo.com

Membru din 03/07/2012

Aprecieri

Aprecierii review

21

de aprecieri

Review-uri

Review Coment

94

de comentarii

Primele mele 1000 de cuvinte in limba engleza

Primele mele 1000 de cuvinte in limba engleza

O carte utila celor care învăță primele cuvinte în limba engleză.

2021-05-25 03:00:01

0

Fiica Reichului - Louise Fein

Fiica Reichului - Louise Fein

O poveste la sfârșitul căreia câteva lacrimi și-au făcut drum pe chipul meu.

2021-05-25 03:00:01

0

Libraria - Penelope Fitzgerald

Libraria - Penelope Fitzgerald

O poveste despre curaj, despre curajul de a vinde cărți într-o lume în care oamenii nu cochetează cu lectura.

2021-05-25 03:00:01

0

Eleganta ariciului - Muriel Barbery

Eleganta ariciului - Muriel Barbery

Un roman filozofic, tandru, un imn închinat limbii și literaturii!

2021-05-25 03:00:01

0

English for kids - Clasa pregatitoare - Caiet - Cristina Mircea

English for kids - Clasa pregatitoare - Caiet - Cristina Mircea

Nota 10. În conformitate cu programa școlară.

2021-03-05 12:00:01

0

Despre somn - Matthew Walker

Despre somn - Matthew Walker

Recomand această carte oricui interesat de oniric! Nota 10!

2021-03-03 12:00:02

0

Numara stelele - Lois Lowry

Numara stelele - Lois Lowry

Număra stelele. O poveste din Copenhaga
,,Curajul înseamnă să nu te gândești la pericole, ci numai la ceea ce trebuie să faci."
Prin norii subțiri, nu răzbat stelele. E doar luna. Au lăsat-o singura. Noaptea e tăcută. Pădurea e întunecată. Într-o astfel de noapte, a fugit Ellen împreună cu familia ei în Suedia. În nopțile tăcute, au fugit aproximativ șapte mii de evrei, cu ajutorul pescarilor, în Suedia, pentru că de Suedia naziștii nu au vrut să se atingă.
Dacă aș fi văzut stele,cu siguranță, le-aș fi numărat. Oare aș fi număr atâtea stele câte motive de recunoștință am eu pentru viața mea?! Sunt recunoscătoare pentru lumea mea mică și liniștită.
Cărțile din colecția Violet History, publicate de Editura Arthur, sunt cărțile de istorie, cărțile în care tinerii sunt curajoși și plin de idealuri.
În 1940, Danemarca capitulează în fața Germaniei. O țară mică și fără apărare, fără armată, ar fi fost spulberată de forțele armate germane. Regele Christian a decis capitularea. Timp de cinci ani, tara a fost ocupată de naziști. Viața de zi cu zi a oamenilor era controlată, școlile, spitalele, presa, totul era sub controlul lor. Într-o astfel de lume, cresc Annemarie, Ellen și Kirsti. Uneori, gândul le zboară la o brioșa mare și pufoasă, cu glazura roz, dar, în lumea lor, nu se mai găsesc unt, zahăr și brioșe. In schimb, se găsesc povești. Toți copiii danezi știau basmele lui Hans Christian Andersen, care, de altfel, era danez. Seara, adormeau cu burtica goală, dar cu gândul la prințese, rochii fabuloase, baluri și brioșe cu glazura roz. Basmele rămân neschimbate.
Mămicile ,,beau cafea", dar, de fapt, beau apă încălzită cu ierburi aromate. Cafeaua adevărată nu se mai găsește.
UMANITATE, EMPATIE, IUBIRE, CURAJ și ALTRUISM. Din fiecare se găsește câte puțin în lumea lor. Cu armele astea au salvat de la pieire o mulțime de oameni.
Mi-am amintit de ,,Copilul lui Noe", roman scris de Eric-Emmanuel Schmitt, pe care-l recomand din tot sufletul. Am regăsit și aici slovele Talmudului: ,,Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă”. Ei au salvat o umanitate. Annemarie e un personaj plămadit de imaginație scriitoarei, dar sunt sigură că, în realitate, au existat copii care au dat dovadă de un asemenea curaj. E o carte despre prietenie, despre prietenia adevărată. Unii copii, după lecturarea acestei cărți, s-au întrebat dacă fetele s-au mai întâlnit. Eu sunt sigura că, după terminarea războiului, fetele s-au mai întâlnit și și-au amintit de cât de puternice au fost atunci când au avut mai mare nevoie una de cealaltă. Asta e prietenia virtuoasa, prietenia adevărată, de care vorbește Aristotel.
Mi-a plăcut felul în care scriitoarea a împletit ficțiunea cu realitatea. Batista pe care soldații o găsesc în coșul fetiței nu e un produs al imaginației. Pentru a-i ajuta pe pescari să nu fie descoperiți în timp ce transportau evreii în Suedia, oamenii de știință suedezi au creat un praf compus din sânge uscat de iepure și cocaina. Sângele îi atrăgea pe câinii soldaților naziști, iar când aceștia îl adulmeca, cocaina le amorțea temporar simțul mirosului. Aproape toți cei care aveau bărci aveau o batistă îmbibata cu acest praf. Așa au fost salvate multe vieți. La fel de adevărat este și faptul că, în fiecare dimineață, regele Christian al X-lea, fără garda, călare, ieșea să își salute poporul. Când un om a întrebat unde este garda de corp a regelui, i s-a răspuns: ,,Toată Danemarca este garda lui de corp.". Povestea este adevărată. Naziștii nu l-au supus niciodată pe rege. Acesta, în timpul ocupației naziste, a putut să-și salute poporul în fiecare dimineață, fără gardă de corp.
Citiți cartea! 😉📚
„(…) aș vrea să nu uite nimeni că nu trebuie să viseze la vremurile de dinainte de război; visul oricăruia dintre voi, fie tânăr, fie bătrân, trebuie să fie acela de a-și crea un ideal al decenței umane, iar nu un ideal al unei minți înguste și pline de prejudecăți. Acesta este cel mai mare dar la care tânjește țara noastră, este acel lucru la care poate aspira orice om de la țară, fiind mândru că face parte din el, acel lucru pentru care merită să trudească și să lupte.”

2021-02-26 06:00:01

0

Contesa din Toscana - Dinah Jefferies

Contesa din Toscana - Dinah Jefferies

📖,,Cred că o femeie este capabilă de orice poate face un bărbat, ba și mai mult decât atât.".
Am descoperit-o pe Dinah Jeffries anul trecut, când mi-am comandat ,,Soția plantatorului de ceai". Am citit-o în două zile. A urmat ,,Fiica negustorului de mătase", ,,Văduva de safir", iar acum ,,Contesa din Toscana". ,,Înainte de ploi" este următorul roman care așteaptă să-i fie răsfoite paginile cu nesaț de lectură. Apoi, musai să fac un top al romanelor scrise de Dinah Jeffries. Până atunci, primul loc este adjudecat de ,,Contesa din Toscana". Patriotism, sacrificii, suferință, loialitate și iubire. Despre asta este vorba în ,,Contesa din Toscana". Sofia, Anna, Maxine, Carla și Elsa luptă pentru a-și apăra țara în Al Doilea Război Mondial. Femeile astea sunt puternice, curajoase și luptătoare. Pe gustul meu! ,,****ri hotărâte", cum s-ar zice în Ardeal. Este un roman în care personajele luptă, speră până în ultimul moment, se sacrifică de dragul oamenilor iubiți și cred cu toată ființa lor că, într-o zi, soarele va răsări și o să fie bine.
Este momentul în care Italia se afla în mijlocul luptelor dintre naziști și Aliați. Invadați de naziști, înființează GAP (Gruppo di Azione Patriottica), iar femeile joacă un rol important. Aproximativ 35.000 de femei s-au aflat în rândurile partizanilor.
Oamenii ăștia curajoși s-au străduit să zădarnicească planurile naziștilor, iar femeile nu s-au dat în lături. Au sărit și ele în foc.
Sofia e contesa, dar când vine vorba de țara ei și de săteni, sare și ajută pe toată lumea, punându-se în primejdie de multe ori. Nu se refugiază în spatele luxului și al titlului.
Lorenzo, la fel ca plantatorul de ceai, e un soț absent, mai tot timpul plecat în interes de serviciu, un aspect sesizabil în toate romanele. Aldo e tânărul care crede prea mult în puterea tinereții și cade răpus de naziști. Carla e mama care ar face orice pentru puii ei. Anna își dorește ca fiul ei să crească într-o lume lipsită de teroarea bombelor și a avioanelor, iar pentru asta face tot ce îi stă în putință. Gabriela e tânăra inocentă care crede că tot ce zboară se și mănâncă. Maxine, o tânără membră a Rezistenței, este personajul feminin care mi-a captat atenția. Descoperă iubirea, dar războiul nu o lasă să se bucure de acest sentiment înălțător și îi răpește singurul bărbat pe care l-a iubit vreodată, pe Marco, un partizan.
Maxine se ridică, se curăță de praf și o ia de la capăt. Un personaj remarcabil.
Sofia - Maxine, o alianță indestructibilă. Reușesc să îl ascundă pe James, un soldat britanic parașutat de aliați pentru a înfăptui transmisiuni radio cu informații despre armata nazistă și mișcările acesteia. Citiți romanul și descoperiți de câte lucruri sunt capabile două femei, iar când mai intră și altele în joc, e lesne de înțeles că există sorți de izbândă! Scrierea curge, suspansul e prezent, descrierile te catapultează în Toscana, Buonconvento, Gargonza, Florența, iar inima ți se face cât un purice când își face apariția maiorul Kaufmann.
Până și mirosul de rozmarin și iasomie dulce parcă se ascund în filele romanului. Un roman cu personaje excepționale în situații excepționale. ,,Toți avem o poveste.", iar povestea lor ar trebui sa ne dea de gândit. Noi, spre deosebire de ei, trăim vremuri de un infinit de ori mai bune din toate punctele de vedere. Noi nu cunoaștem însemnatea cuvântului PACE. Ei au luptat pentru PACE - ,,ce cuvânt mic pentru ceva atât de mare, ceva pe care toți îl considerau de la sine înțeles până când îl pierdeau.".
Pisiceala și sensibilitatea în rândul femeilor nu își avea locul într-un astfel de peisaj. Ele au luptat alături de bărbați pentru țara lor. Un roman despre patriotismul acerb. Un roman care, încă din primul capitol, promite că avea să fie bine, pentru că trebuia să fie așa. Un roman despre demnitate în orice moment. Un roman care ne reamintește cât de importante sunt lucrurile mărunte, pentru că de ele ne este cel mai dor, atunci când le pierdem. Un roman despre luminița de la capătul tunelului. Un roman pentru care Dinah Jeffries s-a documentat îndeaproape înainte de a se așeza la masa de scris, dacă luăm în considerare ordinea cronologică a evenimentelor prezentate și detaliile. E nevoie de o documentare asiduă pentru scrierea unui astfel de roman, dar a meritat pe deplin efortul.
Am fost acolo. Am plâns, am râs, am luptat, am crezut că ploaia se va opri și bine am făcut, căci soarele a răsărit, iar când am ajuns la ultima pagină, am ieșit din transa indusă și am fost precum un copil mic care nu și-a împlinit somnul, cum zicea bunica. Parcă aș mai fi dormit puțin, parcă voiam să mai stau acolo, după terminarea războiului, să îi văd fericiți, plini de acea joie de vivre. De data asta, Dinah Jeffries a excelat. S-a întrecut pe sine. Citiți romanul! Pentru a vedea acest crescendo al scriitoarei Dinah Jeffries, recomand ,,Soția plantatorului de ceai", ,,Văduva de safir", ,,Fiica negustorului de mătase" și ,,Înainte de ploi" și, în cele din urmă, ,,Contesa din Toscana".
,,Nu poți să fii slab sau să tolerezi slăbiciunea, dacă vrei să schimbi lumea."
,,Mama spune că există întotdeauna lumină în mijlocul întunericului."
,,E Dumnezeu care îmi spune să merg acasă."

2021-02-12 12:00:13

0

Recreatia mare - Mircea Santimbreanu

Recreatia mare - Mircea Santimbreanu

Minunată! Am citit-o într-o seară. O recomand!

2021-02-02 12:30:17

0

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Am citit-o în facultate, dar la fiecare relectura, descopăr lucruri noi. O carte pe care fiecare bibliofil ar trebui să o așeze în biblioteca sa.

2021-02-02 12:30:17

0

Cazul doctorului Kukotki - Ludmila Ulitkaia

Cazul doctorului Kukotki - Ludmila Ulitkaia

,,Nașterea omului e cel mai imperfect mecanism natural. Niciun animal nu suferă atât. Durerea, durata ei și uneori riscul pentru femeia care naște sunt semnele locului deosebit al omului în lume. Cu două picioare, cu spinarea dreaptă, cu privirea îndreptată numai înainte, cu mâinile libere... este singura ființă conștientă de legătură dintre zămislire și naștere, dintre dragostea trupească și cealaltă, cunoscută numai lui, omului. Jertfă adusă poziției verticale - spun unii. Pedeapsă pentru păcatul originar - afirmă alții."
Închei anul cu o carte pe care o așez în raftul ,,relecturilor". E de recitit și de așezat la loc de cinste în biblioteca oricărui cititor. Îmi pare rău că abia acum am descoperit-o pe Ludmila Ulițkaia, dar nu e timpul pierdut. O să-mi întregesc lista viitoarelor lecturi cu romanele ei. Descrierile mi-au amintit de ,,Zuleiha deschide ochii", scrisă de Guzel Iahina, un alt roman remarcabil. Îmi place Tolstoi la nebunie și cred că acesta este motivul pentru care mi-a plăcut și Ludmila Ulițkaia. Se aseamănă în multe privințe cu Tolstoi. Îmi place literatura rusă. Îmi place Rusia. Îmi doresc să ajung acolo. Îmi place că rușii sunt oameni hotărâți😉. Când am ales numele fiului nostru, ne-am gândit la Sfântul Vladimir, Luminătorul Rusiei, cel care a adus creștinismul în Rusia.
Regăsim în romanul ,,Cazul doctorului Kukoțki" peste jumătate de secol de istorie a Rusiei: stalinismul, ascensiunea la putere a lui Hrușciov, „dezghețul” ideologic, prigonirea elitei, epurarea în lagărele siberiene și mișcările boemei artistice.
Pavel Alekseevici Kukoțki își manifestă interesul pentru medicină încă din copilărie, fiind dornic să elucideze misterele trupului omenesc. Provine dintr-o familie de medici. Tatăl său moare în 1917, într-un vagon-spital spulberat de un obuz, în timp ce încerca să salveze alte vieți. Pavel Alekseevici studiază medicina și ajunge medic ginecolog. Descoperă că posedă darul vederii pătrunzătoare, dar acest dar depinde de felul în care își trăiește viața. Alege să țină la distanță femeile, însă asta până când apare Elena Gheorghievna, ,,captura de război", care are o fetiță din prima căsătorie, pe Tania. Fericirea înflorește în sânul familiei Kukoțki care este generoasă din cale afară cu cei care sunt săraci. În fiecare lună, când se lua salariul, luau lista cu cei asupriți de soartă și le pregăteau pachete. PA, căci așa i se spune la spital, luptă împotriva unui regim politic care interzice avorturile: ,,întreruperile de sarcină fuseseră interzise oficial în 1936, aproape odată cu adoptarea Constituției staliniste". Operațiile pe care le face PA sunt rezultatul avorturilor ilegale: ,,Dacă femeia era salvată, în urma unui asemenea diagnostic ajungeau pe banca acuzaților și victima și persoana care folosise procedee vechi de când lumea. Câteva sute de mii de femei împânzeau lagărele din cauza acestui articol de lege.". Vrea să schimbe sistemul de sănătate publică. Ține o adevărată lecție de anatomie în fața activistului de partid, ducând în fața acestuia un uter secționat, spre indignarea acestuia: ,,Dacă după un avort ilegal reușesc să o scot la capăt salvând femeia, trebuie să scriu în fișa medicală avort spontan, altminteri o bag la închisoare. Sau pe vecina ei, care are și ea copii mici. Jumătate din copiii de la noi nu au tată.". Se pare că nu se lovește doar de ,,zidul" regimului politic, ci și de părerea familiei - Vasilisa, femeia care se ocupă de casă, ajunge să îl vadă drept un criminal când aude ce vrea să facă, cu toate că văzuse bunătatea care izvora din sufletul medicului: ,,Însemna că Pavel Alekseevici, pentru care avea mare respect, era de partea criminalelor, a ucigașelor, se îngrijea de ele, să le lase libere pe nerușinate, să trăiască în dezmăț.". Elena, soția lui, îl condamnă pentru dorința lui de a autoriza avorturile, iar PA îi spune că nu se află în postura de a judeca: ,,N-ai dreptul să vorbești. N-ai organul acesta. Odată ce nu poți să rămâi însărcinată, nu poți să te pronunți.", intervenție chirurgicală la care chiar el participase. Acesta este momentul în care începe declinul familiei Kukoțki. Cuvintele soțului cad precum un bolovan peste Elena care îi reamintește că nu e tatăl adevărat al Taniei - ,,Doar nu ești tatăl Taniei…". Totul se schimbă. Fericirea din casa familiei Kukoțki își ia la revedere. Elena începe să uite, să își creeze o lume a ei, fiind tot timpul cu cele două pisici. PA se refugiază în muncă și în votcă. Nu uită de Tania care era marea lui iubire. Tania este dezamăgită de lumea științei și renunță la carieră. Rătăcește nopțile pe străzile Moscovei, își trăiește așa-zisa dragostea alături de cei doi frați Goldberg, rămâne însărcinată, cunoaște un alt bărbat, pe Serghei, bărbatul alături de care cunoaște adevărata dragoste și care îi iubește fiica, la fel cum o iubise Pavel Alekseevici pe ea. Parcă povestea se repetă. Tania, din cauza neglijenței medicilor, moare. PA nu reușește să o salveze cum făcuse cu mama ei odinioară. Viața îi ia cea mai de preț comoară lui, medicului Pavel Alekseevici. Omul Kukoțki, nu medicul Kukoțki, suferă o pierdere care lasă urme adânci. Viața este nedreaptă cu omul care, la un moment dat, salvează fetița unei femei pe care nu o poate salva de la moarte în urma unui avort făcut în condiții mizere. O salvează pe Toma. El este Kukoțki, cel care înainte de a fi medic este OM. Un altruist incurabil. Evghenia Fiodorovna, fiica Taniei, va naște băiatul pe care mama ei și-l dorise atât de mult, nepotul de care Kukoțki, dacă ar fi trăit, s-ar fi bucurat ca de propriul copil. ,,Cazul doctorului Kukoțki'' este și un roman de familie, iar când spun asta, îmi vin în minte cuvintele lui Tolstoi din romanul ,,Anna Karenina" - „Toate familiile fericite seamănă una cu alta, fiecare familie nefericită e nefericită în felul ei.”. Chiar așa e...
Interesantă este și parabola din a doua parte a romanului, unde o recunoaștem pe Elena în Noua și pe Kukoțki în Bărbatul Ras în Cap. Raportul știință-religie este dezbătut în acest roman.
Un roman la finalul căruia realizezi că viața îți dă pe de o parte și îți ia pe de altă parte. Legea compensației există și este o lege care nu iartă pe nimeni, indiferent de statut. Citiți romanul! 😉 Îl așez în topul lecturilor!
Foreword Reviews descrie cel mai
bine romanul - „Cazul doctorului Kukoțki este saga unei generații și o explorare îndrăzneață a memoriei, medicinei, eticii, misticismului și iubirii.".
🖌️,,Uterul - mușchiul cel mai puternic și mai complicat construit din organismul femeii."
🖌️,,Calitățile soției îl încântau, defectele ei îl înduioșau. Asta se numește căsnicie."
🖌️,,Importanța timpului scade la bătrânețe."
🖌️,,Psihiatria, știința cea mai nesigură și vagă."

2021-01-26 11:51:49

0

Invat sa citesc! in limba engleza - Frumoasa din Padurea Adormita - Nivelul 2

Invat sa citesc! in limba engleza - Frumoasa din Padurea Adormita - Nivelul 2

Elevii mei sunt foarte încântați de aceste cărți! Le recomand!

2020-12-06 10:42:39

0

O minune de copil - Roy Jacobsen

O minune de copil - Roy Jacobsen

Nu aș putea zice că m-a impresionat. O carte care se citește ușor, dar fără substanță!

2020-12-06 10:42:39

0

Simbolismul

Simbolismul

O carte mică, dar, de fapt, mare!!! O recomand! Complexă și bine structurată!

2020-12-06 10:27:39

0

Frankissstein - Jeanette Winterson

Frankissstein - Jeanette Winterson

,,Doar Dumnezeu poate crea viață."
Într-o astfel de noapte, a prins viață Frankenstein și, totodată, creația lui Victor Frankenstein! Într-o noapte friguroasă de noiembrie! Probabil, tot într-o astfel de noapte, s-a așezat la masa de scris și Jeanette Winterson care exploatează romanul scris de Mary Shelley.
Poate mă hazardez în afirmații pripite, însă îndrăznesc să spun că romanul scris de Jeanette Winterson, FRANKISSSTEIN, este fratele mai mic al romanului scris de Mary Shelley, FRANKENSTEIN. Primul fir narativ redă povestea celor patru prieteni care, în 1816, în Elveția, pe malul lacului Geneva, citesc povestiri cu fantome. Doi dintre ei sunt poeții romantici Byron și Shelley. Ceilalți sunt doctorul Polidori și Mary Wollstonecraft, partenera de 18 ani a lui Shelley. Fiecare trebuie să scrie o povestire înfricoșătoare. Așa ia naștere romanul scris de Mary Shelley, ,,Frankenstein", publicat în 1818.
Acesta alternează cu al doilea fir narativ, din secolul al XIX-lea. Avem de-a face un Frankenstein modern. Jeanette Winterson este de o inteligență sclipitoare, o scriitoare care dărâmă barierele convenționalului. Am întrezărit substratul autobiografic în discuțiile despre Dumnezeu, descrierea roboților sexuali pentru creștini - a crescut într-o familie de evangheliști penticostali, în descrierea ospiciului - a lucrat ca îngrijitoare într-un ospiciu. Descrie fiziologia organelor precum un medic. Noțiunile legate de inteligența artificială și cele legate de anatomie îngreunează lectura pe alocuri, dar merită citit. Victor Stein de această dată își dorește să dea viață unei ființe criogenate și să transfere conștiința umană pe suport anorganic. Atât Victor Stein al scriitoarei Jeanette Winterson, cât și Victor Frankenstein al scriitoarei Mary Shelley visează să ia locul Creatorului.
Nu am lăsat acest roman din mână datorită capitolelor dedicate celei care l-a creat pe Frankenstein, Mary Shelley. Medicul Victor Frankenstein vrea să concureze cu Dumnezeu și se folosește de desenul lui Leonardo da Vinci, Omul Vitruvian, și de curent (discuții despre Galvanism) pentru a aprinde scânteia ființei într-o noapte mohorâtăde noiembrie. Reușește, dar când își dă seama, fuge, speriat de actul Creației sale. Frankenstein este ca un Prometeu modern.
Nu de puține ori, oamenii confundă titlul cărții cu numele ființei create de medicul Victor Frankenstein, personajul eponim. Așadar, Frankenstein este numele creatorului. Citiți romanul! Merită să avem la bord un roman valoros precum acesta. Apoi, neapărat lecturați romanul FRANKISSSTEIN cu 3 S 😉. Roman gotic, SF, erotic, psihologic, satiric, nu mă pot decide, are din fiecare câte ceva. Cert este că de data asta Frankenstein și-a îmbunătățit metoda de lucru și folosește metode moderne pentru a-și pune în aplicare planul.
P.S Sunt mai multe adaptări cinematografice ale romanului ,,Frankenstein". Eu o recomand pe cea din 1994 😉, fără prea multe brizbizuri și fidelă romanului.
🖌️,, Progresul are nevoie de timp. Dragostea are nevoie de timp. Asta ar trebui să facem - să ne facem timp să iubim - și nu să construim roboți."
🖌️,,Lui i-ar plăcea asta; să fie readus la viață prin citire."
🖌️,,Medicul viitorului va fi un robot."
🖌️,,Timpul nu are milă. Ce s-a întâmplat nu poate fi anulat. Ce s-a făcut e bun făcut."
🖌️,,Suferința nu e a trupului, ci a sufletului."
🖌️,,Necazurile lumii. Dacă am putea să dormim și să ne trezim într-o lume mai bună."
🖌️,,Totul se schimbă. Eu mă schimb, tu te schimbi. Doar Dumnezeu nu se schimbă..."
🖌️,,...a fi remarcabil nu e o garanție a faptului că ai și suflet."
🖌️,,Numerele au o claritate care oamenilor le lipsește."

2020-12-06 10:27:39

0

Dictionar roman - englez, englez - roman - Laura-Veronica Cotoaga

Dictionar roman - englez, englez - roman - Laura-Veronica Cotoaga

Recomand acest dicționar! Este foarte bun pentru cei mici!

2020-11-22 01:09:13

0

Evaluare Nationala - Clasa 6 - Limba si comunicare - Florin Ionita, Florentina Samihaian

Evaluare Nationala - Clasa 6 - Limba si comunicare - Florin Ionita, Florentina Samihaian

Un caiet de lucru complex. Îmi place foarte mult! Îl recomand!

2020-11-22 01:09:13

0

Ce vrem noi, femeile? - Isabel Allende

Ce vrem noi, femeile? - Isabel Allende

,,Când va trece Coronavirusul, vom ieși din bârlog și vom păși cu grijă într-o nouă normalitate; primul lucru va fi să ne îmbrățișăm pe stradă. Cât de mult ne-a lipsit contactul cu oamenii! Vom sărbători fiecare întâlnire și ne vom îngriji cu drag de aspectele inimii."
Este pentru prima dată când citesc o carte scrisă de Isabel Allende, o scriitoare prolifică. Mi-a plăcut atât de mult încât data viitoare am de gând să-mi pun în coșul de cumpărături doar romane scrise de ea. Citisem despre ea în 2018, când a primit National Book Award, fiind prima personalitate scriitoricească de limbă spaniolă căreia i se acordat acest premiu în SUA. Acum, în 2020, când Editura Humanitas a publicat această carte și am văzut titlul, mi-a atras din nou atenția. Recunosc, titlul a fost de vină 😂. În general, nu-mi aleg cărțile după copertă sau după titlu, dar de data asta, curiozitatea tipic feminină mi-a șoptit: ,,Trebuie să o cumperi!", ceea ce am și făcut.
*Îmi vine în minte ceea ce scria Cărtărescu în >. Cartea > s-a numit inițial >, iar când Gabriel Liiceanu a văzut titlul, i-a spus: ,,Ce înseamnă asta, >? Spuneți-i > și, veți vedea, vânzările vor crește de patru ori.". A avut dreptate. Ei bine, eu când am văzut >, m-am întrebat: ,,Chiar așa, oare ce vrem noi, femeile?". Dincolo de a răspunde la această întrebare care își are originile în vechiul basm cu Califul, pe care scriitoarea ni-l reamintește - în cetatea Balgradului, a fost adus înaintea Califului un hoț recidivist. Pedeapsa ar fi fost să i se taie mâinile, dar Califul s-a trezit binedispus și i-a dat hoțului o șansă. ,,Să-mi spui ce își doresc femeile și te las să pleci.". Omul s-a gândit puțin, apoi i-a răspuns: ,,O, mărite Calif, femeile vor să fie ascultate: întreabă-le ce-și doresc și îți vor spune." - cartea aduce în prim plan probleme de actualitate cu care femeile se confruntă și s-au confruntat de când lumea.
Isabel Allende are un alt răspuns la întrebarea Califului: ,,Femeile își doresc în general următoarele: siguranță, să fie apreciate, să trăiască în pace, să dispună de resurse proprii, să fie conectate și, mai ales, își doresc dragoste.". Cu siguranță, i-ar fi dat ,,Șah-Mat" Califului, iar dacă acesta i-ar mai fi citit și cartea, ar fi pus o femeie în locul lui. 😉
Umor, iubire, povești de viață, eroine de poveste, de toate a pus Isabel Allende în această carticica care se citește pe nerăsuflate. Totul asezonat cu propriile experiențe care își au sorgintea în anii copilăriei, când descoperă ce înseamnă machismul. Pentru necunoscători, conform DEX, machismul este o ideologie bazată pe ideea că bărbatul domină din punct de vedere social femeia și că, în această calitate de stăpân, are dreptul la privilegii.
Nu, nu face parte din categoria ,,Chick lit", deși după titlu, așa s-ar crede. Aș zice că e un manifest feminist bine argumentat, doldora de idei și exemple de nota 10. Vorbește despre patriarhat care ar trebui să dispară - „Bărbații dețin puterea politică și economică, fac legile și le aplică după bunul lor plac, iar dacă e cazul, intervine Biserica, cu binecunoscutul ei stil patriarhal. Femeile conduc doar acasă… uneori”. Mare dreptate are și bine le mai zice. Un alt aspect interesant, dreptul femeii de decizie asupra propriei fertilității. Femeile vor să nu mai trăiască cu frică, să nu mai fie bătute, jignite și desconsiderate - ,,violența și frica sunt instrumente de control." și câți bărbați nu se folosesc de astfel de instrumente...
Isabel Allende, ,,acest izvor nesecat de joie de vivre", așa cum o numește Mihaela Miroiu, nu se sfiește să-și povestească viața și o face cu umor, pe alocuri. Parcă ai impresia că te-a invitat la o cafea din care sorbi puțin în speranța că nu se va termina, iar povestea va continua să curgă lin.
Isabel Allende devoalază cu nostalgie anii care i-au definit existența, anii în care a trăit experiența maternității și pune atâta suflet în cuvinte încât parcă încep să dănțuiască pe hârtie. Mama, Panchita, e și ea prezentă. E frumoasă, e creativă, e sufletul familiei, dar e femeie, deci automat e limitată. De aici oful scriitoarei împotriva machismului.
Rar mi-a fost dat să întâlnesc oameni care să trateze vârsta cu indiferență, iar Isabel Allende se bucură din plin de ceea ce îi oferă viață chiar și la 78 de ani - ,,Vârsta nu trebuie să limiteze energia și creativitatea, nici participarea la mersul lumii.". Olga Murray și Gerald G. Jampolsky sunt câteva nume pe care le trece în revistă laolaltă cu fulminantele lor realizări, demne de toată lauda.
La 78 de ani, dacă voi ajunge să trăiesc atât, deși eu sunt optimistă 😁, sper să am vitalitatea asta care dă pe dinafară, cel mai bun medicament pentru o viață longevivă. Isabel Allende mi-a oferit o lecție de care o să-mi amintesc când va veni vremea decrepitudinii, moment în care voi relectura această carte. Aș mai scrie, dar mă opresc aici. Sper că v-am oferit suficiente motive pentru a citi această carte. 😉
P. S În fiecare lună, în ziua de salariu, soțul meu merge la cumpărături și vine acasă cu o floare. Deja e un ritual. L-am întrebat de ce face asta, iar răspunsul lui a fost: ,,Apreciez tot ceea ce faci pentru noi și vreau să nu uiți că ești specială!". Nu, nu e o laudă. Vreau să cred că machismul a apus. Sunt o feminista convinsă și militez pentru drepturile femeilor. Din copilărie, probabil și-o avea rădăcinile această revoltă... Nu îmi plac femeile supuse care se complac în această situație, la fel cum nu-mi plac bărbații care fac pe dictatorii.
Mă bucur că am ales înțelept, zic eu, iar omul sufletului meu e omul care îmi lasă libertatea să aleg ceea ce-mi doresc, mă susține în tot ceea ce fac și nu se dă în lături când vede aspiratorul.😁Le are pe-ale lui, dar e un familist convins. Cred că testul răbdării pentru el e atunci când vede curierul de două ori pe săptămână și mă întreabă: ,,Câte cărți ți-ai luat?". Important este că NOI credem în NOI și fiecare putem să spunem că suntem liberi. Până la urmă, despre asta este vorba, despre libertate.
Da, avem nevoie să fim iubite - ,,Avem noi ceva în creier, un soi de tumoare, care ne împinge spre dragoste. Nu putem trăi fără dragoste. Din dragoste ne suportăm copiii și bărbații. Ne supunem și ne sacrificăm din dragoste, iar asta ni se pare culmea nobleței.". Avem nevoie să fim ascultate, să ne simțim în siguranță, să fim apreciate și să primim respect. Îmi doresc ca fiecare femeie să fie fericită și să se simtă specială . Dincolo de toate, avem o nevoie acerbă de bărbații noștri. Copiii cresc și își iau zborul, iar bătrânețea ne îmbrățișează alături de ei, de oamenii care s-au lipit de sufletul nostru, când eram în floarea tinereții.
✏️,,Patriarhatul e dur ca o stâncă. Feminismul, precum oceanul, e fluid, puternic, profund, are complexitatea infinită a vieții, se mișcă în valuri, curenți, maree, uneori în furtuni serioase. La fel ca oceanul, feminismul nu tace."
✏️,,...iubirea nu crește spontan, ca o bălărie, ci se cultivă cu mare grijă."
✏️,,Dacă femeia are putere de decizie și venituri proprii, situația familiei se îmbunătățește; dacă prosperă familiile, progresează și comunitatea și, prin extensie, țara întreagă. (...) Societățile cele mai înapoiate sunt cele unde femeia e supusă."
✏️,,Dacă am un amant perfect, la ce bun să am un soț imperfect? Amanții nu rezistă, dar un soț este o pradă sigură." 😁

2020-11-22 01:09:13

3

Biblioteca de la miezul noptii - Matt Haig

Biblioteca de la miezul noptii - Matt Haig

,,Fiți buni unii cu alții." 📚🤗
O carte care îl transformă pe ,,Ce-ar fi fost dacă..." într-un personaj negativ, iar verbul la imperativ ,,Trăiește!" devine personajul pozitiv. Între viață și moarte se află o bibliotecă. Fiecare carte îți oferă ocazia să încerci o altă viață pe care ai fi putut să o trăiești. La expirarea timpului, trebuie să răspunzi la o singură întrebare: care e cea mai bună cale de a-ți trăi viața? O carte la finalul căreia vei învăța să nu subestimezi importanța lucrurilor mărunte; să fii tu însuți, să-ți accepți eul, să-ți păstrezi energia și ,,să înoți" în ciuda oricărui curent; să nu crezi în succes, pentru că e doar o iluzie; să crezi în visurile tale; să nu cauți sensul vieții, pentru că nu îl vei găsi niciodată; să nu cauți aprobarea celor din jur -,,nu ai nevoie de permisiunea cuiva ca să fii..."; să realizezi că oamenii buni sunt pe cale de dispariție; viața trebuie să o trăiești, nu să o înțelegi; nu contează la ce te uiți, ci ceea ce vezi; nu regreta ad infunitum, pentru că timpul se scurge; regretul ne poate face să ne simțim inutili; niciodată nu știm când se sfârșește jocul - ,,Nu te duci tu după moarte. Moartea vine după tine.". Nora Seeds descoperă viața perfectă, însă devine conștientă că nu a contribuit cu nimic la acea viață, simțindu-se precum o impostoare. Fericirea adevărată se câștigă, faci ceva pentru ea, nu ți se servește pe o farfurie gata condimentată. Aș fi făcut la fel! 😉 Auto-desconsiderarea nu trebuie să se cuibărească în viața nimănui. Nu trebuie să fii trist că i-ai dezamăgit pe cei dragi, important este să nu te dezamăgești pe tine. Nora descoperă și ea asta și își acceptă viața așa cum e ea, învățând să TRĂIASCĂ! E cum a zis Mark Twain: „Peste douăzeci de ani vei fi mult mai dezamăgit de lucrurile pe care nu le-ai făcut decît de cele pe care le-ai făcut. Aruncă năvoadele şi navighează departe de port. Prinde vântul în vele. Explorează. Visează. Descoperă.“, așa că, învață să trăiești, iar peste ani, nu va fi nevoie să răsfoiești cartea regretelor. Un roman de nota 10!
✏️,,Șervețelele sunt precum viețile. Întotdeauna există și altele.''
✏️,,Un om e ca un oraș. N-are cum să-ți displaca întregul din pricina câtorva aspecte nedorite. Poate că unele părți nu te atrag, câteva străduțe lăturalnice nesigure și suburbiile, dar părțile bune îi dau valoare."
✏️,,A vrea e un verb interesant. El sugerează o lipsă. Uneori, dacă suplinim acea lipsă cu altceva, dorința inițială dispare cu DESĂVÂRȘIRE."
✏️,,Să nu ai niciodată încredere în cineva care se comportă intenționat nepoliticos cu personalul prost plătit."

2020-11-15 10:10:13

0

Oliver Twist - Charles Dickens

Oliver Twist - Charles Dickens

Întorc ultima filă a cărții și mă bucur de o duminică stropită cu pulbere de magie!
,,Căci va fi o adevărată fericire să știu că, odată, am avut un loc ales în inima ta, precum se întâmplă acum, și fiecare izbândă pe care o vei obține în viață mă va însufleți cu noi forțe și încredere." 👩‍👦

2020-11-10 12:56:55

0

Felix si izvorul invizibil - Eric-Emmanuel Schmitt

Felix si izvorul invizibil - Eric-Emmanuel Schmitt

,,-Către cine te întorci când ți-e frică și când vrei să înțelegi ceva?
- Către Mami. Singurul meu ajutor era Mami. Singura mea dragoste și model de dragoste era Mami. Religia mea era Mami."
O scriitură simplă și cursivă, în ale cărei pagini așteaptă să fie descoperit îndemnul: ,,Privește invizibilul. Caută spiritul care face ca totul să apară în spatele celor ce apar. Și hrănește-te cu puterea lumii care îl susține. Izvorul invizibil se găsește oriunde, mereu, indiferent unde te-ai afla, și poți să-l captezi. Cel care se uită bine până la urmă vede.". Eric-Emmanuel Schmitt reușește de fiecare dată să spună multe în cuvinte puține. Scriitura lui are substrat.
#EricEmmanuelSchmitt
#bookaholic 📚

2020-11-10 12:56:55

0

Creionul de tamplarie - Mircea Cartarescu

Creionul de tamplarie - Mircea Cartarescu

Are de toate! E caldă și prietenoasă, așa cum însuși scriitorul mărturisește. Mi-a plăcut substratul autobiografic!

2020-11-10 12:56:55

0

Larousse. Pass the Cambridge Preliminary English Test 14-15 ani - Naomi Styles

Larousse. Pass the Cambridge Preliminary English Test 14-15 ani - Naomi Styles

Am început să lucrez cu unul dintre elevii mei din această carte și suntem foarte mulțumiți! O carte care te pregătește pentru susținerea unui examen important. O recomand! Reading, Writing, Listening și Speaking - tot ce ai nevoie!!!

2020-05-28 09:46:41

0

Rugaciune pentru Cernobil - Svetlana Aleksievici

Rugaciune pentru Cernobil - Svetlana Aleksievici

Aceasta ,,Nu este o carte despre Cernobîl, ci despre lumea Cernobîlului.”, după cum mărturisește Svetlana Aleksievici... Această carte este o carte de temelie pentru cine este dornic să descopere ce s-a întâmplat în 26 aprilie 1986, la ora 01.23!
Svetlana Aleksievici a scris RUGĂCIUNE PENTRU CERNOBÎL timp de 20 de ani, timp în care s-a întâlnit și a discutat cu foști muncitori de la centrală, cu oameni de știință, cu medici, cu soldați, cu strămutați, cu cei rămași pe loc.

2020-05-24 08:16:41

0

Testamentele - Margaret Atwood

Testamentele - Margaret Atwood

Azi, 23 aprilie 2020, am sărbătorit Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor citind o carte proaspăt scoasă din cuptor! Merită un loc în biblioteca fiecărui cititor, alături de POVESTEA SLUJITOAREI! Cartea este alcătuită din testamentele unor femei care au trăit experiența Galaadului, iar acum adevărul iese la iveală. Recunosc că Mătușa Lydia ,,m-a ținut în priză”. Parcă după fiecare pagină citită, voiam să văd dacă nu se dezice de cele afirmate în prealabil. Mi-a plăcut și testamentul Martorului 369A, care simte pe propria piele ce înseamnă să trăiești în Galaad. Testamentul Martorului 369B a reușit să-mi capteze atenția în momentul în care apare personajul-cheie, pe care, oarecum, îl intuiam... Am reușit să pătrund în cele mai ascunse cotloane ale Galaadului, descoperind astfel răspunsuri la întrebările pe care mi le puneam în timp ce citeam POVESTEA SLUJITOAREI sau în timp ce vizionam serialul difuzat de HBO GO! Sunt o feministă convinsă, iar Margaret Atwood e genul de scriitoare care reușește să construiască personaje feminine puternice, dornice de a se reinventa, de a reuși, de a face lumină. Mi-aș fi dorit ca în paginile acestui roman să o regăsesc și pe June Osborne, dar le-am descoperit pe Agnes și Nicole, ceea ce a compensat lipsa ei!
,,Cunoașterea înseamnă putere!”

2020-04-23 08:13:03

2

Noile educatii in societatea cunoasterii - Mariana Marinescu

Noile educatii in societatea cunoasterii - Mariana Marinescu

Am folosit această lucrare în primul an de masterat și mi-a stârnit interesul după ce am început să citesc primele pagini! O carte achiziționată la îndemnul profesorului, dar care, ulterior, a devenit lectură de plăcere. Învățământul din România are nevoie de ,,noile educații”...

2020-04-22 03:58:03

0

600 de teste rapide care va stimuleaza neuronii - Loic Audrain, Sandra Lebrun

600 de teste rapide care va stimuleaza neuronii - Loic Audrain, Sandra Lebrun

Recomand această lucrare celor care se pregătesc pentru admiterea în instituțiile de învățământ MAI, Ministerul Apărării Naționale, ANP! Nivelul de dificultate al exercițiilor crește gradual! Totodată, este ideală și pentru cineva care vrea să își antreneze neuronii în fiecare zi!

2020-04-22 03:43:03

0

English for Kids. Caiet de lucru - Clasa 2 - Cristina Mircea

English for Kids. Caiet de lucru - Clasa 2 - Cristina Mircea

Recomand utilizarea acestui caiet de lucru atât de către profesori, cât și de către părinți. În paginile sale, veți descoperi numeroase exerciții care au un nivel mediu de dificultate, iar copiii vor lucra cu drag! Ediția color face ca acest caiet de lucru să fie mai atractiv. Totodată, recomand și utilizarea CD-ului!

2020-04-22 03:43:03

0

English for Kids - Clasa pregatitoare - Caiet - Cristina Mircea

English for Kids - Clasa pregatitoare - Caiet - Cristina Mircea

Am folosit acest caiet de lucru pentru elevii mei! Complex, bine structurat, ușor de utilizat, parcă invită elevul să lucreze din el. Este un instrument eficient pentru aprofundarea materiei!

2020-04-22 03:43:03

0

Femeia la treizeci de ani - Honore De Balzac

Femeia la treizeci de ani - Honore De Balzac

În acest roman, Honore de Balzac reușește să contureze o nouă tipologie - ,,femeia la treizeci de ani” - femeia capabilă să-și asume în mod inteligent fiecare rol!
,,Femeile țin să fie, și trebuie să fie, respectate, căci, fără stimă, ele nu mai există: așa încât acesta-i cel dintâi sentiment pe care ele îl cer de la dragoste.”
,,....femeia la treizeci de ani știe să se facă și tânără fată, să joace toate rolurile, să fie pudică și să devină frumoasă chiar și într-o nenorocire.”

2020-04-17 10:46:10

0

La rascruce de vanturi - Emily Bronte

La rascruce de vanturi - Emily Bronte

Catherine și Heathcliff, protagoniștii romanului, se află ,,la răscruce de vânturi”... Un roman de dragoste scris în 1845-1846, dar care își păstrează prospețimea și azi! Recomand romanul! Recomand filmul! Recomand și piesa de teatru! Actorii din cadrul Teatrului Național din Cluj-Napoca dau viață acestor personaje într-un mod de-a dreptul magistral!
,,Iubirea mea pentru el e asemeni stâncilor eterne de sub pământ: nu prilej de încântare, ci necesitate. Eu sunt El. El e mereu, mereu în mintea mea, nu ca o plăcere, aşa cum nici eu nu sunt o plăcere pentru mine însămi, ci ca propria mea fiinţă."

2020-04-17 10:31:10

0

Poveste de Craciun - Charles Dickens

Poveste de Craciun - Charles Dickens

L-am descoperit pe Charles Dickens în facultate, iar de atunci se numără printre scriitorii mei preferați. POVESTE DE CRĂCIUN nu este doar un roman pentru copii, ci și pentru adulți, având în vedere învățămintele care se desprind din paginile sale. CRĂCIUNUL trebuie să fie în sufletul fiecărui om în fiecare zi! - ,,Voi cinsti Crăciunul în inima mea și am să încerc să-l țin acolo tot anul." Recomand și serialul difuzat de HBO GO!

2020-04-17 10:16:10

0

Cartile care ne-au facut oameni - Dan C. Mihailescu

Cartile care ne-au facut oameni - Dan C. Mihailescu

,,Omul care aduce cartea” organizează o paradă a unor intelectuali care ne prezintă cărțile de căpătâi ale unei formări riguroase și generoase! Gabriel Liiceanu rămâne omul care reușește să mă frapeze prin discursul său de fiecare dată!
Gabriel Liiceanu: ,,...cititul între 8 și 14 ani este echivalentul din viața oamenilor al desprinderii vânatului la feline. Căci, așa cum învățarea vânatului este partea esențială a ,,educației" pentru puiul de tigru, cărțile îi arată copilului care sunt pozițiile fundamentale pe care trebuie să le ocupe de la bun început pentru ca parcursul vieții să fie străbătut în mod onorabil."

2020-04-16 05:46:08

0

Ferma Animalelor - George Orwell

Ferma Animalelor - George Orwell

O satiră distopică desăvârșită! Dacă vrei să vezi adevărata față a societății în care trăiești, citește această carte!!!
,,Omul este singura fiinţă care consumă fără să producă. El nu dă lapte, nu face ouă, e prea slab ca să tragă plugul, nu poate fugi destul de repede ca să prindă iepuri. Cu toate astea, el e stăpân peste toate animalele. El le pune la muncă şi le dă înapoi abia cât le este necesar ca să nu moară de foame; restul păstrează pentru el."

2020-04-15 07:16:08

0

Cantec lin - Leila Slimani

Cantec lin - Leila Slimani

Dăruiește-mi o carte bună și mi-ai dăruit o lume întreagă 😊! De ziua mea, am primit cadou această carte pe care am devorat-o în câteva ore! O recomand!!!
,,Copiii nu sunt decât o fericire efemeră, (...) un vis trecător, o nerăbdare. O eternă metamorfoză. Chipuri rotunde care se impregnează de seriozitate, fără ca tu să-ți fi dat seama."

2020-04-15 06:46:08

0

DOOM - Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane

DOOM - Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane

Pentru mine, DICȚIONARUL ORTOGRAFIC, ORTOEPIC ȘI MORFOLOGIC AL LIMBII ROMÂNE este un instrument de bază în activitatea pe care o desfășor!!! Am pus chiar bazele unui proiect - ,,5 minute de DOOM2”! De ce ,,5 minute de DOOM2"? O să vă explic de ce! În fiecare zi, la începutul orei de curs, aveam 5 minute la dispoziție pentru a discuta despre normele limbii literare și formele acceptate în domeniul ortografiei, având pe catedră Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, ediția a II-a revăzută și adăugită. ,,Ortografia înseamnă respect faţă de tine însuţi. Scriind şi făcând greşeli de ortografie poţi fi desconsiderat înainte de a fi cunoscut, deoarece corectitudinea scrisului este o calitate a omului cult.” - René Parisse (pedagog francez)

2020-04-15 05:31:08

0

Pride and Prejudice. Mandrie si prejudecata + CD - Jane Austen

Pride and Prejudice. Mandrie si prejudecata + CD - Jane Austen

The novel ”Pride and Prejudice” by Jane Austen depicts a society in which woman’s figure has different features compared with the social atmosphere of late eighteen and early nineteen century England, where the woman represents the obedient figure, and the reputation of a woman is of the utmost importance, because Austen has the opportunity to talk about marriage at the beginning of the 19th century.

2020-04-14 06:00:06

0

Castelul, biblioteca, puscaria - Dan C. Mihailescu

Castelul, biblioteca, puscaria - Dan C. Mihailescu

Pentru a picta un tablou al femeilor care au ținut piept regimului încarcerator, este necesară lectura scriiturii lui Mihăilescu. Sub condeiul omului de cultură se organizează o suită de portrete ale acestor femei, scriitoare de jurnal, reținute în închisorile comuniste, a căror soartă a fost dejucată de mrejele unei perioade istorice nefaste.

2020-04-14 05:46:07

0

eBook Poarta neagra. Scriitorii si inchisoarea - Mircea Anghelescu

eBook Poarta neagra. Scriitorii si inchisoarea - Mircea Anghelescu

Acest volum se concentrează în special pe experiența și trăirile propriu-zise ale câtorva scriitori înainte de molima comunismului, în perioada interbelică. Mircea Anghelescu reușește să întregească explozia de literatură memorialistică a foștilor prizonieri ai închisorilor comuniste.

2020-04-14 05:31:07

0

De ce este Romania altfel? ed.2018 - Lucian Boia

De ce este Romania altfel? ed.2018 - Lucian Boia

Acest volum este, de fapt, o reluare a temelor majore pe care le-a abordat în lucrările sale din trecut, iar tematica este aranjată cronologic, fapt care ne ușurează lectura. Lucrarea nu pare a se adresa doar celor inițiați, ci oricărui cititor pasionat de istorie.

2020-04-14 05:31:07

0

In intimitatea secolului 19  - Ioana Parvulescu

In intimitatea secolului 19 - Ioana Parvulescu

Citind ,,În intimitatea secolului 19”, ai impresia că ai în fața ta un roman, însă scrierea Ioanei Pârvulescu are și valoarea unui document, uitându-se spre roman ,,cu jind”, aspect pe care îl confirmă și scriitoarea. Eseul acesta pare să fie un puzzle, ale cărui piese, Ioana Pârvulescu știe să le pună la locul lor, fără a ne indica existența unei dificultăți în aranjarea acestora, reușind în felul acesta ,,să pună lucrurile cap la cap”. Ioana Pârvulescu anunță încă din primele pagini intenția de a trezi ,,la viață un fel de eroi, cunoscuți sau anonimi și, odată cu ei, să vă aducă, cititori din secolul 21, în intimitatea uimitorului secol 19.” (p. 13).

2020-04-14 05:00:06

0

Oscar si Tanti Roz - Eric Emmanuel Schmitt

Oscar si Tanti Roz - Eric Emmanuel Schmitt

Un roman pe care-l recomand oricui, indiferent de vârstă! Mi-au atras atenția scrisorile, care sunt amuzante. Luăm contact cu un Dumnezeu prietenos. Oscar îi cere adresa lui Dumnezeu, îl întreabă ce cadou vrea să-i facă de ziua Lui, îl alintă pe Dumnezeu, tot timpul i se adresează cu ,,dragă Dumnezeu”, îi cere lui Dumnezeu să-l viziteze. Stilul epistolar funcţionează de minune în această carte! Oscar, în limba norvegiană veche, înseamnă ,,lancea lui Dumnezeu” sau ,,luptător al Domnului”. Rozul este culoarea care marchează cel mai bine începutul dezvoltării intelectuale, această culoare are rolul de a calma şi îmbuna sentimentele. Rozul este simbolul unei iubiri în tăcere. Tanti Roz chiar asta face, îi dă lui Oscar un ultim strop de energie, de dragoste, de afecţiune. Oscar este un luptător, el luptă în fiecare zi pentru a gusta din acest fruct numit ,,viaţă”. De ce Peggy Blue? Culoarea albastră este cea mai rece şi pură dintre culori. Putem vorbi de o simetrie: rece – cald, albastru-roz. Lesne de observat este faptul că toate aceste lucruri au o semnificaţie mai aparte, iar datoria noastră este aceea de a descifra textul pentru a-l înţelege mai bine. Citiți romanul!!!

2020-04-14 04:46:07

0

Pescarusul Jonathan Livingston ed.2014 - Richard Bach

Pescarusul Jonathan Livingston ed.2014 - Richard Bach

Recomand acest mini-bildungsroman care te îndeamnă să îți depășești limitele, să visezi și să crezi că într-o zi visurile tale vor prinde aripi! Mi-au atras atenția inclusiv fotografiile surprinse de ochii unui fotograf priceput!

2020-04-14 04:46:07

0

Prima rugaciune a Jessicai - Hesba Stretton

Prima rugaciune a Jessicai - Hesba Stretton

O carte care se adresează copiilor, dar care merită să fie citită și de către adulți! Jessica îl descoperă pe Dumnezeu nu cu ajutorul părinților, ci cu ajutorul unor oameni care îi deschid ușa atunci când are mai mare nevoie. Unde sunt părinții? Cu siguranță, veți descoperi atunci când veți citi romanul! Mai mult, veți conștientiza că un copil iubește și iartă, spre deosebire de un adult. Uneori, dau dovadă de mai multă înțelepciune... ,,Să crezi e ceva mai greu decât să știi."

2020-04-14 04:46:07

0

Copilul lui Noe - Eric Emmanuel Schmitt

Copilul lui Noe - Eric Emmanuel Schmitt

Eric Emmanuel-Schmitt este scriitorul meu preferat! Prima dată am citit OSCAR ȘI TANTI ROZ, iar apoi am comandat COPILUL LUI NOE! Am redescoperit sensibilitatea, emoția și inocența, filtrate prin ochii unui copil, într-o lume în care speranța s-a ascuns în cel mai îndepărtat cotlon. Acest roman mi-a amintit de Oskar Schindler care spunea că „Viaţa are sens cât timp salvezi oameni“... Am văzut un Schindler în părintele Pons.
,,Să nu mă întrebați cum era mama: poate oare cineva să descrie soarele de pe cer? De la mama veneau căldura, puterea, bucuria. (...) Lângă ea râdeam și niciodată nu mi se putea întâmpla nimic grav."

2020-04-14 04:16:07

0

Parada de Paste - Richard Yates

Parada de Paste - Richard Yates

Acest roman coagulează definiția INTELECTUALULUI - ,,... INTELECTUAL sau INTELECTUALĂ (...) Era un substantiv dârz, un substantiv mândru, un substantiv sugerând o viață închinată lucrurilor elevate și un dispreț flegmatic pentru platitudine (=mediocritate).”
Dacă v-am stârnit interesul, comandați cartea!!!

2020-04-12 12:46:07

0

Copilaria - Maxim Gorki

Copilaria - Maxim Gorki

Mă încumet să afirm că romanul Copilăria este un roman al formării, un veridic bildungsroman, aidoma scrierii lui Ion Creangă, Amintiri din copilărie. Evident că universul copilăriei evocat în ambele romane nu are aceleași valențe. Dacă tărâmul mirific al copilăriei devoalat cu nostalgie de Ion Creangă este brăzdat de armonie, veselie, fericire, copilăria lui Alioșa este una tristă… Despre copilărie, vorbește foarte frumos și criticul G. Călinescu – Copilăria nu dispare niciodată din noi, ea constituie izvorul permanent din care decurg toate meandrele vieţii noastre.” (G. Călinescu, Cronicile optimismului, E.P.L.Buc. 1964, p. 274).
Copilăria este o carte care face parte din trilogia autobiografică, alături de La Stăpâni și Universitățile mele. Alioșa Peșkov este numele protagonistului. Alioșa este un personaj al Rusiei din secolului XX, care este crescut de bunici, într-o societate ostilă și plină de prejudecăți.

2020-04-12 12:46:07

0

David si vioara lui - Eleanor H. Porter

David si vioara lui - Eleanor H. Porter

Am citit această carte după ce am terminat POLLYANNA - JOCUL MULȚUMIRII! Am redescoperit aceeași sensibilitate a unui copil care, de cele mai multe ori, reușește să vadă lumea cu ochii unui om trecut prin viață și cunoaște semnificația cuvintelor PRINCIPII și VALORI!
,,Este o lume frumoasă, David, să nu uiți niciodată asta! Și, dacă uneori te simți îndemnat să crezi că nu este o lume frumoasă, amintește-ți că doar tu însuți o poți înfrumuseța dacă vrei."

2020-04-12 12:41:39

0

Viata secreta a marilor scriitori - Robert Schnakenberg

Viata secreta a marilor scriitori - Robert Schnakenberg

Redau mai jos câteva picanterii din viața marilor scriitori. Poate reușesc să vă stârnesc apetitul pentru această carte care merită un loc în biblioteca fiecărui cititor!
➡️Skakespeare nu-și plătea taxele și datoriile, fiind un avar de proporțiile lui Scrooge;
➡️Lord Byron a fost un adevărat crai, având peste 250 de femei într-un singur an;
➡️Balzac consuma 50 de cești de cafea turcească neagră pe zi și nu ejacula de teamă să nu-și piardă energia creatoare;
➡️Edgar Allan Poe a făcut școala într-un cimitir. A învățat matematică făcând scăderi și adunări cu anii înscriși pe pietrele de mormânt;
➡️Dickens avea o obsesie pentru morga din Paris unde studia cadavrele vagabonzilor înecați și ale altor prăpădiți;
➡️Surorile Bronte au crescut fără mamă și nu au mers la școală;
➡️Thoreau era certat cu apa;
➡️Tolstoi și-a obligat mireasa de doar optsprezece ani să citească, în noaptea nunții, jurnalul care conținea însemnări în care erau descrise escapadele lui amoroase cu alte femei;
➡️Lewis Carroll a inventat o tricicleta;
➡️Louisa May Alcott a fost dependentă de opiu;
➡️Mark Twain a ținut un discurs despre parturi în fața unui public în mijlocul căruia se afla și Regina Victoria;
➡️Oscar Wilde a avut sifilis, iar dantura îi era înnegrita și urât mirositoare;
➡️Jack London consuma un sfert de litru de whiskey pe zi;
➡️Virginia Wolf scria în picioare. Ea avut relații cu femei. Singura relație heterosexuala a fost cu Leonard Wolf, ,,un pierde-vară intelectual";
➡️Lui James Joyce îi plăcea să fie plesnit, bătut și biciuit;
➡️Kafka nu a fost niciodată interesat de căsătorie, iar sexul era ceva ce îl dezgusta. Era extrem de timid. Scriitorul a fost vegetarian;
➡️Lui Eliot îi plăcea să facă farse cu trabucuri explozive;
➡️Agatha Christie a suferit de disgrafie, iar toate romanele ei au fost dictate;
➡️Tolkien conducea atât de rău, încât soția lui a refuzat să se mai urce cu el în mașină;
➡️F. Scott Fitzgerald își cheltuia banii pe băutură, fiind mereu îndatorat prietenilor;
➡️William Faulkner a lucrat la poștă și a fost dat afară după ce a fost prins că arunca scrisorile oamenilor la gunoi;
➡️Ernest Hemingway s-a sinucis;
➡️Jean-Paul Sartre s-a drogat cu mescalina;
➡️J. S. Salinger își bea propria urină în scop terapeutic;
Lista ar putea continua, dar mă opresc aici! Dacă v-am stârnit curiozitatea, puneți mâna și comandați cartea 😉!

2020-04-12 12:16:07

2

Eugenie Grandet - Honore De Balzac

Eugenie Grandet - Honore De Balzac

,,Căci oare nu Banul, cu toată puterea lui, e singurul zeu modern în care cred oamenii?" 📚 Răspunsul: CU SIGURANȚĂ! Un roman care definește societatea din zilele noastre! Tehnica detaliului semnificativ respiră prin porii fiecărei pagini, o caracteristică definitorie a cărților lui Honore De Balzac!!!

2020-04-12 12:00:06

0

Pelinul negru - Ioana Nicolaie

Pelinul negru - Ioana Nicolaie

Cernobîl înseamnă PELINUL NEGRU...
Îndrăznesc să spun că avem în fața noastră un bildungsroman care urmărește evoluția unei fetițe ,,dintr-o familie mare” (p.34), o fetiță căreia societatea nu îi dă prea multe șanse de izbândă! Povestea ei debutează odată cu explozia celui de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl (26 aprilie 1986), explozie care ,,și-a scuipat otrava pe toate dâmburile” (p.20) și a contaminat inclusiv oamenii. Agustina este o fetiță care reușește să depășească toate prejudecățile! Singura fărâmă de umanitate identificabilă în acest roman este MAMA, care o protejează de fiecare dată pe Agustina, și nu doar pe ea! Mama Agustinei pare să fie Reghina, mama-eroină cu doisprezece copii!
Sunt în asentimentul Agustinei și chiar îmi doresc să pot să ,,închid totul într-o cameră de adus aminte. În care e mereu Paștele și primăvară, miroase a tort Doboș și a cozonaci și e loc pentru oricine."

2020-04-12 11:46:07

1

Cartea Reghinei - Ioana Nicolaie

Cartea Reghinei - Ioana Nicolaie

Este prima dată când citesc o carte scrisă de Ioana Nicolaie și mărturisesc, fără vreo ezitare, că e primul roman din literatura română contemporană pe care îl citesc cu sufletul la gură! Cu siguranță, avem scriitori români valoroși cu care ne mândrim la nivel internațional, dar până acum, nu am găsit unul care să mă prindă în mrejele sale. Am citit unele pagini din Cartea Reghinei cu ochii umezi și am trăit fiecare eveniment important din viața acestui Iov feminin. Citesc ultima pagină și lacrimile îmi năpădesc fața... Cartea Reghinei este un roman despre viața unei femei puternice, este un roman scris cu emoție și citit cu emoție, o emoție care răzbate prin porii fiecărei pagini. Reghina este o mamă eroină cu doisprezece copii, este femeia care a adunat în sufletul ei o suferință nețărmuită. Reghina este o femeie care înțelege că ,,viața întreagă-i un cozonac, poate uscat, poate tare ca piatra, uneori fără sare și fără gust, alteori cu miez aromat și crescut numai cât e nevoie." Urmează PELINUL NEGRU!

2020-04-12 11:31:07

1

Lumina dintre oceane - M.L. Stedman

Lumina dintre oceane - M.L. Stedman

„Avem paradisul nostru. Cu soare și cu ocean. Și ne avem unul pe altul, ne aparținem unul altuia.”.
LUMINA DINTRE OCEANE este o carte care te învăța că adevăratul curaj constă în a accepta consecințele greșelilor tale, iar iubirea pentru ,,omul sufletului tău" e cea mai de preț comoară într-o lume relativă. Vă îndemn să o citiți, iar apoi să vizionați filmul!

2020-04-12 11:00:06

0

Tatuatorul de la Auschwitz ed.2 - Heather Morris

Tatuatorul de la Auschwitz ed.2 - Heather Morris

Deviza tatuatorului de la Auschwitz: ,,Dacă te trezești dimineața, e o zi bună."
Deviza soției lui, Gita: ,,Câtă vreme suntem în viață și sănătoși, totul se va rezolva."
Întorc ultima filă a cărții și aștern pe o foaie aceste cuvinte... Mă simt mai bogată în dimineața asta 🌞!
De la Pollyanna, am învățat să joc JOCUL MULȚUMIRII. De la tatuatorul de la Auschwitz, am învățat că fiecare zi este un cadou, iar sănătatea și libertatea sunt cele mai importante lucruri. Mai mult, am învățat că într-o casă respectul, liniștea și afecțiunea trebuie să valseze zi de zi. De la Tom și Isabel din cartea ,,Lumina dintre oceane", am învățat că iubirea dintre soți poate să învingă orice obstacol. Lista poate continua, dar mă opresc aici. Concluzia: cărțile ne îmbogățesc!

2020-04-12 11:00:06

0

Lamai, carti si prieteni - Jo Cotterill

Lamai, carti si prieteni - Jo Cotterill

O carte despre ,,forța interioară"!
,,Să împărtășești, să strigi, să râzi și să plângi împreună cu cineva - așa ar trebui să fie viața. (...) Oamenii cei mai puternici sunt cei care iubesc și care, la rândul lor, se lasă iubiți."

2020-04-12 10:46:07

0

Pollyanna si comorile ei - Harriet Lummis Smith

Pollyanna si comorile ei - Harriet Lummis Smith

Am așteptat cu nerăbdare venirea serii pentru a termina volumul IV al seriei POLLYANNA. Pollyanna e o mamă desăvârșită acum. De la ea am aflat de JOCUL MULȚUMIRII, iar de aproape doi ani îl joc în fiecare zi! Finalul celui de-al patrulea volum mi-a confirmat încă o dată că mă identific cu Pollyanna: ,,Casa noastră dragă și tu și copiii îmi umpleți sufletul cu atâta lumină, încât nimic nu mă mai îndeamnă să caut lucruri care să îmi aducă bucurie. Toate sunt la vedere, unde le poate găsi oricine. Îmi închipui că am să joc întreaga viață, însă alături de tine, dragul meu, e atât de ușor să fiu fericită!"
Mulțumesc, Pollyanna!

2020-04-12 10:46:07

0

Povestea mea - Michelle Obama

Povestea mea - Michelle Obama

O săptămână cu Michelle Obama, o săptămână în care am profitat din plin de timpul liber pentru a citi ,,o poveste vie din culisele vieții ei". Am admirat-o dintotdeauna pe FLOTUS (First Lady Of The United States) și o voi admira în continuare pentru curajul și devotamentul de care a dat dovadă în această luptă permanentă a pendulării între familie și carieră. A reușit să găsească un echilibru și a reușit să facă asta cu grație. Lumea o cunoaște pe Michelle Obama, soția celui de-al 44-lea președinte al SUA, Barack Hussein Obama, dar nu o cunoaște pe Michelle Robinson din South Side, o femeie care a muncit pentru a putea ,,zbura".
POVESTEA LOR este o poveste despre doi oameni care au reușit ,,să demonteze prejudecata că trebuie să arăți într-un anumit fel pentru a intra în istorie."
,,Tatăl meu, Fraser, m-a învățat să muncesc din greu, să zâmbesc des și să mă țin de cuvânt mereu. Mama mea, Marian, mi-a arătat cum să judec singură lucrurile și cum să-mi fac vocea auzită. (...) Povestea ta este tot ce ai, tot ce vei avea vreodată. Este ceva ce merită prețuit."

2020-04-12 10:46:07

2

Cum sa fii fericit in Romania

Cum sa fii fericit in Romania

Cum să fii fericit? Ar trebui să urmăm îndemnul lui Horia-Roman Patapievici, ,,Fii activ și treaz!".
Cum să fii fericit în România? ,,Să te bucuri că exiști tu, să te bucuri că există ea. Și atât. Nu mă pricep la politică, dar mă pricep la România. Așa cum mă pricep să iubesc o rochie veche, demodată , cu care am împărțit anii. O spăl, o calc, o trag pe trupul care, simțind-o familiară, se destinde încântat la orice atingere a țesăturii ei docil învăluitoare, protectoare.", răspunde Ariana Rosser Macarie.
Gabriel Liiceanu vorbește despre ecuația paradoxală a fericirii românești, discutând despre cazul lui Noica și a lui Steinhardt, evidențiind astfel fericirea paideică. Andrei Pleșu împarte bucuriile în bucurii minimale, bucurii negative, bucurii interzise și bucurii negative, iar în încheiere îl citează pe Martin Buber: ,,Cel care se bucură cu adevărat e asemenea unuia căruia i-a ars casa și care, lovit de necaz în adâncul inimii, începe să construiască totuși o casă nouă. Și, pentru fiecare cărămidă așezată, inima lui se umple de bucurie."; Tatiana Niculescu, după 9 ani de ședere la Londra, se întoarce în România și reușește să dea o definiție complexă a fericirii: ,,... dacă supraviețuiești tuturor nefericirilor colective și individuale și nu ești nici resemnat, nici revoltat, nici mânios, nici apatic, înseamnă că te poți numi un om fericit în România."; Clotilde Armand și Jean A. Harris nu sunt românce, dar cu toate acestea, văd în România o țară unde poți să fii fericit. Jean A. Harris s-a stabilit în România și spune că e o țară mișto, iar pentru boala noastră națională are și un nume: ,,Vreți un nume pentru boala națională? Sunteți fraieri, fraților! Înghițiți prea multe." și, ce să vezi, chiar are dreptate. Clotilde Armand are convingerea că ,,ceea ce ne face oameni buni și valoroși nu este ceea ce primim, consumăm sau acumulam, ci ceea ce realizăm în fiecare zi și în trecerea zilelor."; Fabula scrisă de Andrei Cornea, Rețeta fericirii în România, merită citită 😉; Monica Pillat rememorează evenimentele de acum 29 de ani, când ,,vocile străzii au izbutit să scoată țara din derivă, iar glasurile care s-aud acum din nou, în altă piață, îmi întăresc speranța că România nu se mai poate scufunda."
CUM SĂ FII FERICIT ÎN ROMÂNIA este un volum în care se regăsește fiecare român. Ar trebui să încercăm să completăm chestionarul lui Proust 😉, chestionar pe care l-am descoperit citind acest volum.

2020-04-12 10:46:07

0

Sotia plantatorului de ceai - Dinah Jefferies

Sotia plantatorului de ceai - Dinah Jefferies

,,Toți suntem în stare să ne schimbăm, dacă ne dorim cu adevărat. (...) Trebuie să ne mișcăm odată cu timpurile."
Dinah Jefferies m-a cucerit! Am devorat fiecare pagină! Pentru câteva zile, m-am plimbat prin exoticul Ceylon și m-am lovit de prejudecățile tipice acelor vremuri, dar am trăit emoții profunde la tot pasul alături de protagonista romanului. 📚

2020-04-12 10:31:07

0

Zuleiha deschide ochii - Guzel Iahina

Zuleiha deschide ochii - Guzel Iahina

Un roman pe care l-am savurat ca pe o prăjitură delicioasă, iar gustul îl resimt și acum! Zuleiha este femeia care, pentru copilul ei, trece peste orice obstacol și găsește de fiecare dată tăria de a continua. Zuleiha trăiește vremuri apocaliptice, dar reușește să deschidă ochii...
,,Femeia e câmpul în care bărbatul seamănă semințele urmașilor", o învățase mama ei. ,,Plugarul vine la câmp când dorește și-l ară cât timp are putere. Nu-i șade bine câmpului să se împotrivească plugarului."
Concepții adânc înrădăcinate, care se regăsesc și azi în mentalul unora, dar ele pot fi învinse...

2020-04-12 10:31:07

0

Florile pierdute ale lui Alice Hart - Holly Ringland

Florile pierdute ale lui Alice Hart - Holly Ringland

,,Să ai curaj, să prinzi inimă!"
FLORILE PIERDUTE ALE LUI ALICE HART este o carte dedicată femeilor care se îndoiesc de valoarea și de forța poveștilor lor. Un roman captivant care evidențiază femeia pe scena vieții și felul în care aceasta găsește tăria și curajul de a-și juca fiecare rol: adolescentă, iubită, soție, mamă și bunică!

2020-04-12 10:16:07

3

Noi suntem despre cărţi şi la fel este şi Newsletter-ul nostru

Abonează-te pentru a afla rapid care sunt promoţiile zilei, noutăţile şi recomandările noastre.

Ma abonez image one
Ma abonez image one