Countdown header img 1

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Card cadou

Cristescu Teodor Adrian

Membru din 22/11/2015

Aprecieri

Aprecierii review

3

aprecieri

Review-uri

Review Coment

91

de comentarii

Ultima ei clipa - Shari Lapena

Ultima ei clipa - Shari Lapena

Un thriller de remarcat: personaje credibile pana la proba contrarie- si asta de mai multe ori-, schimbarea deasa de perspectiva asupra caracterului lor, te provoaca la cautarea adevarului alaturi de mama gemenelor. Iar in aceste conditii, finalul nu poate fi decat imprevizibil.

2021-06-08 10:00:01

0

Un rau lung si luminos - Liz Moore

Un rau lung si luminos - Liz Moore

Doua surori isi traiesc copilaria aproape una de alta- parasite de tata si crescute de o mama autoritara ; dar, firi diferite, adolescenta le separa, ajungand pe parti opuse ale legii : cea mare devine politista, cea mica infractoare, la un moment dat disparand inghitita de lumea drogurilor si a prostitutiei. Iar reprosurile pe care si le face sora mai mare o determina sa inceapa o cautare febrila a mezinei. Firele actiunii se inoada verosimil, dar finalul e relativ usor de anticipat.

2021-06-08 10:00:01

0

Ma iubeste, nu ma iubeste... - M.J. Arlidge

Ma iubeste, nu ma iubeste... - M.J. Arlidge

O buna continuare a seriei Helen Grace in care ea si echipa ei pornesc pe urma unor crime in serie, inexplicabile la prima vedere. Si atat Helen Grace cat si cele doua subordonate sunt in situatia de a-si clarifica si relatiile reciproce, deteriorate grav in precedentul roman. Si clarificarea vine, dar cu ce pret!

2021-03-01 03:00:01

0

Trei minute - Anders Roslund, Borge Hellstrom

Trei minute - Anders Roslund, Borge Hellstrom

Un roman de actiune de calitate, in nota primului din serie ( Trei secunde), dar extins pe ruta Suedia - Columbia - U.S. Privim cu satisfactie cum coruptia la varf din U.S. o bate la spate pe cea suedeza. Astept cu interes un urmator - posibil- Trei ore! La munca, R&H!

2021-03-01 12:00:01

0

Orb in noapte - Ragnar Jonasson

Orb in noapte - Ragnar Jonasson

Cel de-al doilea volum al seriei il gaseste pe tanarul politist deja integrat in comunitate. Se confrunta cu frustrarea de a nu fi fost numit numit inspector in locul sefului sau, proaspat plecat in capitala, dar si, mai grav, cu uciderea noului sau sef. Caile pe care le urmeaza, cu ajutorul fostului sau mentor, in descifrarea acestei crime, il conduc la varful politicii locale. Izbanda ii este, insa, umbrita, de atractia pe care cea care i-a devenit sotie, o are fata de un coleg medic. De urmarit viitoarele aparitii dintr-o serie, din ce in ce mai atractiva.

2021-02-01 09:35:59

0

Orb in zapada - Ragnar Jonasson

Orb in zapada - Ragnar Jonasson

Un roman ce transpune, in zapezile celui mai nordic orasel al Islandei, atmosfera romanelor Agathei Christie. Intr-o comunitate mica - in care protagonistii se cunosc bine intre ei - izolata de restul tarii de caderile masive de zapada, are loc o crima. Cercetarile intreprinse de tanarul politist proaspat venit la post din Reykjavik, conduc la dezgroparea unor mistere de mult ingropate. Numai ca, pe plan personal, izolarea, ca si intalnirea cu o seducatoare profesoara de pian, incepe sa-l indeparteze pe acesta de prietena sa, ramasa in capitala. De urmarit si urmatoarele volume ale seriei.

2021-02-01 09:20:59

0

Suflete pereche - John Marrs

Suflete pereche - John Marrs

Mai binele este dusmanul binelui. Si, atunci cand membrii unor cupluri intemeiate pe intamplarile vietii incearca sa-si gaseasca- stiintific- sufletele pereche ideale, lucrurile o iau razna. O idee interesanta ce creeaza confruntari neasteptate. Uneori, cred ca autorul exagereaza cu incercarea de incadrare in tipar a cazurilor, solutia rezultata fiind cumva fortata

2021-02-01 09:00:01

0

Disparitia - Matthew Fitzsimmons

Disparitia - Matthew Fitzsimmons

Cautarea unei fete disparute duce la ciocnirea dintre mai multe interese, inclusiv de la varful politicii americane. Un "noir' in stil clasic, cu multe personaje implicate in lupta binelui cu raul , de-a lungul unei actiuni ce parcurge un "montagne russe". Si, la sfarsit, cu mai multe raspunsuri, unele la intrebari mai vechi, datand din copilaria eroului principal.

2021-01-29 09:03:43

0

Linistea umbrelor - Tana French

Linistea umbrelor - Tana French

Cand prietenia din copilarie se transforma, pentru doi dintre protagonisti, acum tineri, intr-o relatie de cuplu, lucrurile evolueaza arbitrar. Iar o iubire nemarturisita intervine in destinele personajelor, insotind o tragedie, in care o explozie de nebunie intalneste paranoia. Un thriller remarcabil ce se desfasoara in universul inchis al unei margini abandonate de localitate.

2021-01-29 09:00:01

0

Dexter 1: Vise intunecate - Jeff Lindsay

Dexter 1: Vise intunecate - Jeff Lindsay

O adevarata surpriza politistul Dexter Morgan! Modestul angajat al unui laborator de politie din Miami are, insa, un Pasager Intunecat pe locul din spate al masinii, doar de el stiut. Si care-l provoaca constant sa-i "rezolve'', pe o cale mult mai directa, pe multiplii ticalosi ce scapa politiei. Dar viata nu-i chiar asa usoara, atata timp cat trebuie sa-si ajute si sora vitrega, politista si ea, pe calea grea a avansarii la rang de detectiv. Il ajuta o minte intuitiva, umorul si, mai ales, amintirea sfaturilor tatalui sau. Rezolvarea finala a cazului introduce, insa, un personaj necunoscut noua , ceea ce incalca o regula de baza a policier-ului.

2021-01-17 06:00:01

0

Pescarusul Jonathan Livingston ed.2014 - Richard Bach

Pescarusul Jonathan Livingston ed.2014 - Richard Bach

Mai mult decat un basm, o metafora a vietii celor ce nu numai ca-si propun sa viseze, dar si indraznesc sa- si depaseasca limitele, in aceasta efemera existenta. Un indemn la a ne dori, uneori, imposibilul.

2021-01-10 06:36:25

0

Secretara - Renee Knight

Secretara - Renee Knight

Autoarea face un pariu cu eroina sa: pana la ce nivel de depersonalizare si la ce sacrificii este dispusa o tanara secretara, pentru a accede la un iluzoriu cerc de putere, chiar si la marginea lui. Iar raspunsul pe care-l primim este: pana la spargerea iluziei in cioburi. Numai ca acestea cauzeaza rani ce sangereaza si care-si cer vindecarea. Numai ca aceasta nu se poate produce decat in cel mai radical mod. Asa cum ne-a obisnuit dela prima sa carte ( Avertisment), Renee Knight se pastreaza la cel mai inalt nivel al scriiturii, romanul depasind, si de aceasta data, statutul unui thriller obisnuit.

2020-12-30 08:23:43

0

Avertisment - Renee Knight

Avertisment - Renee Knight

Cartea este altceva si mult mai mult decat ceea ce se cheama, in mod obisnuit, "thriller". Se moare natural sau, eventual, suicidal; nu exista un criminal. Doar aparent, caci vulnerabilitatile personajelor duc la lipsa de asumare a unor realitati crude, generand vinovatii ce pot deveni criminale. O carte perfect structurata, in care fiecare actiune isi gaseste cauze profunde intr-un trecut incert si avand mai multe fatete.

2020-12-28 10:38:04

0

Forta naturii - Jane Harper

Forta naturii - Jane Harper

Pe masura ce ratacesc traseulul, intre cele 5 femei aflate in team-building intr-o zona izolata de langa Melbourne rabufnesc conflicte, unele mocnind nerezolvate din anii tineretii comune. Ele sunt accentuate si de conflictele dintre copiii colegi, dintre copii si parinti, dar si de suspiciunea existentei unui ucigas in zona. Prea multe "carari" pe care ratacim, multe dintre ele infundandu-se fara explicatii. Nu se ridica la inaltimea "Arsitei"

2020-12-26 07:25:38

0

Ultima - L.S. Hilton

Ultima - L.S. Hilton

Cea mai buna din seria de trei. Rememorarile din anii copilariei ii dau mai multa adincime personajului principal, iar actiunea se concentreaza pe un subiect semnificativ, ce-i permite autoarei o furnizarea de informatii interesante din lumea picturii moderne. In rest, ingredientele cunoscute: mafia - balcanica de data asta-, goana dupa bani, mondenitati, hot-sex, etc.

2020-12-26 07:10:38

0

Domina - L.S. Hilton

Domina - L.S. Hilton

Superioara primului volum, macar si prin complicatele incurcaturi in care intra eroina in lupta cu mafia rusa pentru a obtine cat mai multi bani de pe urma unui presupus desen venetian a lui Caravaggio. Toate, presarate cu crime si scene de hot-sex. Un bonus il reprezinta referirile la picturi celebre din Renasterea venetiana, in care pregatirea universitara a autoarei se face vizibila si puncteaza fericit actiunea.

2020-12-20 06:16:34

0

Asasina cultivata - Enrique Vila-Matas

Asasina cultivata - Enrique Vila-Matas

Ceea ce era un experiment literar cu iz de noutate in anii '70 ( complicitatea autor-personaje-cititor intr-o falsa intriga politista) si caruia i se acorda un anumit interes teoretic, astazi pare depasit, putand fi privit ca un obiect de muzeu. Il salveaza umorul ultimei parti.

2020-12-20 10:31:11

0

Vanatorii de capete - Jo Nesbo

Vanatorii de capete - Jo Nesbo

Un" roller coaster" ce te invarte, ametitor, pe toate partile si, cand crezi ca s-a oprit, porneste din nou. Un titlu foarte potrivit, vizand ambele intelesuri: pe cel figurat, de "head hunters" din lumea angajatorilor, dar si pe cel mai prozaic.

2020-12-18 09:54:21

0

Scaunele rosii - Edna O'Brien

Scaunele rosii - Edna O'Brien

Cand un medic-vraci strain, si chipes si cultivat, apare intr-o mica localitate irlandeza, ajunge sa-i fascineze pe locuitori, tulburandu-le cutumele. Iar cand o femeie se lasa sedusa de farmecul lui, viata locului ia o intorsatura tragica. Numai ca, urmand desfasurarea romanului, ajungem de la un episod tragic cu rezonanta locala, la tragismul trait de o intreaga colectivitat umana, cu dezvaluiri cu adevarat cutremuratoare dintr-un alt colt al lumii, a caror macar si percepere, devine greu de suportat. Inserarea unui personaj real- proaspat condamnat pentru crime de razboi- in roman ii da acestuia o greutate suplimentara. Istorii reale, ce nu pot fi usor uitate.

2020-12-12 10:08:53

0

Inima arsa - J.M.G. Le Clezio

Inima arsa - J.M.G. Le Clezio

Multa tristete in aceste povestiri in care, indiferent de final, omenescul iese infrant din lupta cu destinul. Atrase ca fluturii spre lumina lampii de un destin mincinos, personajele cad, pana la urma, dupa o mica zbatere, victima acestuia

2020-12-10 09:21:42

0

Un proiect sangeros - Graeme Macrae Burnet

Un proiect sangeros - Graeme Macrae Burnet

Total diferita de prima carte a aceluiasi autor, prezenta este un adevarat studiu sociologic, la rece, al unei fundaturi sarace din Highland-ul unei Scotii de secol 19 . Pe fondul unei triple crime, ni se prezinta relatiile, adesea crude, din cadrul unei familii, dar si dintre clanuri, in lupta de zi cu zi pentru o existenta sordida, sub privirile batjocoritoare ale stapanilor locului. Un personaj puternic, caracterizat cu obiectivitate, ce impresioneaza prin calea dreapta pe care o urmeaza potrivit propriei perceptii a realitatii si care cade victima acestor relatii inumane. Greu de parcurs, si mai greu de digerat!

2020-12-10 09:00:01

0

Disparitia lui Adele Bedeau - Graeme Macrae Burnet

Disparitia lui Adele Bedeau - Graeme Macrae Burnet

Excelent descrisa starea de panda continua, insotita de o susceptibilitate exagerata, in care se afla personajul principal. Iar cauza - trauma grava, incarcata de o responsabilitate pe care o poarta cu el de 20 de ani , ce i-a marcat adolescenta, si care, la randul, ei isi gaseste cauza in anii copilariei- il conduce la un comportament irational de care, in subconstient, e convins ca-l coboara in ridicolul locuitorilor micului orasel.
Iar povestea fals-politista este placut de urmarit, cu nota usor ironica din final.

2020-12-10 08:51:40

0

Legea umanitatii - Jakob Vedelsby

Legea umanitatii - Jakob Vedelsby

Pornind de la un imaginar atentat terorist in Copenhaga, autorul creaza o impletitura de intamplari in care eroul incearca sa identifice autorii. Se ajunge in sferele inalte ale puterii, unde regasim complicitati criminale. Cred ca implicarea unor forte superioare mintii umane, ca si posibilele distrugeri planetare cauzate de actiunile teroriste, scad din credibilitatea constructiei.

2020-12-04 08:41:14

0

Excelenta - Rachel Cusk

Excelenta - Rachel Cusk

Aajunsa intr-un oras al sudului Europei( Lisabona?), eroina participa, in cea de-a treia parte a trilogiei, la o intalnire literara. Cu aceasta ocazie, are o alta serie de intalniri cu persoane din acest mediu, prilej pentru noi radiografii ale unor vieti aparent asezate, dar minate in afunduri de conflictele etern umane intre soti, parinti si copii, idei literare, abordari diferite ale lumii inconjuratoare. Fara, practic, vre-o actiune aparenta, fara pasiuni devastatoare, fara prabusiri spectaculoase, cartea iti transmite o neliniste produsa de timpul ce trece, ducand cu el idealurile lasate in urma de cursul vietii pe care-ai urmat-o..

2020-12-04 08:26:14

0

Fratii Burgess - Elizabeth Strout

Fratii Burgess - Elizabeth Strout

Bob e un modest avocat al statului, traind o viata intreaga in umbra fratelui sau, avocatul de mare succes Jim, pe care il admira neconditionat, fara insa a-i urma modelul. Impreuna cu sora lor Susan, care le cere sprijinul in ajutorul fiului sau Zach, autorul unui gest necugetat impotriva comunitatii locale de imigranti musulmani, sunt pusi in fata unei provocari. Si acum ies la suprafata conflictele ascunse de-a lungul anilor si care le-a marcat relatia celor trei frati. Iar finalul restabileste adevarata ierarhie dintre ei.O carte in care caracterelel adevarate razbat dincolo de orice fatada stralucitoare dar falsa.

2020-11-25 12:00:01

0

Tranzitie - Rachel Cusk

Tranzitie - Rachel Cusk

Al doilea volum din serie o readuce pe eroina la Londra unde are o serie de intalniri cu oameni obisnuiti, de la constructori imigranti la persoane din middle-class. Acestea ii prilejuiesc abordari ale temelor existentei curente ale oamenilor, in fraze grele de continut. Daca la suprafata, practic, nu se intampla nimic relevant, in adancul ei cartea genereaza multe confruntari.

2020-11-24 06:46:27

0

De-a v-ati ascunselea - Ian Rankin

De-a v-ati ascunselea - Ian Rankin

O reintalnire cu simpaticul detectiv scotian John Rebus ne este prilejuita de o moarte ce pare banala a unui adolescent, ca efect al unei supradoze. Cazul ar fi clasat daca detectivul n-ar cerceta mai atent niste semne sataniste din apropiere. iar continuarea anchetei il conduce in zona inalta a unor oameni de afaceri ce incep sa dispara misterios. Iar cand totul se clarifica, iata-l pe John Rebus fata in fata cu fosta prietena ce-l parasise pentru un DJ celebru. O lectura placuta, ce te tine in priza cap-coada.

2020-11-19 07:51:15

0

Rebus: X si Zero - Ian Rankin

Rebus: X si Zero - Ian Rankin

John Rebus, facand parte dintr-o familie de hipnotizatori ( tatal si fratele), este un detectiv scotian singuratic, dintr-un Edinburgh in care criminalitatea ia amploare. In acest prim volum, el si echipa sa se confrunta cu o serie de asasinate ale unor tinere fete, fara o tenta sexuala, ceea ce face cazurile mult mai greu de rezolvat. Iar situatia devine dramatica atunci cand este implicata si fiica sa. O placuta prima intalnire cu simpaticul detectiv scotian.

2020-11-19 07:21:15

0

Schita - Rachel Cusk

Schita - Rachel Cusk

O succesiune de zece intalniri ale eroinei, cu persoane diferite, in timpul unei sesiuni de "creative writing" in Atena. Nu se intampla nimic semnificativ, doar dezvaluiri ale unor probleme personale ale acestora, marunte pentru oricine altcineva in afara lor, dar creionand, in final, o schita de portret al eroinei.

2020-11-19 07:00:08

0

Omul cavernelor - Jorn Lier Horst

Omul cavernelor - Jorn Lier Horst

Dincolo de intriga politista bine condusa, in care inspectorul Wisting are, ca in toata seria, rolul principal, mai apare o tema. Este vorba de modul in care interactionam cu vecinii nostri, ce-si traiesc singuratatea in cvasi-indiferenta noastra. E si ceea ce incearca sa demonstreze fiica inspectorului, in ancheta sa jurnalistica si care interfereaza, in final, cu cea a tatalui sau. O carte de citit.

2020-11-15 06:39:45

0

Milioanele arlechinului - Bohumil Hrabal

Milioanele arlechinului - Bohumil Hrabal

Suntem in prezentul roman dupa 45 de ani de cand am facut cunostinta, in povestiri anterioare, cu sobrul Francin - administratorul unei fabricute de bere dintr-un orasel cehesc de provincie , cu tanara si zvapaiata sa sotie Maryska si cu excentricul unchi Pepin, inainte de cel de-al doilea razboi. Pentru a fi alaturi de ultimele zile ale lui Pepin si dati afara din fosta locuinta la schimbarea regimului, ei locuiesc acum intr-un fost castel, actuala casa a pensionarilor. Iar Mariska isi petrece timpul in lungi plimbari prin parc, printre statui degradate, ascultand rememorarile a trei batranei "martori ai vremurilor demult trecute" dintr-o ultima suta de ani din orasul in care" timpul s-a oprit in loc". Numai ca venirea comunistilor la putere a rasturnat aceasta asezare a lucrurilor si asistam, ca un simbol, impreuna cu batranii locatari actuali ai castelului, la demolarea vechiului cimitir, in scene de cosmar.

2020-11-05 07:24:56

0

Cerere de prietenie - Laura Marshall

Cerere de prietenie - Laura Marshall

O amintire intunecata plina de vinovatie, din noaptea absolvirii liceului, inca o bantuie pe Louise. Iar cand o cerere de prietenie venita pe facebook de la fosta colega disparuta atunci, se suprapune cu serbarea de 25 de ani de la absolvire, lucrurile iau o turnura dramatica, iar adevarata vinovatie se devoaleaza intr-un final cu suspans

2020-11-05 06:54:56

0

O singuratate prea zgomotoasa - Bohumil Hrabal

O singuratate prea zgomotoasa - Bohumil Hrabal

Am citit aceasta carte minunata si ca pe o metafora, a unei lumi vechi care, asemenea soarecilor ce se hranesc cu carti, si ele vechi dar intelepte, este strivita cu presa modernismului socialist de catre tineri brigadieri voluntari, impachetata si dusa la reciclare.

2020-10-26 12:16:46

0

Lectii de dans pentru varstnici si avansati - Bohumil Hrabal

Lectii de dans pentru varstnici si avansati - Bohumil Hrabal

O carte in doar doua fraze neintrerupte: prima, de peste 200 de pagini, este o curgere, intr-un adevarat flux al memoriei, a intamplarilor ero(t)i-comice din viata unui pantofar de lux. Acestea se petrec in principal in Cehia natala, in perioada de descompunere a Imperiului Austro-Ungar, si sunt devoalate, cu umor negru dar si cu o anume inocenta, unor "domnisoare" dintr-un local de noapte, aflate in repausul de dimineata. Personaje din toate categoriile sociale populeaza din abundenta povestirile, fara vre-o legatura directa intre ele, dar caracterizand, impreuna, epoca. Cea de- a doua fraza a cartii, ultima, de doar trei pagini, arunca insa o cu totul alta lumina asupra pantofarului, schimbandu-ne cu totul perceptia asupra a tot ceea am citit pana atunci. O lectura de neratat pentru cei ce iubesc sufletul ceh.

2020-10-14 08:32:19

0

Motivul X - Stefan Ahnhem

Motivul X - Stefan Ahnhem

Tot mai multe actiuni concomitente se intretaie: ale unui criminal la mana zarului, ale unui pedofil, ale unui obsedat sexual dar si ale unui criminalist din brigada suedeza de investigatii, el insusi suspectat de crime. La toate se adauga problemele de familiei ale lui Risk, ale Irenei si ale sefei lor, Astrid. De cealalta parte a stramtorii, politista daneza, colaboratoarea lor, dispare, urzindu-si razbunarea contra sefului ce o hartuise pana la demisia din politie. Foarte alert, il consider cel mai bun pana acum din seria de patru aparute.

2020-10-07 08:40:37

0

Bambini di Praga - Bohumil Hrabal

Bambini di Praga - Bohumil Hrabal

Un miniroman in care personaje marunte dar avand idealuri mari se intersecteaza cu niste escroci, si ei la aceleasi dimensiuni, generand situatii de un comic absurd. Ele nu mira insa pe nimeni, viata curgand mai departe cu micile ei bucurii. O privire de o ironie tandra pe care autorul o arunca asupra acestui mod specific cehesc de a-ti trai viata.

2020-10-03 06:08:39

0

Minus optsprezece grade - Stefan Ahnhem

Minus optsprezece grade - Stefan Ahnhem

Doua cazuri de crime in serie, complet separate: unul in Suedia, in mediile bogate, altul in Danemarca, in randul homeless-ilor. De unul se ocupa Fabian - pe cale de reabilitare- si echipa sa, de celalalt Dunja, proaspat exclusa din randul anchetatorilor de catre un sef abuziv. Doar ca cele doua directii se intersecteaza, afectandu-i grav familia lui Risk. Un thriler alert, cu mai putine scene macabre in prim plan si cu exagerari mai usor de acceptat decat in precedentele.

2020-09-29 01:59:12

0

Victima fara chip - Stefan Ahnhem

Victima fara chip - Stefan Ahnhem

Mai credibila decat prima carte din seria Fabian Risk in justificarea actiunilor criminalului, si aceasta urmareste insa aceleasi tipare: un criminal psihopat ucide cu cruzime ca sa se razbune, Fabian Risk isi "risca" familia pentru a-l gasi, politiile din Suedia / Danemarca colaboreaza doar pe persoana fizica, etc. Un ritm alert, piste false, personaje credibile fac din carte o lectura palpitanta.

2020-09-11 05:26:57

0

Al noualea mormant - Stefan Ahnhem

Al noualea mormant - Stefan Ahnhem

Actiunea este palpitanta, "cooperarea" suedezo - daneza "corecta" in descoperirea uciasului, insa actiunile acestuia tin prea mult de patologie incat sa fie justificate prin iubire. Iar unele scene, culminand cu finalul din ambasada, sunt trase cam tare de par.

2020-09-07 07:32:06

0

Cu o noapte inainte - Wendy Walker

Cu o noapte inainte - Wendy Walker

Cand Laura se intoarce in familia surorii sale, dupa o deziluzie sentimentala, se reintregeste gasca celor 4 prieteni din copilarie. Numai ca, fiecare duce cu el secrete din adolescenta comuna, ale lor si ale familiilor lor; si care incep sa iasa la iveala, atunci cand Laura dispare dupa o intalnire cu un necunoscut. Un thriller bine construit, alambicat, apeland la analize psihologice privind comportamentul personajelor. Se citeste dintr-o rasuflare.

2020-08-30 08:24:22

0

Teste de 10 minute - Clasa 3

Teste de 10 minute - Clasa 3

Cel mai bine poate raspunde nepoata mea, care s-a inhamat cu entuziam la rezolvarea lor.

2020-08-24 10:24:17

0

Ce-a lasat in urma - T.R. Richmond

Ce-a lasat in urma - T.R. Richmond

Ce poate lasa in urma o fata ce paraseste viata in mod abrupt, decat amintiri ale celor ce i-au fost fie doar apropiati sau chiar au iubit-o. Iar cel mai indrituit dintre ei sa-si aminteasca si sa depuna marturie este un batran profesor universitar, aflat la randul lui in fata unui sfarsit implacabil . Asambland marturiile tuturor acestora ca pe niste cioburi de oglinda sparta, romanul intregeste, in final, oglinda in care cei ce se privesc nu se mai pot recunoaste asa cum pareau a fi.

2020-08-24 10:24:17

0

Iulie insangerat - Joe R. Lansdale

Iulie insangerat - Joe R. Lansdale

Desi l-a impuscat mortal pe hotul ce le intrase noaptea in casa si care l-a si atacat cu arma, Richard pastreaza in el vinovatia gestului si incearca sa afle identitatea acestuia. Numai ca, incepand investigatiile, apar si semnele unei amenintari ce pluteste asupra intregii familii. Iar continuarea duce la dezvaluiri neasteptate. Un policier de zile mari, cu final imprevizibil.

2020-08-06 10:09:14

1

Mercedes-Benz - Pawel Huelle

Mercedes-Benz - Pawel Huelle

O carte minunata, in care fluxul memoriei autorului se intinde pe trei generatii , intr-o Polonie supusa vicisitudinilor istorice. Povestirea, compusa sub forma unei serii de scrisori trimise lui Bohumil Hrabal ( cu scrisul caruia autorul polonez are multe afinitati ), ce se suprapune lectiilor de conducere auto luate cu o tanara fermecatoare si care introduce personaje pitoresti din Polonia de inceput de capitalism ( ante si post comunism).

2020-08-06 09:54:14

0

Pierduta pentru totdeauna - Amy Gentry

Pierduta pentru totdeauna - Amy Gentry

Un suspans intretinut, cu inteligenta, prin jocul continuu intre ceea ce este si ceea ce pare a fi. Falia care apare intre parinti si fata adolescenta se razbuna la un moment dat, iar revenirea la intelegerea reciproca este tot timpul sub semnul intrebarii.

2020-08-06 09:39:14

0

Eileen - Ottessa Moshfegh

Eileen - Ottessa Moshfegh

O carte sumbra, cu o anti-eroina ce-ti trezeste sentimente contradictorii. Cu un ascutit simt al autoaprecierii obiective dar egocentrica, Eileen cedeaza atractiei pentru o noua angajata, devenind o victima a manimatarii.

2020-07-29 10:57:30

0

Un trandafir pentru Emily si alte povestiri - William Faulkner

Un trandafir pentru Emily si alte povestiri - William Faulkner

O culegere de nuvele abordand sudul profund si introducand personaje precum maiorul de Spain, colonelul Sartoris, Snopes, prevestind marile romane ce l-au facut nu numai celebru dar si atat de admirat. Este si o invitatie la a-l (re)descoperi pe W.F., cu marile sale teme, foarte actuale si astazi.

2020-07-22 12:55:09

0

Cazul Joan M. - James M. Cain

Cazul Joan M. - James M. Cain

Intr-un concurs de inselaciuni, singura care ar putea primi credit din partea cititorului este, pana la urma Joan M., care trebuie sa-si salveze viata sa si pe a fiului sau. Un maestru al "noir-ului" american ( de aproape 100 de ani !), ne tine cu sufletul la gura pana la sfarsit.

2020-07-22 10:25:09

0

Sase ani - Harlan Coben

Sase ani - Harlan Coben

Nimic nu e ceea ce pare a fi in aceasta ultima traducere dintr-un maestru al thriller-ului. H.C. ne poarta, impreuna cu eroul sau Jack, pe poteci tot mai intortocheate, in cautarea iubitei sale; dar potecile par a se infunda in zone din ce in ce mai de nepatruns. Iar cei 6 ani ce au trecut, si in care Jack a promis sa nu-si caute iubita dupa imprevizibila sa casatorie cu un necunoscut, ii ingreuneaza si mai mult cautarile.

2020-07-22 09:55:09

0

Flori de ruina - Patrick Modiano

Flori de ruina - Patrick Modiano

O calatorie aproape fizica ce strabate strazile si cartierele unui Paris al memoriei, cu fragmente de amintiri ale unor personaje si actiuni ce se par ca se intrepatrund, fara insa a avea vre-o finalitate relevanta. O ceata parca pluteste peste roman, ascunzand realitatile.

2020-07-18 08:48:55

0

Drumul catre Little Dribbling - Bill Bryson

Drumul catre Little Dribbling - Bill Bryson

Daca vrei sa cunosti UK si altfel decat de pe autostrazi sau vizitand marile orase, trebuie sa-l iei de mana pe dl. Bryson, sa te urci in autobuze de provincie sau sa parcurgi trasee lungi "per pedes". Vei ramane incantat de ce ti se reveleaza; numai ca, atentie, destul de des te vei putea ineca, razand in hohote la umorul sau. Neaparat, de parcurs si "Insemnari de pe o insula mica", anterioara prezentei carti.

2020-07-14 03:33:53

0

Inchide ochii strans - John Verdon

Inchide ochii strans - John Verdon

Un "policier" clasic, in care un detectiv pensionat nu se poate tine departe de o crima ciudata; si doar el va reusi sa dezlege incurcatul nod al unor legaturi de familie descoperind asasinul, pe care l-am avut, de altfel cu totii, tot timpul sub ochii nostri.

2020-07-10 09:00:09

0

S-a facut, Jeeves! - P.G. Wodehouse

S-a facut, Jeeves! - P.G. Wodehouse

Un vodevil frantuzesc de sec. XIX transformat intr-o proza usor satirica englezeasca de inceput de sec. XX. O secventa de viata frivola din zona micii aristocratii engleze. Poate fi un inceput usor pe drumul cititului.

2020-06-25 12:47:44

0

Niciodata nicaieri - James Patterson, Candice Fox

Niciodata nicaieri - James Patterson, Candice Fox

Undeva, in desertul Australiei, la o exloatare miniera, au loc o serie de crime. Un thriller pe tipare clasice, fara calitati deosebite, cu intamplari mai putin credibile si cu personaje putin creionate.

2020-04-09 02:16:07

0

Continentul uitat. America micilor orase - Bill Bryson

Continentul uitat. America micilor orase - Bill Bryson

Cu o tenta nostalgica privind drumurile copilariei dar adusa" la zi", o carte plina de informatii dupa 8.000 de km. prin "Tzandareii "Americii. Dauneaza grav sanatatii prin rasul in hohote datorat umorului marca B.B. De neocolit in astfel de vremuri.

2020-04-07 07:46:07

0

Nisipuri miscatoare - Malin Persson Giolito

Nisipuri miscatoare - Malin Persson Giolito

Poti fi victima sau vinovat, fara ca optiunea sa-ti apartina intotdeauna si in totalitate . Un thriller puternic, in care se face si o radiografie a fragilitatii varstei adolescentei.

2020-03-18 10:53:09

0

Nopti albe - Ann Cleeves

Nopti albe - Ann Cleeves

Un "noir" in stilul Agatha Christie, al doilea din seria Shetland a A. C. In atmosfera claustrofoba a insulelor scotiene, aparitia unui magician englez tulbura viata localnicilor si complica anchetarea unor crime.

2020-03-18 10:38:09

0

Anti-damblale - Radu Cosasu

Anti-damblale - Radu Cosasu

Ultima carte a lui R.C., un mare povestitor dar si un moralist subtil , in care continua sa descrie, in "bemol", ceea ce a inceput in urma cu peste 50 de ani, si anume lumea in care traim cu conexiunile ei imprevizibile. Definindu-se ca fiind " un extremist de centru" ( titlul rubricii sale dintr-o revista post - decembrista), R.C. este printre putinii scriitori romani ale caror texte din perioada comunista pot fi citite si astazi cu aceeasi bucurie a lecturii, fara a avea nevoie de niciun retus ideologic.

2020-03-18 10:38:09

0

Cacao, cafea, ceai - Maurice Messegue

Cacao, cafea, ceai - Maurice Messegue

Informatii de baza privind originile, varietatile, componentele celor trei plante, urmate de retete de preparare a bauturilor dar si a unor delicatese in care ele se regasesc, foarte utile amatorilor.

2020-03-18 10:08:09

0

A doua fata - Maggie Mitchell

A doua fata - Maggie Mitchell

O poveste terifianta care, relatata de una dintre cele doua protagoniste peste ani, are efecte imprevizibile. O abordare si a " sindromului Stockholm" asupra a doua adolescente aflate intr-o situatie de criza profunda.

2020-03-18 08:38:09

0

Legea copiilor - Ian Mcewan

Legea copiilor - Ian Mcewan

O problema morala, pe fondul conflictului dintre o credinta religioasa si posibila vindecare prin tratament a unui adolescent: o salvare prin iubire, pe care un matur nu i-o poate acorda unui tanar. O carte deosebita, la superlativul lui Ian McEwan.

2020-03-17 12:00:06

0

De cealalta parte a lumii. Calatorind prin Australia - Bill Bryson

De cealalta parte a lumii. Calatorind prin Australia - Bill Bryson

O carte de calatorii si nu numai: strabatand Australia prin orase dar si prin deserturi impreuna cu B.B., ai parte de informatii diverse despre geografia si istoria locurilor, despre obiceiurile locuitorilor, toate redate prin zeci de povestiri pline de umor si buna dispozitie.

2020-03-16 07:00:06

0

Kitty face baie - Nick Bruel

Kitty face baie - Nick Bruel

O apreciere a cartii mai competenta decat a mea, este este cea a nepoatei mele , care a indragit-o imediat, atat pentru textul vioi, plin de umor, cat si pentru ilustratiile sale hazoase.

2020-03-16 07:00:06

0

Turnul - William Golding

Turnul - William Golding

O carte intunecata, in care ambitiile unui vicar de a ridica un turn care sa impodobeasca o veche catedrala intra in conflict cu dorintele sale pamantesti si cu mediocritatea satenilor.

2020-03-16 06:46:25

0

Chestiunea Finkler - Howard Jacobson

Chestiunea Finkler - Howard Jacobson

...sau Chestiunea Evreiasca privita, cu umor impletit si cu o doza de cinism, prin prisma a trei prieteni, doi dintre ei evrei mai mult sau mai putin antisemiti (!), iar celalalt, un crestin frustrat de lipsa evreitatii; ei avand, de fapt, aceleasi vechi probleme ale relatiilor omenesti: invidie, egoism, adulter, compasiune, etc.

2020-03-16 12:52:10

0

Douasprezece povestiri calatoare - Gabriel Garcia Marquez

Douasprezece povestiri calatoare - Gabriel Garcia Marquez

Povestiri ce urmeaza , cumva, stilul din celebrul " Un veac de singuratate" , cu o amprenta specifica sud -americana, cu personaje exotice ilustrand intamplari derulate in atmosfera unui realism magic mai atenuat.

2020-03-16 12:52:10

0

Calatorii prin Europa - Bill Bryson

Calatorii prin Europa - Bill Bryson

Una dintre cele mai instructive ( dar si amuzante) carti de calatorie prin Europa continentala, care ar trebui grabnic citita. Iar Europa avea si pe vremea calatoriilor anglo- americanului B.B. , dar mai are si acum, o multime de ipostaze de care poti sa te amuzi, ba uneori chiar sa razi in hohote. Poate fi si un preambul pentru parcurgerea si a celor doua carti cu "Insemnari dintr-o insula mica" ( U.K.) ale aceluiasi fermecator companion B.B.

2020-03-16 12:22:10

0

Tanarul neinfricat de la trapezul zburator si alte povestiri - William Saroyan

Tanarul neinfricat de la trapezul zburator si alte povestiri - William Saroyan

Povestiri duci- amare din lumea "mica" a unor emigranti armeni ( conationalii lui Saroyan), evrei, turci, asirieni (?), oameni obisnuiti dar caracterizati de multa umanitate , confruntati cu realitatile interbelice ale Americii "tuturor posibilitatilor" in care incearca sa-si construiasca o noua viata. Ar putea urma" O zi din dupa-amiaza lumii", o mica bijuterie din acceasi lume a anilor'50.

2020-03-16 11:22:10

0

O plimbare in padure - Bill Bryson

O plimbare in padure - Bill Bryson

Descoperirea farmecului unei plimbari atipice ( de cca. 2.000km.) a doi prieteni prin Muntii Apalasi, aducand multe informatii interesante, punctata de intalniri hazoase dar si de multe istorisiri, vesele sau uneori chiar morbide, in bine cunoscutul stil al lui B.B.

2020-03-16 11:07:10

0

Nu scoate un sunet - David Jackson

Nu scoate un sunet - David Jackson

Un thriller intunecat, in care singura lumina este adusa de parcurgerea drumului spre solidaritate a micilor personaje pentru iesirea din cosmarul in care sunt tarate de maturii psihopati ce, teoretic, ar trebui sa le protejeze vietile.

2020-03-16 11:00:06

1

Noi suntem despre cărţi şi la fel este şi Newsletter-ul nostru

Abonează-te pentru a afla rapid care sunt promoţiile zilei, noutăţile şi recomandările noastre.

Ma abonez image one
Ma abonez image one