headerdesktop hum23sep22

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile hum23sep22

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Rotariu Ioana Zenaida

Membru din 13/12/2013

Aprecieri

Aprecierii review

72

de aprecieri

Review-uri

Review Coment

373

de comentarii

Sora lume - Ana Blandiana

Sora lume - Ana Blandiana

Într-un an în care editura Humanitas împlinește trei decenii de apariție, Ana Blandiana lansează o carte despre imaginea României, tot din ultimele decenii. O confesiune care conține cincizeci de texte despre lume sau despre lumea Anei Blandiana. Cu alte cuvinte, pornind de la un titlu anterior al autoarei, „Fals tratat de manimatare”, ne putem gândi că și acesta este de fapt un fals jurnal de călătorie, un fel de (re)memorare și (re)construcție care pornește încă din titlu de la un cântec autentic românesc, „Lume, lume, soro lume” de Maria Tănase.

2020-12-08 10:00:01

1

Povestea mea - Michelle Obama

Povestea mea - Michelle Obama

Cel mai mult mi-a plăcut când Michelle Obama povestește în cartea lansată în 2018 că Barack avea trei valeți personali care se ocupau de supravegherea dulapului acestuia, asigurându-se că pantofii lui erau mereu lustruiți, cămășile călcate, echipamentul de sport curat și frumos împăturit. Uneori chiar o tachina pe Michelle întrebând-o dacă a observat cât este de ordonat, iar aceasta îi răspundea că observa periodic dulapul lui dar că el nu avea niciun merit pentru asta.

2020-12-08 09:49:27

0

Saltino, un calut nazdravan

Saltino, un calut nazdravan

Saltino, căluțul năzdrăvan a zărit odată un măr în pom și a sărit voios ca să ajungă la el, dar a alunecat și a căzut sau, altădată, a vrut să se strecoare în viziunia unei cârtițe, s-a pus pe burtă ca o pisică, julindu-se la genunchi. Acestea sunt doar câteva dintre năzbâtiile de care este căluțul nostru în stare, toate întâmplându-se din cauză că acesta nu o asculta pe mama sa.

2020-12-08 08:19:25

0

Pam-Pam, un ursulet la vanatoare de... miere

Pam-Pam, un ursulet la vanatoare de... miere

Pam-Pam este o altă cărticică dintr-o serie încântătoare dedicată celor mici, despre un ursuleț simpatic care are un frățior, Ochi Negru. Cei doi ursuleți se joacă împreună și sunt învățați de mama lor să se descurce și să găsească singuri hrană. Apoi au de trecut o probă impusă de tatăl urs - cine va prinde primul pește la pescuit va merge împreună cu tatăl la cules de miere sălbatică. Oare cum se vor descurca cei doi frați?

2020-12-08 08:04:25

0

Cara, o testoasa cu totul speciala

Cara, o testoasa cu totul speciala

Cara, o țestoasă simpatică se satură într-o zi să-și poarte carapacea obișnuită cu gândul că o împiedică să fie pe cât de agilă și-ar dori, la fel ca celelalte animale din pădure. Visul țestoasei era să facă salturi, curse și piruete și, deodată, ca prin minune carapacea dispare! Cara începe să țopăie de bucurie pentru că putea fi rapidă și agilă, așa cum își dorise. De aici Cara se avântă într-un șir de evenimente neobișnuite pentru o țestoasă, mergând chiar la PAsărea-Țesător, un croitor priceput al pădurii care să îi confecționeze o haină perfectă.

2020-12-08 06:34:25

0

Luminile din septembrie ed.2017 - Carlos Ruiz Zafon

Luminile din septembrie ed.2017 - Carlos Ruiz Zafon

Irene și Ismael, doi adolescenți care se întâlnesc într-un orășel de pe coasta Normandiei — ea se stabilește împreună cu fratele și mama sa, părăsind Parisul după moartea tatălui, iar el revine ca veșnic explorator și cuceritor al mărilor — înfruntă împreună întruchipările magice cu care sunt suprinși de jucăriile create de Lazarus și încearcă să descifreze misterul unei nopți în care tânăra Hannah moare în pădurea Cravemoore, aceasta fiind chiar verișoara lui Ismael. Construiți ficțional la granița dintre naufragiul idilic al lui Robinson Crusoe și eroismul și încăpățânarea lui David Copperfield în încercarea de a-și salva mama din ghearele intrușilor, în cazul acesta, din calea unui înger mecanic colosal stăpânit de o umbră, cei doi deschid și închid circular acest roman prin două scrisori, întâi a lui, apoi a ei, printr-un comic și clișeic „totul e bine când se termină cu bine” — forțele malefice sunt distruse, iar în final iubirea și adevărul înving.

2020-10-27 08:00:01

0

Bine-ai venit, vara! - Martina Leykamm

Bine-ai venit, vara! - Martina Leykamm

Potrivită pentru piticii de până în cinci ani, dar nu numai, această carte care întâmpină vara creionează o frumoasă călătorie și descoperire a activităților specifice anotimpului cald. Cartea se deschide cu o ilustrație a unei familii fericite aflată alături de copiii la un picnic pe iarbă într-o pădure, undeva în apropierea casei. Dintre membrii familiei nu lipsește nici păzitorul cățeluș, cel care animă peisajul și aleargă voios după toți fluturii pe care îi întâlnește pe drum. Familia se mută apoi în grădină, unde copiii se bălăcesc în piscină, iar părinți își urmează activitățile casnice sau de relaxare alături de ei.

2020-08-31 02:09:22

0

In adancul marii - Anna Milbourne, Cathy Shimmen

In adancul marii - Anna Milbourne, Cathy Shimmen

Seria de cărți pentru copii de la Univers Enciclopedic are un mare beneficiu vizual, fiind excelent ilustrate și foarte atractive pentru cei mici. De la desene până la culori și așezarea în pagină a textului, cărțile îi invită pe cei mici să le parcurgă și să le descopere pas cu pas. Cartea „În adâncul mării” ne propune o călătorie numai potrivită pentru sezonul de vară, în care copiii pot întreba și se pot explora privind marea ce se află dincolo de valurile acesteia, cât de diferită este marea în fiecare colț al lumii dar și ce fel de pești se află aproape de mal și care sunt cei aflați în largul mării.

2020-08-31 02:00:07

0

Prea mic sau prea mare pentru o imbratisare? - Bonnie Grubman, Suzanne Diederen

Prea mic sau prea mare pentru o imbratisare? - Bonnie Grubman, Suzanne Diederen

Despre animale și dimensiunile lor, despre șoricei care sunt destul de MICI și se pot ascunde oriunde, dar despre elani care sunt destul de MARI și nu se pot ascunde oriunde sau despre un peștișor auriu destul de mic care se poate strecura printre alge, în timp ce un delfin nu poate. Despre o broscuță care este destul de mică și poate sta așezată pe o frunză de nufăr, în schimb un hipopotam nu este destul de mic și nici nu poate sta pe o frunză de nufăr. O lectură ușoară și amuzantă pentru cei mici, deopotrivă educativă și foarte jucăușă.

2020-08-27 01:24:22

0

Iepurasul norocos - Guido van Genechten

Iepurasul norocos - Guido van Genechten

O poveste de citit seara înainte de culcare, auzită de la un arici bătrân, care la rândul său o auzise dintr-o pădure întunecoasă, în jurul unui foc, pe vremea când era mititel. Personajul nostru, Iepurele Edi are un corp lung, labe, mustăți și urechi... numai codița o are mică. Mică și rotundă. Privind câmpurile care se întindeau înaintea lui, Edi căuta ceva, dar nici el nu știa ce anume caută. Simțea că ceva acolo îl atrage și țopăind în această căutare se simțea cu adevărat fericit.

2020-08-27 01:09:22

0

Ritualuri zilnice ale oamneilor de geniu - Mason Currey

Ritualuri zilnice ale oamneilor de geniu - Mason Currey

Despre ritualuri și obiceiurile legate de creație și viață ale diferitelor personalități considerate de-a lungul timpului ca fiind exemplari sau geniali. O demonstrație simplă a faptului că uneori constanța este greu de atins, mai ales în domeniile creației - ca timp, sincronizare a programului mamelor cu cel al copiilor sau disponibilităților de spațiu - însă perseverând, scriind, creând în fiecare zi și printre picături, se pot obține rezultate. Spre exemplu, Alice Munro, având doi copii, profita de orele lor de somn pentru a scrie. Mai târziu, când aceștia deja ajung la școală, scrritoarea încearcă să închirieze un birou deasupra unei farmacii pentru a scrie un roman acolo, renunțând după nici patru luni din cauza proprietarului vorbăreț care mereu venea și o întrerupea din scris.

2020-08-27 12:24:22

0

Ritualuri zilnice ale oamenilor de geniu - Mason Currey

Ritualuri zilnice ale oamenilor de geniu - Mason Currey

O carte care poate fi citită la plajă sau seara înainte de culcare cu scopul de a ne motiva și a ne arăta că până și oamenii geniali au defecte, fixuri, idei preconcepute, tabieturi pe care le respectă cu strictețe, concepții și concepte de care nu se dezic. Poetu T.S.Eliot, spre exemplu, a lucrat pentru o vreme ca funcționar la o bancă din Londra, asumându-și acest statut al omului de afaceri englez tipic, aspectul lui fiind în ton cu această alegere: melon, costum cu dungi, umbrela strânsă sub braț, părul pieptănat cu o cărare pe o parte. După cinci ani această rutină la bancă devine plictisitoare și poetul renunță.

2020-08-27 12:24:22

0

O petrecere surpriza - Walko

O petrecere surpriza - Walko

O nouă poveste de aventuri din seria scrisă de Walko, despre cele două personaje, Iepurilă şi Ursoc. Cei doi leneveau într o după amaiză în lumina şi căldura toropitoare a soarelui de var, ei stând la umbra marelui stejar alături de dolofanul Jackob, acesta fiind verişorul lui Iepurilă. Yăcând ei aşa, cu ochii pe jumătate întredeschişi, cu casca pe frunte şi sabia de cavaleri alături stau şi se gândesc cât sunt de emoţionaţi pentru că se apropie ziua de naştere a lui Ursoc.

2020-07-24 05:00:06

0

Ziua in care a fugit somnul - Victoria Patracu, Agnes Keszeg

Ziua in care a fugit somnul - Victoria Patracu, Agnes Keszeg

O scrie încântătoare pentru cei mici despre doi gemeni, Alex şi Ana, foarte veseli şi plini de viaţă, ale căror încurcături încep în ziua în care împlinesc patru ani. Suflând în lumânări aceştia îşi pun o dorinţă secretă, pe care doar ei o cunoşteau, gândindu se că aceasta oricum se va împlini pentru că au stins dintr o suflare toate lumânările din tort. Dorinţa lor este de a nu mai dormi niciodată, asta pentru a avea timp să se joace mereu, zi şi noapte.

2020-07-24 05:00:06

0

Pasarile au aripi, copiii au carti - Alain Serres

Pasarile au aripi, copiii au carti - Alain Serres

Dacă merele au sâmburi de rîs şi mările au corăbii de dus, corăbiile au pânze umflate şi dansatoarele au fuste înflorate, dar fustele au şi cârduri de buline, iar pădurile au haite de lupi. Un zoo are girafe ghiduşe, iar mâinile au degete jucăuşe. O carte a rimelor şi observaţiilor prin intermediul jocului dedicate copiilor mari şi mici potrivite pentru părinţii care vor să îi ajute pe cei mici să descopere lumea fascinantă a lecturilor şi plimbărilor imaginare prin universul divers.

2020-07-24 05:00:06

0

Sotiile Ninei - Caroline Fait, Mathilde George

Sotiile Ninei - Caroline Fait, Mathilde George

O carte viu ilustrată, plină de momente şi întâmplări amuzante pe care cei mici vor fi curioşi să le descopere încă de când vor obseva coperta, care prezintă o călătorie inedită în lumea animalelor şi a interacţiunii acestora cu fiinţele umane. Nina este o fetiţă foarte cuminte, însă din când în când aceasta se ţine de şotii, tot felul, şotii mici şi mari, ude sau roye, şotii care fac hodoronc, pleosc...

2020-07-24 05:00:06

0

Vesta soricelului - Yoshio Nakae

Vesta soricelului - Yoshio Nakae

Personajul din această carte, un şoricel ne povesteşte despre vesta lui tricotată de mama, care îi vine atât de bine. După ce ne spune asta toate animalele vor să probeye această vestă, care pentru gâscă e prea mică, la fel şi pentru puiul de maimuţă, acestuia venindu i prea strâmtă, la fel cum se întâmplă şi în cazul pinguinului. Chiar şi pentru domnul leu aceasta este o vestă mică şi strâmtă.

2020-07-24 05:00:06

0

Danut si zmeul urias - Alan C. Fox, Eefje Kuijl

Danut si zmeul urias - Alan C. Fox, Eefje Kuijl

Lui Dănuţ îi plăcea cerul purpuriu, cerul la asfinţit, cerul înnorat, cerul albastru şi cerul plin de zmeie. Mai ales cerul plin de zmeie. Adesea, îşi cheltuia micile lui economii la magazinul de jucării din apropiere, de unde cumpăra un zmeu şi o sfoară. Locuind aproape de o plajă cu vânt puternic, numai bun pentru înălţatul zmeului, băieţelul era fericit pentru că se putea juca, însă erau şi zile în care vântul se oprea brusc, iar zmeul cădea la pământ.

2020-07-23 04:15:53

0

Hopa-hop, calaretule - Frauke Weldin

Hopa-hop, calaretule - Frauke Weldin

O carte care conţine un poem pentru cei mici, plină de ritm şi rimă, dar şi de note pline de umor şi amuzament pentru cititorii de toate vârstele. Este un poem al jocului însoţit şi de un ghid de indicaţii în subsolul fiecărei pagini, în care părintelui i se explică o tactică inovatoare de a prinde copilul în acest carusel al emoţiilor călăritului prin intermediul imaginaţiei.

2020-07-23 04:00:06

0

Oul misterios - Ellen DeLange, Martina Heiduczek

Oul misterios - Ellen DeLange, Martina Heiduczek

Povestea unui ou despre care nu ştim nimic, dar pe care un băieţel îl găseşte, gândindu se că cel mai bine ar fi să ducă oul acasă, la adăpost. De asemenea, se gândeşte ce animal ar putea ieşi din acest ou şi începe să cerceteze cărţile despre ouă pe care le descoperă la bibliotecă. În toată această aventură plină de mister un lucru ştie micul nostru băiat: că trebuie să ţină oul la cald până când va începe să crape.

2020-07-23 04:00:06

0

Aventurile lui Peter Pan - J.M. Barrie

Aventurile lui Peter Pan - J.M. Barrie

Numele personajului al uneia dintre cele mai îndrăgite cărți de copii este inspirat de zeul Pan, o imagine care sugerează ambivalența, fiind un fel de ființă hibridă, iar Neverland este un tărâm construit din lumea poveștilor, în care regăsim pirați, piei roșii, zâne, sirene. Zânele nu au complexitate, un fapt caracteristic copiilor deoarece ele nu pot simți mai multe lucruri deodată.

2020-07-21 08:55:09

0

Pisicuta Suzi - Liliana Niculescu

Pisicuta Suzi - Liliana Niculescu

O pisicuță ca o adevărată prințesă care atunci când era mică dormea toată ziua, iar când se trezea, nu știa să facă altceva decât să bea lapte din biberon. În coșulețul ei pus sub fereastră, ea stătea cu burtica la soare pe șapte pernuțe de mătase. O pisicuță blândă și bună care se înțelege bine cu toată lumea, dar chiar și așa cei mai buni prieteni ai ei erau un cățel și doi șoricei.

2020-07-19 08:52:11

0

Daca... Un mod nou si fascinant de a privi ideile marete si numerele - David J. Smith

Daca... Un mod nou si fascinant de a privi ideile marete si numerele - David J. Smith

Un fel de istorie alternativă a istoriei omenirii și descoperirilor pe care deja o cunoaștem... dacă toate invențiile și descoperirile făcute de oameni ar fi aliniate de-a lungul unei rulete lungi de 100 de centimetri, la unul din capete s-ar afla prima descoperire făcută de oameni - focul, iar pe ultimul centimetru s-ar afla toate invențiile din ultimii 2 000 de ani, de la cifra zero la hârtie, plastic, telefon, mașini, computere și sateliți.

2020-07-19 08:37:11

0

Cum sa fii leu - Ed Vere

Cum sa fii leu - Ed Vere

Unii gândesc așa, alții gândesc altcumva... Unii spun că leii sunt fioroși iar dacă te prind te ronțăie,la fel cum unii spun că un leu nu poate fi drăguț, însă cei care susțin asta nu l-au cunoscut pe Leonard. Leonard adoră să se plimbe singur, să simtă cum soarele îi încălzește spinarea și să mai simtă și cum iarba îl gâdilă sub lăbuțe, apoi se urcă pe dealul lui de gândit și aranjează frumos cuvinte care uneori se transformă și în poezii.

2020-07-19 08:37:11

0

Dementa digitala - Manfred Spitzer

Dementa digitala - Manfred Spitzer

O scriere non-fiction de actualitate despre riscurile la care sunt supuși copiii și adolescenți în încercarea de a acumula informație și a o transmite mai departe, fluxurile acestea ale cunoașterii digitale creând o dependență din ce în ce mai mare în zilele noastre în rândul utilizatorilor de internet. Ceea ce este paradoxal conține informările guvernului federal german pentru dependență - în timp ce consumul de alcool, nicotină, precum și de droguri ilegale, ușoare și grele, este în scădere, dependența de calculator și de internet crește dramatic.

2020-07-19 07:52:11

1

Tifi Papadie si lumea lui - Andreas H. Schmachtl

Tifi Papadie si lumea lui - Andreas H. Schmachtl

O serie superbă pentru cei mici, acest volum fiind cel în care facem cunoștință cu personajul lui Andreas H. Schmachti. Aici totul este liniștit, descoperim căsuța de lângă pârâu a unei familii de iepurași, unde locuiește Tifi, iepurașul cel isteț împreună cu mama și cu tata Păpădie, dar și cu surorile sale care portă fundițe albastre în toate zilele, doar când se întâmplă ceva special le schimbă cu unele roșii, iar în casa de alături locuiesc bunicii iepurașului.

2020-07-19 07:18:55

0

Tifi Papadie salveaza Craciunul familiei - Andreas H. Schmachtl

Tifi Papadie salveaza Craciunul familiei - Andreas H. Schmachtl

Crăciunul este una dintre sărbătorile preferate ale copiilor, cu siguranță fiind și a lui Tifi Păpădie, însă, ca de obicei, acesta se află în dificultate. O surpriză specială se anunță de anul acesta de Crăciun, iar personajul nostru încearcă să găsească o soluție pentru a rezolva situația neprevăzută.

2020-07-19 07:18:55

0

Tifi Papadie. O noapte fantomatica la gradinita - Andreas H. Schmachtl

Tifi Papadie. O noapte fantomatica la gradinita - Andreas H. Schmachtl

Pentru Tifi Păpădie mereu apare ceva neprevăzut în programul său obișnuit, ca de data aceasta când grădinița își schimbă orarul și copiii vor rămâne peste noapte împreună. Inventiv și curajos, Tifi se gândește că ar putea porni o noapte a suspansului, chiar dacă nu îi anunță și pe ceilalți prieteni.

2020-07-19 07:18:55

0

Cartea fara poveste - Carolina Rabei

Cartea fara poveste - Carolina Rabei

Biblioteca este un loc plin de povești unde putem citi povești de tot felul, însă există și cărți care par a nu fi niciodată citite de nimeni. Aceasta se întâmplă și în cazul lui Dinu, Cartea despre Dinozauri. În timp ce toate celelalte cărți își găsesc cititorii care îi poartă prin autobuz, prin baie, prin casele lor, Dinu este așezat pe un raft unde nimeni nu ajunge. Însă curând, fratele Sofiei, Andi va ajunge la această carte schimbându-i destinul.

2020-07-19 03:48:55

0

Franklin si noul lui prieten - Paulette Bourgeois, Brenda Clark

Franklin si noul lui prieten - Paulette Bourgeois, Brenda Clark

F. descoperă un prieten abia venit la școala sa, însă aceasta abia după ceva vreme când se convinge că Elanul nu este nici atât de mare, nici atât de fioros. După ce li se propune să lucreze împreună la afișul clasei, F. și colegul care până nu demult stătea izolat își dau seama chiar că le plac aceleași lucruri. Fiind acceptat și de vechii prieteni ai lui F. aceștia vor putea juca de acum fotbal împreună.

2020-07-19 03:48:55

0

Franklin si minciunica lui - Paulette Bourgeois, Brenda Clark

Franklin si minciunica lui - Paulette Bourgeois, Brenda Clark

Frankilin putea face multe lucruri, dar nu putea să mănânce șaptezeci și șase de muște cât ai clipi din ochi. Și asta este o problemă pentru că Franklin zice că poate: acesta le spune tuturor prietenilor săi că poate, dar adevărul este că îi păcălise. În comparație cu Ursache care putea să se suie în cel mai înalt copac, Franklin nu putea să mănânce numărul de muște promise așa că trebuie să găsească o soluție pentru a le demonstra prietenilor că nu îi păcălise.

2020-07-19 03:33:55

0

Peter Pan - Citeste-mi o poveste

Peter Pan - Citeste-mi o poveste

O variantă comprimată dar extrem de utilă pentru cei mai mici cititori, cei care se regăsesc în primii pași ai lecturilor pe cont propriu. Imaginile completează fragmentele scurte de text, dând culoare acestui spațiu plasat în afara timpului în care suntem plasați de fiecare dată când (re)venim în lumea lui Peter Pan și a prietenilor săi, Wendy, John și Michael.

2020-07-19 12:48:55

0

Peter Pan in gradinile Kensington - James Matthew Barrie

Peter Pan in gradinile Kensington - James Matthew Barrie

Peter Pan este personajul îndrăgit de copiii de pretutindeni tocmai pentru că el însuși locuiește într-un spațiu și un timp care se poate traduce prin acum și întotdeauna și aici și oriunde, acel Neverland fermecat pe care îl putem percepe astfel doar la vârsta copilăriei, apoi depășindu-l și el rămânând în urmă ca o utopie a prezentului continuu și ca spațiu în afara timpului.

2020-07-19 12:33:55

0

Tilda Soricela. Paturica prieteniei - Andreas H. Schmachtl

Tilda Soricela. Paturica prieteniei - Andreas H. Schmachtl

Alături de aventurile deja cunoscute ale iepurașului Tifi Păpădie, Andreas H. Schmachti a pregătit și o serie de aventuri cu o șoricică mică și foarte foarte albă, pe nume Tilda. Suprinsă de apariția prietenei ei care locuiește sub cutia poștală, aflând bineînțeles mereu prima noutățile, Tilda se întreabă oare ce s-a mai întâmplat de data aceasta.

2020-07-19 12:18:55

0

Tifi Papadie. Cel mai bun prieten din lume - Andreas H. Schmachtl

Tifi Papadie. Cel mai bun prieten din lume - Andreas H. Schmachtl

Amintindu-ne că de fapt numele adevărat al lui Tifi Păpădie este Tifian și că el locuiește într-o vizuină mare pe marginea pârâului împreună cu familia sa în acest volum facem cunoștință și cu bunicii lui Tifi, care locuiesc în apropiere. Mai aflăm și că Tifi merge la grădinița numită Poienița fermecată și că acolo are și prieteni - pe Neri și Clara și că niciodată nu merge singur, ci însoțit întotdeauna de broscoiul său de pluș, Oskar. Însă Oskar nu îl poate ajuta atunci când vine vorba de ziua de naștere a mamei și de faptul că Tifi chiar se află în dificultate, neștiind ce cadou să pregătească cu această ocazie.

2020-07-19 12:18:55

0

Aventurile lui Tifi Papadie si ale prietenilor sai - Andreas H. Schmachtl

Aventurile lui Tifi Papadie si ale prietenilor sai - Andreas H. Schmachtl

Dacă ifi Păpădie se trezește în fiecare dimineață la ora 6, iar la ora 7 întreaga familie este spălată, pieptănată și îmbrăcată să ia micul dejun împreună, asta nu înseamnă decât un singur lucru - aventurile năstrușnicului personaj încep foarte devreme și se încheie abia înainte de ora de culcare. Ba uneori chiar și atunci continuă.

2020-07-19 12:18:55

0

Tifi Papadie invata cat e ceasul - Andreas H. Schmachtl

Tifi Papadie invata cat e ceasul - Andreas H. Schmachtl

Dacă în altă carte despre aventurile personajului nostru, într-una din zilele în care Tifi Păpădie nu a mers la grădiniță, acesta oprește ceasurile deșteptătoare ale întregii familii mergând tiptil din cameră în cameră, în această carte învățăm alături de Tifi ceasul. Tocmai pentru că personajul nostru știe ceasul ne ajută și pe noi să învățăm alături de el.

2020-07-19 12:03:55

0

Tifi Papadie. O zi aventuroasa in familie - Andreas H. Schmachtl

Tifi Papadie. O zi aventuroasa in familie - Andreas H. Schmachtl

Pe marginea unui pârâu se află multe căsuțe cu uși colorate, căsuțe care aparțin unor iepurași. Două dintre uși sunt roșii, altele sunt albe, toate având dimensiunea potrivită pentru iepurași. O singură casă are ușa de culoare verde-închis, iar aceasta este casa lui Tifi Păpădie. Acesta locuiește cu mama și tata Păpădie și cu surorile sale. De obicei Tifi Păpădie merge la grădiniță, însă povestea se desfășoară într-o zi în care grădinița este închisă. Când familia îi spune că este un norocos pentru că a doua zi poate dormi mai mult, Tifi Păpădie așteaptă până când toată casa adoarme iar apoi se duce tiptil în fiecare cameră și oprește toate ceasurile deșteptătoare.

2020-07-19 12:00:07

0

Pata umana - Philip Roth

Pata umana - Philip Roth

Un roman excelent despre ascunderea unei identități, un fel (re)creare a propriului sine pornind de la niște baze false ale existenței cu scopul de a-și păstra secretul într-o lume care condamnă evreii și originile acestora. Coleman Silk insitituie competiția într-un spațiu care îl adoptă și în care încearcă să se adapteze, ba chiar să dezvolte relații umane stabile, mai ales cu tânăra Faunia, cea care la rândul său ascunde secrete. Un roman despre ispășirea propriei sentințe, cea impusă de alții, rezistând furiei și impulsurilor de a fugi și de a te opune cutumelor sociale.

2020-07-17 10:00:06

0

Studiu in rosu aprins. Semnul celor patru - Arthur Conan Doyle

Studiu in rosu aprins. Semnul celor patru - Arthur Conan Doyle

În minunata lumea a lui Sherlock Holmes ești ademenit de pasiunea acestuia și de perseverența cu care își urmează instinctul. Reușita cercetărilor sale este o dovadă a faptului că intuiția se poate împleti cu o poveste frumoasă care să ne facă nerăbdători și curioși să citim noi aventuri ale celui care consideră că este imposibil ca oamenii să nu le imprime ceva din propria persoană și obiectelor de care se folosesc.

2020-07-12 06:33:53

0

Semnul celor patru - Arthur Conan Doyle

Semnul celor patru - Arthur Conan Doyle

O carte pentru curioși și pentru cei pasionați de descoperiri, care combină știința și emoția, analizând tipurile de tutun sau urmele lăsate de pașii oamenilor. Holmes nu vrea să plictisească pe nimeni cu pasiunea sa, dar în același timp susține că oamenii lasă ceva din caracteristicile personale pe orice obiect pe care îl folosesc.

2020-07-12 06:18:53

0

De ce va certati, Matei? - Brigitte Weninger, Eve Tharlet

De ce va certati, Matei? - Brigitte Weninger, Eve Tharlet

O cărticică în care Matei se pregătește să lanseze o barcă pe apă. Și nu orice barcă, ci una construită chiar de el. Între timp, fratele său, Edi trebuie să termine un baraj pe are deja a început să-l construiască și imediat ce acesta îl anunță că este gata, Matei lansează barca. Barajul însă cedează. Matei este acum furios pentru că bărcuța lui a fost luată de ape și el a rămas fără cea mai frumoasă construcție doar din vina fratelui său.

2020-07-12 06:18:53

0

Matei o iubeste pe mami - Brigitte Weninger, Eve Tharlet

Matei o iubeste pe mami - Brigitte Weninger, Eve Tharlet

În timp ce toată familia iepurașilor savura o tocană de morcovi Matei întârzie la masă și vine în fugă îfometat, însă mama îl avertisează că nu așa se procedează. Ar trebui să își ceară scuze întâi și să se spele pe lăbuțe. Între timp se apropia ziua mamei iar iepurașii se gândeau ce cadou i-ar putea face. În timp ce Dan enumeră - ordine și curățenie, cum să te cmporți la masă, politețea și arta conversației, invitații și cadouri și cum să-ți ceri scuze -, Matei ripostează spunând că nici un iepuraș nu își poate aminti toate astea, dar le propune fraților lui să meargă în ascunzătoarea secretă pentru a exersa.

2020-07-12 06:03:53

0

Secretul lui Milton - Eckhart Tolle, Robert S. Friedman

Secretul lui Milton - Eckhart Tolle, Robert S. Friedman

O carte potrivită atât copiilor, cât și adulților, o poveste motivațională care ne dezvăluie aventura cunoașterii prin intermediul puterii Prezentului, textul aparținându-i lui Eckhart Tolle, iar ilustrațiile graficianului Frank Riccio. Milton avea o casă frumoasă și un motan Ghemotoc, pe care îl iubea la fel cum își iubea și părinții, însă într-o zi, după ce este bruscat la școală de colegul său, Carter băiatul devine ciudat. Seara aadomit cu greu gândindu-se mereu la întâmplarea cu Carter și la întrebarea „de ce eu?”.

2020-07-12 06:00:06

0

Universitatea copiilor. Fizica cuantica pentru cei mici - Chris Ferrie

Universitatea copiilor. Fizica cuantica pentru cei mici - Chris Ferrie

Structura seriei de cărți Universitatea copiilor îi familiarizează pe cei mici cu noțiuni esențiale și complexe ale universului, fizicii sau chimiei, fiind transpuse în imagini simple și cuvinte clare pentru ca aceștia să deprindă mecanismul de funcționare a lucrurilor înconjurătoare și să recunoască principiile după care acestea sunt construite. Și această carte începe cu o minge în jurul căreia este desenat un soare, care se traduce prin energie - mingea are energie. Și mingile cu energie și cele fără sunt formate din atomi, iar într-un atom există neutroni și protoni și electroni. Electronii se pot afla în mai multe locuri, dar nu oriunde deoarece aceștia sunt încărcați cu energie. Nu există electroni cu energie zero. Energia electronilor există în cuante. Un electron poate să ia o anumită energie ca să sară mai sus și trebuie să dea o anumită energie ca să coboare. Această cantitate de energie este o cuantă. Acum știi fizică cuantică!

2020-07-12 05:48:53

0

Universitatea copiilor. Teoria relativitatii pentru cei mici - Chris Ferrie

Universitatea copiilor. Teoria relativitatii pentru cei mici - Chris Ferrie

Universitatea copiilor propune o serie de patru cărți, curprinzând noțiuni complexe explicate pe înțelesul copiilor. Chris Ferrie descrie în acest volum teoria relativității în cuvinte simple și prin imagini ajutătoare pornind de la imaginea unei mingi care are masă, iar în fucnție de mărimea mingii și masa poate fi mai mică sau mai mare. Într-un spațiu plan masa deformează spațiul respectiv, din nou o masă mai mică deformând mai puțin spațiul. În momentul în care apare o particulă care vrea să străbată spațiul dintr-un punct într-altul, aceasta trebuie să urmeze calea cea mai scrută îns pațiul deformat, timp în care mingea se rotește, iar masa trage după ea spațiul, spațiul trage după el masa. Apare imaginea spațiului plan văzut din alt unghi și imaginea în cre dintr-un unghi se poate vedea cum spațiul este deformat de masă. O masă foarte mare strânsă foarte mult devine o gaură neagră - o gaură neagră fiind o masă enormă concentrată într-un spațiu f mic, avâdn o masă atât de mare încât nici lumina nu poate scăpa nedeformată. Centrul unei găuri negre se numește singularitate. Două găuri negre se pot roti una în jurul alteia, trimițând în spațiu vălurele numite unde gravitaționale. Aceste unde întind și comprimă spațiul peste tot în univers. Acum știi teoria relativității generale!

2020-07-12 05:33:53

0

Mamaaa! - Mario Ramos

Mamaaa! - Mario Ramos

O noutate semnată Mario Ramos este o carte educativă, dar și comică, pe care copiii o pot citi amuzându-se, dar și învățând. La fiecare pagină un băiețel își strigă mama cu intonație și cu disperare în același timp pentru că nu își găsește mama printre leii care se ascund în dulap, crocodilii care fac duș și elefanții din cameră. Nu o găsește nici la micul dejun al familiei de urși, nici în biroul pe care au pus stăpânire o mulțime de păsări flamingo.

2020-07-12 05:00:09

0

Bucle aurii si ursuletii

Bucle aurii si ursuletii

O poveste frumoasă pentru cei care se familiarizează deja cu scrisul de tipar și cu universul poveștilor clasice transpuse în imagini care ajută textul să capete contur și înțeles. Bucle-Aurii este fetița care pleată la plimbare în pădure descoperă căsuța celor trei urși, invadându-le spațiul, mâncându-le mierea și adormind în paturile lor... până când aceștia ajung acasă și sunt luați prin surprindere de haosul pe care îl găsesesc când revin.

2020-07-12 04:48:53

0

Invat sa citesc! Bucle-Aurii dupa Robert Southey

Invat sa citesc! Bucle-Aurii dupa Robert Southey

O variantă de lectură foarte bună pentru cei mici, cartea cuprinzând imagini, stickere și scris cu majuscule care îi ajută să descopere nu doar povestea fetiței căreia i se spunea Bucle-Aurii și care ajunge în casa celor trei ursuleți unde se așează pe scaunele lor, le mănâncă din miere și apoi adoarme într-unul dintre paturile lor.

2020-07-12 04:18:53

0

Sumki - Amos Oz

Sumki - Amos Oz

O carte care apare în 2014, an în care Amos Oz publică „Iuda”, însă mărturisește într-o serie de interviuri că „Sumki” este romanul scris în pauzele în care nu putea scrie la romanul pe care de fapt voia să-l publice, cel despre trădare și alegerea altor părinți. În contrapunct cu acesta „Sumki” este povestea unui băiețel de unsprezece ani care o adoră pe colega lui de clasă, Esti și încearcă să îi demonstreze acest lucru - uneori pedepsind-o, alteori gândindu-se că dacă ar fi destul de curajos i-ar putea lăsa un bilet în bancă.

2020-07-12 12:18:51

0

Peter Pan. Povesti cu 6 puzzle-uri

Peter Pan. Povesti cu 6 puzzle-uri

O variantă a poveștii băiețelului care nu voia să crească în care cel mic nu doar citește, ci poate lucra interactiv pe baza imaginilor creând un puzzle, care îl ajută să înțeleagă mai bine traseul magic și apariția fantastică a personajului Peter Pan în viețile noastre. O carte în care suspansul este menținut pe tot parcursul poveștii, dar și în timpul construirii fiecărui puzzle.

2020-07-09 12:00:06

0

Peter Pan

Peter Pan

Consistența psihologică a personajului se reflectă în identificarea și chiar brevetarea de către autorul cărții a unui sindrom contemporan extrem de actual, valabil oricărei epoci și aplicabil oricărui copil: sindromul Peter Pan, al copilului care nu vrea să crească. O carte ilustrată extraordinar pentru cei mici și o poveste în care suspansul este un ingredient nelipsit.

2020-07-08 11:48:51

0

Peter Pan - J.M. Barrie

Peter Pan - J.M. Barrie

Clasica poveste a personajului care nu mai voia să crească, denunțând această realitate ca fiind o capcană este o poveste construită pe baza suspansului, un motiv pentru care intervențiile naratorului sunt necesare, chiar cerute, acesta fiind omniprezent, la rândul său naratorul putând fi considerat a fi un Peter Pan.

2020-07-08 11:48:51

0

Magia copacului departarilor - Enid Blyton

Magia copacului departarilor - Enid Blyton

Autoarea britanică, Enid Blyton abordează în scrierile sale subiecte diverse dedicate copiilor, de la istorie naturală și educație la povești fantastice care cuprind tot felul de mistere sau referințe biblice, cu alte cuvinte o călătorie culturală și literară binevenită pentru tinerii cititori. Joe, Beth gi Frannie locuiesc cu mama și tatăl lor într-o căsuță la țară, departe de restul lumii, unde în mod obișnuit cei trei își ajută părinții la muncile gospodăriei. Vestea minunată că vor primi vizita vărului lor năzdrăvan Rick le va tulbura puțin obiceiurile, dar vor reuși să îl învețe lucruri, acesta descoperind împreună cu cei trei frați Pădurea Fermecată și Copacul Depărtărilor.

2020-07-08 09:33:51

0

Lama Lama dor de mama - Anna Dewdney

Lama Lama dor de mama - Anna Dewdney

Lama Lama este trezit cu greu de mama sa în prima zi de școală. Trebuie să-și facă patul și să se îmbrace, să se spele pe dinți și pe ochi, să mănânce și să bea, dar să se grăbească pentru a nu întârzia. Ajuns într-o lume nouă și printre oameni noi Lama deja devine sfios. Mama Lama pleacă, iar puiul Lama rămâne la școală, dar nu-și găsește locul. Devine, încă din prima zi, un chin să fie singur, deși este înconjurat de colegi, dar lui îi este dor de mama.

2020-07-07 09:33:51

0

Universitatea copiilor. Fizica rachetelor pentru cei mici - Chris Ferrie

Universitatea copiilor. Fizica rachetelor pentru cei mici - Chris Ferrie

Una dintre cele trei cărți de Chris Ferrie din seria denumită UNIVERSITATEA COPIILOR le explică acestora, în cuvinte puține dar prin imagini foarte sugestive concepte complexe ale fizicii, chimiei și universului. FIZICA RACHETELOR pentru cei mici prezintă o minge în mișcare, caz în care aerul nu poate trece prin ea, poate trece doar pe lângă ea. În momentul în care mingea își schimbă forma, din rotundă devenind alungită, asemeni unei lacrimi în urcare sau a unei aripi de avion, atunci direcția aerului se schimbă, acesta ducându-se în jos timp în care obiectul se duce în sus. În acest punct ni se definește forța care împinge în sus și care se numește PORTANȚĂ. În comparație cu o minge care nu are portanță, aripa are. Ca aripa să se miște înainte trebuie să o atașăm unei rachete plină cu combustibil. Când combustibilul iese din racgetă, aceasta merge înainte. Cu cât combustibilul iese mai repede, cu atât racheta înaintează mai repede. În cazul rachetei, forța care o împinge în sus se numește propulsie, iar dacă avem portanță și propulsie, putem ajunge chiar și pe LUNĂ!

2020-07-07 09:18:51

0

Din ce este facut un mar - Amos Oz

Din ce este facut un mar - Amos Oz

Povestea unui scriitor care începe în cafenelele din Ierusalim pe vremea când era copil și părinții îl luau la întâlnirile cu prietenii lor, promitându-i înghețată dacă era cuminte. Atunci, ca să nu înnebunească de atâta singurătate, începe să îi spioneze pe cei din jur și să își folosească imaginația pentru a le analiza și (re)inventa viața. Considerând încă de mic curiozitatea ca sursă inepuizabilă a cunoașterii și apropierii directe sau indirecte de lume și de ceilalți, mai târziu înțeleasă ca bază morală a literaturii, Amos Oz ne teleportează într-o cafenea cu pereții de sticlă prin care urmărim fragmente din viața și scrisul acestuia.

2020-07-07 07:18:51

0

The wizard of Oz , Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

The wizard of Oz , Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

„Vrăjitorul din Oz” de L. Frank Baum este de această dată într-o superbă ediție bilingvă, care pe lângă faptul că descrie o poveste în care orice copil, dar și adult se poate regăsi și pe care o poate (re)vizita periodic, este însoțită și de varianta în engleză a acestui story atemporal despre autenticitate. O lume în care Dorotheea ne plimbă din casa în care locuiește alături de mătușa Em și unchiul Henry pe cărarea de cărămizi galbene către prietenii săi și nenumăratele aventuri care îi așteaptă împreună.

2020-06-28 03:02:45

0

Vrajitorul din Oz - Lyman Frank Baum

Vrajitorul din Oz - Lyman Frank Baum

„Vrăjitorul din Oz” de L Frank Baum este o minunată poveste a curajului și încrederii în sine, pe care micuța Dorotheea le descoperă pornind, în urma sfatului Zânei celei Bune din nord, Glinda, pe cărarea de cărămizi galbene până în orașul Smaragd. Pledoaria cărții este pentru autenticitate, dar nu prin ajutor exterior, ci fiecare fiind capabil prin el însuși să-și învingă limitele.

2020-06-27 08:47:45

0

Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

Vrajitorul din Oz - L. Frank Baum

„Vrăjitorul din Oz” de L Frank Baum este o carte foarte cromatică, oferind impresii colorate în comparație cu narațiunile tradiționale care nu cuprind aceste elemente, mai ales că aici nu există trăsături ale unei povești care să facă parte dintr-un fantastic adevărat, având de-a face mai degrabă cu un pseudosupranatural care descriu lecția curajului și a încrederii în sine.

2020-06-27 08:47:45

0

Vrajitorul din Oz - Lyman Frank Baum

Vrajitorul din Oz - Lyman Frank Baum

„Vrăjitorul din Oz” de L Frank Baum este povestea curajului și a încrederii cu care orice copil se poate identifica, dar și orice adult poate reveni la candoarea care inspiră această carte și valorile pe care le descoperim alături de micuța Dorotheea pe cărarea de cărămizi galbene către prietenii și îndrumătorii ei în această aventură.

2020-06-27 08:47:45

0

Pinguinul care voia sa afle mai multe - Jill Tomlinson

Pinguinul care voia sa afle mai multe - Jill Tomlinson

Un nou personaj al seriei lui JIll Tomlinson este „Pinguinul care voia să afle mai multe”. Pinguinul poartă numele de Otto și are o misiune foarte importantă, chiar dacă trăiește la capătul lumii pe picioarele tatălui său. Leo este un alt pinguin, prieten cu Otto, care trăia tot pe picioarele tatălui său. Tații pinguinilor, Claudius și Nero, sunt și ei prieteni iar Leo susține despre Claudius, tatăl lui Otto, că acesta cunoaște răspunsul al orice întrebare susținând faptul că atunci când un pinguin vrea să afle ceva merge și îl întreabă pe Claudius. Singurul dezavantaj este că, dintre toși pinguinii, tatăl său numai de Otto nu are timp.

2020-06-24 09:47:44

0

Pisicuta care voia sa ajunga acasa - Jill Tomlinson

Pisicuta care voia sa ajunga acasa - Jill Tomlinson

O altă carte din seria îndrăgită de cei mici semnată de Jill Tomlison este „Pisicuța care voia să ajungă acasă”. Pisicuța vărgată, Suzy, avea mustăți albe, țepene și o pereche grozavă de șosetuțe pe lăbuțele din față, cu alte cuvinte un adorabil animal de companie care trăia în casa unui pescar dintr-un sat francez aflat pe malul mării.

2020-06-24 09:32:44

0

Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +3 ani

Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +3 ani

Jocuri pentru copii inteligenți. Carte de activități +3 ani oferă o super alternativă de activitate atât pentru părinți, cât și pentru pitici. Concepută astfel încât să fie atractivă pentru cei care abia încep să deslușească tainele realizării unei activități pe cont propriu sau cu ajutor, potrivirea imaginilor cu umbrele lor sau unirea punctelor pentru aflarea imaginii integrale reprezintă adevărate provocări pe moment, dar și imense satisfacții după descoperirea cheii de rezolvare a dilemelor.

2020-06-24 09:32:44

0

55 de povesti de buna purtare Ed.2

55 de povesti de buna purtare Ed.2

„55 de povești de bună purtare” este cartea pe care de obicei bunicii o cumpără cadou nepoților cu ocazia unei vizite sau cu ocazia zilei de naștere a celor mici fiind o carte gândită într-un spiirt educativ, mai mult pentru a atrage atenția asupra lucrurilor bune și a obiceiurilor sănătoase pe care ni le putem forma zi de zi.

2020-06-24 09:32:44

0

Norisorul roz - Cristina Donovici

Norisorul roz - Cristina Donovici

„Norișorul roz” de Cristina Donovici este o poveste potrivită pentru toți copiii și pentru fiecare în parte, care începe cu o dedicație pentru fiica autoarei și cu îndemnul de a avea curajul să fii diferit. O lectură plăcută, dar în același timp o lectură educativă pentru cei mici, încurajatoare pornind de la povestea norișorului roz, singurul diferit în marea de nori gri sau albi.

2020-06-24 09:17:44

0

Scrisori pline de aventuri de la Felix - Annette Langen, Constanza Droop

Scrisori pline de aventuri de la Felix - Annette Langen, Constanza Droop

„Scrisori pline de aventuri de la Felix” de Annette Langen și ilustrații de Constanza Droop este povestea unui iepuraș de pluș care călătorește până la Polul Nord și în Australia. Totul începe cu planul secret pus la cale de Sofia și Felix, într-o seară când Sofia se gândea cum ar fi să aibă un balon cu aer cald cu care să zboare la școală în timpul orelor care o plictisesc și își imaginează că din aer l-ar saluta pe iepurașul ei Felix.

2020-06-24 09:17:44

0

Literatura romana sub comunism - Eugen Negrici

Literatura romana sub comunism - Eugen Negrici

O atentă radiografie a poeziei și prozei, dar și a contextului în care acestea s-au format începând cu perioada controlului asupra artei și culturii de după 1944, trecând prin specia poeziei ca discurs de persuasiune în masă către poezia unei religii politice în paralel cu proza de natură propagandistă până la fisuarea dogmei și încercarea de mimare a dezghețului cuprinsă între 1953 și 1957. De aici poezia prinde alte contururi, trecând prin umbrele realismului socialist către etapa naționalismului comunist. Un studiu amplu dedicat atât poeților cât și prozatorilor, unii dintre ei f vocali și în zilele noastre, alți uitați sau pierduți în cursul acestei istorii literare opresive.

2020-06-24 06:41:44

1

Bufnita care se temea de intuneric - Jill Tomlinson

Bufnita care se temea de intuneric - Jill Tomlinson

O serie minunată de povești semnate de Jill Tomlinson de care cei mici nu se vor plictisi niciodată. Aceasta este povestea lui Buf, un pui de bufniță de hambar, grăsuț și pufos, cu ochi mari și rotunzi, perfect în toate privințele, cu excepția faptului că se temea de întuneric. Mama încearcă să îl încurajeze spunându-i că nu se poate teme de întuneric pentru că niciunei bufnițe nu îi este frică de întuneric. Dorindu-și să fie pasăre de zi, nu pasăre de noapte, va scăpa oare Buf de frica sa de întuneric?

2020-06-19 10:02:41

0

Anatol si Gregor la aeroport - Lavinia Braniste

Anatol si Gregor la aeroport - Lavinia Braniste

Anatol este povestea unui elefănțel campion la șah care urmează să participe la Cupa Cercului Militar, concurs la care toată familia se arată dornică să-l însoțească, însă pentru a realiza acest lucru e necesar să zboare cu avionul în celălalt capăt al țării. Mama, tata și frățiorul Gregor își pregătesc bagajele, în timp ce elefănțelul Anatol are emoții, dar nu pentru concurs, ci pentru că este prima dată când zboară cu avionul.

2020-06-19 10:00:07

0

Cartea de bucate a lui Pettson si Findus - Sven Nordqvist

Cartea de bucate a lui Pettson si Findus - Sven Nordqvist

Cea mai recentă carte din seria de peripeții în care se întrec bătrânul Pettson și motanul Findus ne dezvăluie de data aceasta câteva taine ale artei culinare și nu oricum, cu rețete atent pregătite - chifteluțe, gofre pufoase, supă cu legumele verii, prăjitură cu afine, omletă cu ciuperci sau orez cu lapte -, împărțite pe sezoane - primăvară, vară, toamnă, iarnă. Toate detaliile, de la cantitățile necesare până la modul de preparare al delicioaselor mâncăruri ne sunt prezentate de-a lungul unui an calendaristic de către cele două personaje. O călătorie culinară amuzantă și fascinantă pentru cei care deja îndrăgesc poveștile suedeze ale lui Sven Nordqvist.

2020-06-19 09:47:41

0

Vacanta placuta, Matei - Brigitte Weninger, Eve Tharlet

Vacanta placuta, Matei - Brigitte Weninger, Eve Tharlet

În timp ce Matei se juca lângă iaz cu iepurașul lui de jucărie, Nicușor, acesta se întâlnește cu gâsca sălbatică Mara. Află de la ea că a vizitat împreună cu familia Apa cea Mare, unde a înotat, s-a jucat în nisip și a făcut tot felul de lucruri noi. Matei oftează și îi spune cât de mult și-ar dori și el să meargă într-o astfel de călătorie, însă iepurii nu au aripi și nu pot zbura, însă iepurașul va merge acasă rugându-se insistent de Mama-Iepure să plece în călătorie pentru a vedea o mulțime de lucruri noi.

2020-06-17 09:47:37

0

Noaptea pe plaja - Elena Ferrante

Noaptea pe plaja - Elena Ferrante

Celina este păpușa pe care Mati, o fetiță care se juca cu această păpușă o pierde într-o noapte pe plajă. Din momentul în care este abandonată începe aventura păpușii părăsite care se întâlnește cu Căpcăunul Nemilos, cu Valurile, cu zgomotul Mării. La un moment dat aproape că este atacată de Marea Greblă care îi spune că la târgul de păpuși se plătesc foarte bine cuvintele jucăriilor, însă Căpcăunul Nemilos îi face semn să se îndepărteze. Tocmai pentru că deține această putere a cuvintelor cu care a fost înzestrată de posesoarea ei, Mati, păpușa Celina decide sa rămână mută ca un pește, ca un crab, ca o stea de mare.
„Cuvintele pe care le-am învățat de la Mati stau cuminți. Plutesc în pieptul meu, prin burtă. Uneori înoată până la gură, dar în tăcere, ca atunci când stau în cărți sau în capul mamei lui Mati în timp ce citește și nu vrea să fie deranjată.
Câtă liniște.”

2020-06-17 09:32:37

0

Prima mea carticica Elmer - David McKee

Prima mea carticica Elmer - David McKee

O dată cu apariția „Primei mele cărticele Elmer” de David McKee cei mici fac cunoștință cu un personaj rar și foarte diferit - elefantul multicolor Elmer. În această carte ne familiarizăm cu unicitatea personajul inventat de McKee și aflăm că toate celelalte animale râd de Elmer de câte ori au ocazia, iar acesta se întreabă de fiecare dată dacă toți râd de el pentru că este diferit. Așa că, într-o zi decide să verifice acest lucru frecându-se pe tot corpul cu fructe de pădure de culoarea elefanților. Oare ce va afla Elmer?

2020-06-13 02:17:34

0

Elmer pe picioroange - David McKee

Elmer pe picioroange - David McKee

„Elmer pe picioroange” de David McKee prezintă de data aceasta o nouă provocare pentru elefantul nostru multicolor, atunci când prietenii săi îl anunță foarte îngrijorați că vor veni vânătorii de elefanți. Cu calm Elmer decide să se gândească la această veste, fiind încrezător că va găsi o soluție. Întâlnindu-se cu o girafă în momentul de meditație și liniște acordat problemei vânătorilor de elefanți Elmer e posibil să descopere soluția mult căutată.

2020-06-13 02:17:34

0

Elmer si monstrul - David Mckee

Elmer si monstrul - David Mckee

O nouă carte din seria lui David McKee „Elmer și monstrul” începe într-o zi când elefantul multicolor își făcea plimbarea de dimineață și aude un răget înfiorător. Păsările și animalele mici trec în fugă pe lângă el și îl avertizează că este un monstru, însă el se gândește dacă poate fi un monstru și merge mai departe. Un răget se aude din nou și maimuțele legănându-se pe crengile copacilor îl anunță că este un monstru.

2020-06-13 02:00:06

0

Iepurele de catifea - Margery Williams

Iepurele de catifea - Margery Williams

„Iepurele de catifea sau despre cum jucăriile au devenit adevărate” tradusă din limba engleză de Radu Paraschivescu este povestea din prima zi de crăciun a apariției unui iepuraș grăsun și rotunjor, primit cadou de un băiețel, care printre toate cadourile primite îl abandonează pe iepurele cu pete albe și cafenii. Multe zile iepurașul a stat în dulapul cu jucării, fiind privit cu dispreț de celelalte jucării pentru că el era din catifea.

2020-06-13 01:47:34

0

Aiurea-n tramvai - Adina Rosetti, Livia Coloji

Aiurea-n tramvai - Adina Rosetti, Livia Coloji

„Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton în Țara Cuvintelor Anapoda” de Adina Rosetti și ilustrații semnate de Livia Coloji este o minunate carte pentru copii care rescrie povestea expresiilor populare, o binevenită călătorie prin lumea întortocheată a utilizării și recunoașterii acestora - „colac peste pupăza”, „lungul nasului”, „a tăia frunza la câini”, „răbdări prăjite” sau „a despica firul în patru”. Acestea sunt doar câteva exemple al căror mister lingvistic încearcă a fi elucidat de personajul nostru, Anton împreună cu tinerii săi cititori curioși.

2020-06-13 01:32:35

0

Am reusit sa ramin eu insami. Interviuri - Ileana Malancioiu

Am reusit sa ramin eu insami. Interviuri - Ileana Malancioiu

O carte prezentată mai mult sub forma unei confesiuni de viață, în care alți scriitori și jurnaliști dialoghează cu poeta Ileana Mălăncioiu încercând să afle care sunt poeții români cu care simte că are o rară afinitate sau poeți de care se simte mai departe, dar pe care îi admiră, despre trecutul personal și viitorul poeziei sau, pur și simplu, despre gândurile sau sentimentele pe care le traversează în fix clipa (con)vorbirii.

2020-06-10 11:15:44

0

eBook Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

eBook Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Trei femei — fiica, Ida Marzec, un ghid turistic, care întorcându-se de la Viena acasă, la Varșovia, visează la locul copilăriei, pe care se oprește printr-un accident să-l viziteze, bunica, Parascheva-Patka, o ucraineancă pe prispa construită de soțul ei rederulând filmul existenței alături de polonezul Petro și nepoata Maia călătorind prin junglă pe o insulă alături de fiul ei.

2020-06-08 10:23:09

0

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Despre granițe, călătorii, identități și faptul că există întotdeauna două adevăruri — ceea ce este și ceea ce ni se pare că este — percepute și povestite de-a lungul a trei generații. Aceste moduri incongruente de cunoaștere a realității — o mamă care dispare și se refugiază printre străini, un soț care moare dar este prezent în amintirile soției sale, un tânăr care explorează zone cu țestose uriașe moarte și trăiește printre bungalourile acoperite cu frunze de palmier — se construiesc pe măsura derulării actelor care suprapun perspective și voci diferite.

2020-06-08 10:23:09

0

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Încercarea de a acoperi distanțe prin (re)memorarea trecutului care nu poate fi ordonat sub forma unei singure istorii comune, nici măcar în cadrul unei familii restrânse, experiențele prezentului fiind uneori fragile și inutile pentru ceilalți — tatăl mânca pesmeți înmuiați în lapte în timp ce fiica și nepotul mănâncă muguri de bambus crocanți și sos de soia demonstrează în fiecare secvență a celor trei personaje feminine atașamentul față de lucrurile cunoscute și proiecțiile memoriei pe care nici cel mai iscusit număr de magie nu le poate desluși, la fel cum se întâmplă în final cu fiul Maiei, repetând în gând secvențele magice ale unor trucuri abia învățate, dar deja întipărite în lumina rotundă a reflectorului.

2020-06-08 10:23:09

0

Noi suntem aici - Oliver Jeffers

Noi suntem aici - Oliver Jeffers

Oliver Jeffers este un cunoscut ilustrator a cărei serie de cărți pentru copii încearcă să explice fenomenele acestei lumi pe înțelesul celor mici în cuvinte puține și clare, dar prin imagini care să descrie realități care de multe ori pot părea complicate sau de neînțeles. Aceste „Note despre viața pe Planeta Pământ” conțin de fapt un ghid al îngăduinței și respectului pe o planetă mare care plutește în spațiu și pe care cu toții o locuim, dar uităm să o prețuim.

2020-05-30 09:00:08

0

Ultima statie de pe Strada Pietei - Matt de la Pena, Christian Robinson

Ultima statie de pe Strada Pietei - Matt de la Pena, Christian Robinson

„Ultima statie de pe Strada Pietei” de Matt de la Pena, Christian Robinson este povestea unui băiețel, CJ alături de bunica sa, plimbându-se prin oraș. O carte care miroase a libertate, dar și a ploaie de îndată ce CJ deschide ușa și coboară scările bisericii, pornind împreună cu bunica spre stația de autobuz, în timp ce ploaia îi picură pe nas și îi stropește cămașa.

2020-05-30 09:00:08

0

O istorie a imaginilor pentru copii - David Hockney, Martin Gayford

O istorie a imaginilor pentru copii - David Hockney, Martin Gayford

„O istorie a imaginilor penrtru copii” de David Hockne și Martin Gayford conține întrebări și explicații asupra perspectivelor în care vedem lucruri, fiecare percepând diferit obiectele din jur, un fapt din care rezultă și diversitatea imaginilor surprinse, apoi transpuse în picturi și fotografii. Imaginile sunt reprezentări ale unei lumi interioare a celui care vede și creează, un spațiu în care se manifestă creativitatea și unicitatea, dar și o sinteză a experiențelor, pasiunilor și intereselor privitorului.

2020-05-30 08:46:45

0

Alias Grace - Margaret Atwood

Alias Grace - Margaret Atwood

Un film și o poveste care se construiește pe măsură ce se țese și cuvertura la care Grace lucrează, adunând din fire subțiri un model de viață caracteristic altor epoci. Margaret Atwood urmărește imaginea feminină în mai multe ipostaze ale acesteia și condiția sa în diferite contexte sociale și emoționale, „Alias Grace” fiind unul dintre cele mai concise exemple ale naturii feminine duale, ale unei transformări, care în căutarea justificărilor și argumentelor se joacă cu mintea privitorului/ cititorului.

2020-05-26 09:46:41

0

eBook Micutele doamne - Louisa May Alcott

eBook Micutele doamne - Louisa May Alcott

Laurie, tânărul pentru care bunicul său are planuri mari, își dorește să reia tradiția comerțului cu India, deși el urăște ceaiul, mătasea și condimentele aduse pe vapoarele vechi, însă tot el le admiră pe fete, pe fiecare pentru felul ei de a fi. Meg este cea mai mare, dar și cea mai cochetă, Jo este înaltă și zveltă, dar stângace ca un băiat în tot ceea ce necesită delicatețe și feminitate, tocmai de aceea își tunde părul ca un băiat când află că tatăl lor este bolnav, Beth este mica liniște, care adoră să cânte la pian, deși nu are unul, iar Amy este cea mai mică, dar matură, atentă și ironică cu ceilalți. O carte ca un mic almanah al bunelor maniere al unor domnișoare brutal de sincere atunci când își deplâng soarta și lipsa dantelelor pe haine și a fundelor pe bonete, dar elegante ca niște ceșcuțe de porțelan atunci când se prezintă în societate.

2020-05-26 09:31:41

0

Fiicele doctorului March - Louisa May Alcott

Fiicele doctorului March - Louisa May Alcott

O carte ca un mic almanah al bunelor maniere al unor domnișoare brutal de sincere atunci când își deplâng soarta și lipsa dantelelor pe haine și a fundelor pe bonete, dar elegante ca niște ceșcuțe de porțelan atunci când se prezintă în societate. Povestind un an din viața acestor domnișoare March, cartea începe cu tristețea faptului că în preajma sărbătorilor de Crăciun cele patru nu au bani pentru cadouri, dar decid foarte matur și înțelept să-și investească economiile în găsirea celui mai frumos cadou pentru mama lor, învățând să prețuiască familia și generozitatea mai mult decât lucrurile materiale pe care nu le pot avea.

2020-05-26 09:31:41

0

Micutele doamne - Louisa May Alcott

Micutele doamne - Louisa May Alcott

Primul act al unei drame domestice în care patru surori Meg (16), Jo (15), Beth (13) și Amy (12) își ard părul încercând să se coafeze unele pe celelalte, caută prin mănușile desperecheate și poartă rochiile vechi în lume, dar descoperă împreună prietenia alături de vecinul Laurie (17) și trec prin despărțirea și boala tatălui lor plecat la război.

2020-05-26 09:31:41

0

Micutele doamne - Louisa May Alcott

Micutele doamne - Louisa May Alcott

Povestind un an din viața celor patru domnișoare March - Meg (16), Jo (15), Beth (13) Amy (12) -, care începe cu tristețea faptului că nu vor avea bani pentru cadouri, acestea decid să-și investească economiile în găsirea celui mai frumos cadou pentru mama lor, învățând să prețuiască familia și generozitatea mai mult decât lucrurile materiale pe care nu le pot avea.

2020-05-26 09:16:41

0

O mie noua sute optzeci si patru - George Orwell

O mie noua sute optzeci si patru - George Orwell

Versiunea unei istorii alternative despre limitele umane și strategiile de stăpânire a gândurilor și sentimentelor unei întregi societăți în Londra anului 1948. Ceea ce vrea să ilustreze Orwell este de fapt modul în care ar arăta viaţa oamenilor obişnuiţi într-o lume stăpânită de răul absolut, privată de orice fel de plăceri personale — o realitate imaginată într-un mod cutremurător, o lume în care puterea este controlată prin intermediul fricii, prin distrugerea adevărului, prin continua rescriere a istoriei.

2020-05-17 04:58:11

0

Cultura moderna pe intelesul oamenilor inteligenti - Roger Scruton

Cultura moderna pe intelesul oamenilor inteligenti - Roger Scruton

Robert scruton își propune prin această carte, „Cultura modernă pe înțelesul oamenilor inteligenți” să ofere un ghid de inițiere în ceea ce înseamnă cultură înaltă și cultură comună și cum trebuie acestea să fie predate, astfel încât să nu rămână doar noțiuni captive ale unor paradigme din sfera studiilor sociologice sau a analizelor istorice. Avantajul de a ne însuși un program multicultural, ținând cont de pozițiile critice prezentate, ar fi că s-ar reuși îndepărtarea prejudecăților sociale și politice care dăunează marilor opere ale trecutului.

2020-05-13 06:58:07

0

Elmer si Wilbur - David McKee

Elmer si Wilbur - David McKee

O nouă poveste din seria lui David McKee ne prezintă povestea lui Elmer și a vărului său, Wilbur, doi elefanți foarte speciali. Elmer, elefantul multicolor, îl aștepta pe vărul său care urma să vină în vizită, dar acesta întârzia. Crezând că vărul său s-a rătăcit, Elmer decide să pornească în căutarea acestuia, împreună cu ceilalți elefanți, care află că lui WIlbur îi place să facă farse.

2020-05-11 11:28:07

0

Elmer si Rose - David Mckee

Elmer si Rose - David Mckee

Poveștile seriei cu Elmer sunt fascinante, iar de data aceasta o întâlnim și pe prietena elefantului multicolor, Rose, care din cap până în picioare se face roz și se înroșește în obraji. Elmer și vărul său, Welber se uitau la turma de elefanți, considerându-i simpatici, dar nu sunt speciali. Vărul său - un elefant în carouri negre și albe - îi spune că toți sunt speciali, dar nu sunt așa diferiți ca ei doi.

2020-05-11 11:13:07

0

Ce avem si ce uitam - Maria Duenas

Ce avem si ce uitam - Maria Duenas

Poziționându-ne între Spania și California anilor ’50 până la sfârșitul secolului XX, între o aproximativă contemporaneitate și un trecut cvasiuitat și regăsit, cartea descrie istoria mai multor vieți care se suprapun între „ce avem și ce uităm”, ce păstrăm și ce luăm cu noi chiar și atunci când părăsim un loc din cauza unei morți, a unui divorț, a unei iubiri pierdute sau pur și simplu a unui prezent pe care nu îl putem accepta.

2020-05-11 11:13:07

0

Istoria ca viitor si alte conferinte si pagini - Ana Blandiana

Istoria ca viitor si alte conferinte si pagini - Ana Blandiana

„Istoria ca viitor și alte conferințe și pagini” de Ana Blandiana exprimă încă din titlu un paradox, acela al faptului că istoria nu poate fi niciodată percepută la timpul viitor, doar la timpul trecut și că trecutul poate reflecta viitorul - un timp al schimbărilor și modificărilor, care însă nu poate avea influență decât asupra istoriei recente. Ana Blandiana discută aici despre nevroza libertății, acel punct paroxistic în care ajunge o societate după căderea unui sistem totalitar, moment în care devine crucial modul în care își gestionează și abuzează de acestă nouă libertate dobândită.

2020-05-07 01:13:07

0

Pe tine ce te face fericit? - Alec Blenche, Doina Axenti

Pe tine ce te face fericit? - Alec Blenche, Doina Axenti

„Pe tine ce te face fericit?” este o carte scrisă de Alec Blenche, autorul seriei de povești cu Erus și Doina Axenti, care revin de aceasta dată cu întrebarea din titlu adresată de o fetițiă, Maria, tuturor animalelor din jurul ei. Prima dată fetița îi pune această întrebare unui greier care stătea liniștit pe iarbă, iar pentru el răspunsul este simplu, îl face fericit să cânte simfonia nopții, la fel cum pe rățușca veselă o face fericită faptul că se poate plimba toată ziua pe lac și se poate bălăci. După întâlnirea cu animalele și răspunsurile lor, Maria o întreabă pe mama sa ce o face fericită și îi dăruiește un desen pe are să îl păstreze și să îi aducă bucurie.

2020-05-07 12:28:07

0

Elmer si ursuletul pierdut - David McKee

Elmer si ursuletul pierdut - David McKee

O altă carte din seria poveștilor cu Elmer ne prezintă aventura elefănțelului multicolor și a ursulețului pierdut. Într-o noapte cu cerul plin de stele Elmer aude că plânge cineva. Un pui de elefant plângea pentru că nu putea dormi fără ursulețul său de pluș, care fusese luat la picnic împreună cu familia de elefanți și se pierduse. Cu generozitate, Elmer se oferă să îi lase puiului de elefant ursulețul său peste noapte, promitându-i mamei de elefant că a doua zi va căuta celălalt ursuleț, pe cel pierdut.

2020-05-07 12:00:07

0

Alexandru si ziua lui oribila, teribila, deloc buna, foarte proasta - Judith Viorst, Ray Cruz

Alexandru si ziua lui oribila, teribila, deloc buna, foarte proasta - Judith Viorst, Ray Cruz

„Alexandru și ziua lui oribilă, teribilă, deloc bună, foarte proastă” este o carte despre un băiețel, Alexandru, care se duce la culcare cu guma de mestecat în gură și se trezește cu ea lipită în păr, apoi își scapă puloverul în chiuvetă și își dă seama că ziua nu putea începe mai prost deci va fi o zi oribilă, teribilă, deloc bună, foarte proastă, exact ca în titlu. Frații săi găsesc în cutia de cereale la micul dejun câte o surpriză, dar în cutia lui Alexandru nu erau decât cerealele... cât ghinion poate avea Alexandru? Tocmai de aceea se decide să se mute în Australia.

2020-05-07 11:58:07

0

Micii mei eroi. Antoni Gaudi - Eduardo Acin Dal Maschio, Carla Pascual

Micii mei eroi. Antoni Gaudi - Eduardo Acin Dal Maschio, Carla Pascual

„Micii mei eroi” este o colecție excepțională pentru copiii, o inițiativă a editurii Litera în cadrul seriei Litera mică, dedicată celor mici, dar și părinților. Antoni Gaudi este una dintre figurile clasice ale culturii și picturii italiene, care a influențat generații viitoare, dar a avut ecou și în epoca sa prin desenele și proiectele arhitecturale deja cunoscute. Dacă îți place să te joci de-a construcțiile, mai întâi trebuie să-ți imaginezi ce ai vrea să construiești - un castel, o fermă sau o clădire mare, iar apoi când ai o idee clară poți încerca să le dai formă cu obiectele din jurul tău - o sticlă de lapte, o revistă și poți construi și cu ajutorul unor materiale la care nu s-at fi gândit nimeni, așa cum ne sugerează și Gaudi în această carte.

2020-05-07 11:58:07

0

eBook Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

eBook Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

„Portretul lui Dorian Gray” este un discurs atemporal despre frumusețea artei și decăderea ei, despre baza optimismului omenesc considerată a fi frica, capcana fiind că ne dorim să-i considerăm pe ceilalți buni doar pentru că ne este teamă de noi înșine, despre căsătoria ca experiență - în funcție de temperament, ca anulare a individualității sau ca devenire complexă și păstrare a egoismului. O carte-bijuterie, la fel ca inelele pe care le poartă Dorian Gray ca răsfățat al saloanelor prin care se plimbă, stârnind admirația dar și invidia unei societăți în care orice păcat poate fi iertat, dar nu și prostul gust.

2020-05-05 10:00:06

0

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

„Portretul lui Dorian Gray” a fost considerat la vremea apariției și mult după aceea ca fiind extravagant și ireverențios, însă recunoscut ca roman-cult chiar și pentru generațiile viitoare. Când Dorian Gray se căsătorește cu Sibyl Vane, lordul Harry mărturisește că el nu este un mare susținător al căsătoriei, adevăratul dezavantaj al acesteia fiind că te face dezinteresat și lipsit de individualitate. Bineînțeles, continuă acesta, există și anumite temperamente pe care căsătoria le face mai complexe, păstrundu-și egoismul propriu la care mai adaugă și alte egouri.

2020-05-05 09:58:06

0

Pettson pleaca in excursie cu cortul - Sven Nordqvist

Pettson pleaca in excursie cu cortul - Sven Nordqvist

„Pettson pleacă în excursie cu cortul” este o nouă aventură despre bătrânul fermier și prietenul său, vorbărețul motan Findus. Într-o zi, căutând în podul casei o pungă cu plute pentru undița lui, bătrânul Pettson este ajutat de Findus. În căutările sale, Findus se joacă cu un cort rulat și fiind năstrușnic se rostogolește, deși bătrânul îl avertizează că trebuie să aibă grijă. Findus, neștiind ce înseamnă un cort, îl întreabă pe bătrân ce înseamnă acesta și află că este vorba despre o casă de pânză pe care o porți cu tine și te adăpostești când mergi în drumeții ș excursii, apoi răbdător îi dezvăluie misterul motanului.

2020-05-04 11:58:06

0

Asculta-l pe Findus - Sven Nordqvist

Asculta-l pe Findus - Sven Nordqvist

Cea mai recentă carte din seria poveștilor lui Sven Nordqvist, „Ascultă-l pe Findus” care încep o zi cât se poate de obișnuită în care Findus îl întreabă pe Pettson dacă poate să țopăie în ambele picioare până acasă, iar bătrânul îi răspunde că poate, dar nu are chef, apoi îl provoace să alerge până acasă. Apoi Findus aleargă făcând slalom printre picioarele bătrânului Pettson și ajunge să dărâme toate lemnele, iar ziua continuă cu tot felul de giumbușlucuri și poziții năstrușnice inventate de motanul Findus.

2020-05-04 11:28:06

1

Olenka - Gaya Wisniewski

Olenka - Gaya Wisniewski

Gaya Wisniewski este o tânără ilustratoare belgiană care spune o poveste despre prietenie în mijlocul unui peisaj de iarnă. În timp ce sania celor patru prieteni înaintează prin viscol, Mirko arată cu degetul către prietenul său Tomek, o casă amorțită prin gheață, unde o găsesc pe prietena lor, Olenka. Tomek își desface hamulurile și îl ia pe Mirko în spinare, iar Emil și Zaharie îi urmează pentru a ajunge la casa Olenkăi. Cu năsucurile lipite de geamurile înghețate cei patru prieteni o zăresc înăuntru pe Olenka, înfășurată într-o pătură, din care se zărea doar o căciuliță roșie.

2020-05-04 11:13:06

0

Minunata palarie a lui Millie - Satoshi Kitamura

Minunata palarie a lui Millie - Satoshi Kitamura

„Minunata pălărie a lui Millie” de Satoshi Kitamura este o carte minunată pentru cei mici, care ne arată că atunci când ne dorim un lucru, dar nu îl putem avea, ni-l putem imagina. Așa cum face și Miile, o fetiță care în drumul de la școală spre casă admiră pălăriile dintr-o vitrină întrebându-se cum ar fi să aibă și ea una dintre acele pălării, cea cu pene colorate.

2020-05-04 10:58:06

0

eBook Minunata lume noua - Aldous Huxley

eBook Minunata lume noua - Aldous Huxley

„Minunata lume nouă” este de fapt tărâmul pe care toate principiile unei vieți normale sunt inversate, un loc în care a trăi cu familia devine un concept care poate fi resetat și controlat prin intermediul proceselor de fertilizare, aceste instrumente majore ale stabilității sociale în urma cărora sunt creați bărbați standardizați și femei standardizate și în care a fi responsabil de propriile emoții poate fi anulat printr-un potir cu înghețată de căpșuni cu soma, care trece din mână în mână ca o cuminecătură.

2020-05-04 08:13:06

0

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Despre secretul fericirii și al virtuții, o carte în care ni se explică faptul că important este să-ți placă ceea ce ești obligat să faci, acesta fiind scopul întregii condiționări a existenței, construind o societate stabilă. „Minunata lume nouă” este de fapt tărâmul pe care toate valorile cunoscute se inversează, unde a trăi cu familia și a fi responsabil de propriile emoții și de trăirile celorlalți este perceput ca fiind infernul, ceva cu atât mai greu de acceptat cu cât poate fi resetat și controlat prin intermediul proceselor de fertilizare în urma cărora sunt creați bărbați standardizați și femei standardizate.

2020-05-04 08:13:06

0

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Lenina Crowne este o femeie care poate alege să-și petreacă vacanța cu Bernard Marx în New Mexico sau se poate gândi să meargă la Polul Nord cu Benito Hoover. Într-o lume în care nu există părinți – oamenii apar din eprubetele laboratoarelor Centrului de Incubație și Condiționare, unde sunt fabricați indivizi Alfa – cei mai arătoși și inteligenți, Epsilon – degenerați fizic și intelectual, între aceste două extreme configurându-se gradații ale limitelor respective: Beta, Gama, Delta, există totuși o excepție — John (Sălbaticul). Pe acest personaj îl întâlnesc Lenina și Bernard în călătoria lor și acestă prezență nouă va naște gelozii și emoții în rândul celorlalți, unii se vor apropia datorită solitudinii și a versurilor despre singurătate scrise chiar de ei — fapt pentru care vor fi condamnați și vor afla că Shakespeare a scris despre toate acestea cu mult înainte ca ei să existe, într-o carte roasă de șoareci, pe care Sălbaticul o primise de la mama sa.

2020-05-04 08:13:06

0

eBook Tihna - Attila Bartis

eBook Tihna - Attila Bartis

„Tihna” este o poveste în care acest sentiment pare a fi prezent, însă lipsește cu desăvârșire pentru ambele personaje. Rebeka Weer, o fostă actriță care decide că e mai bine să nu mai iasă niciodată din casă, nici măcar pe holul scării de bloc, locuiește cu fiul ei, Andor, un scriitor care o mai părăsește din când în când pentru a fi prezent la diferite lecturi în provincie sau pe la biblioteci, timp în care aceasta îl așteaptă și îl întâmpină mereu cu o singură întrebare, devenită un fel de laitmotiv al existenței sale - „undeaifostbăiete?”

2020-05-02 03:58:06

0

Tihna - Attila Bartis

Tihna - Attila Bartis

Povestea lui Andor, un scriitor de treizeci și șase de ani care trăiește cu mama sa, fosta actriță Rebeka Weer se desfășoară între două întrebări obsesive ale existenței sale - „cândvii” și „undeaifost.” Chemat să citească la diferite biblioteci sătești și orășenești, mama sa îl așteaptă uneori urmărind un program de televizor pe care îl schimbă atunci când emisiunea se termină, simulând că acesta ar fi stricat, alteori îi controlează în secret scrisorile și i le citește.

2020-05-02 03:43:06

0

Platforma - Michel Houellebecq

Platforma - Michel Houellebecq

Personajul Michel Renault din romanul „Platforma” afirmă că va muri ca un ins merdiocru, că ştie ce înseamnă ura, dispreţul şi decreptitudinea, dar că ideea suferinţei nu-l mai sperie. El mărturiseşte că nu contează dacă am înţeles totul în viaţă atâta timp cât nu am înţeles iubirea. După ce o cunoaşte pe Valérie în Thailanda, unde reîntorşi ea moare în urma unui atac musulman, îşi dă seama că iubirea poate fi o şansă pentru omenire.

2020-05-02 03:43:06

0

eBook Eu sint Malala - Christina Lamb

eBook Eu sint Malala - Christina Lamb

„Eu sunt Malala” constituie confesiunea unei tinere din regiunea nordică a Pakistanului, având o carieră internațională recunoscută ca activistă, mai ales în lupta pentru dreptul la educație al fetelor și femeilor. Cunoscut fiind faptul că în cadrul culturii islamice acest drept este atent supravegheat, fără a se face concesii, Malala este încurajată de ambii părinți să continue studiile, să se educe și să împărtășească experiența proprie, faptul că a suprviețuit atacului talibanilor la vârsta de cincisprezece ani, moment în urma căruia medicii nu i-au acordat foarte multe șanse de recuperare.

2020-05-01 10:13:06

0

Eu sunt Malala - Malala Yousafzai, Christina Lamb

Eu sunt Malala - Malala Yousafzai, Christina Lamb

„Eu sunt Malala” este mărturia unei tinere de șaisprezece ani împușcată de talibani, dar care supraviețuiește acestui eveniment. În cultura islamică a Pakistanului fetele sunt discriminate și chiar lipsite de drepturi esențiale, care în alte culturi ni se par de la sine înțelese. În urma acestei experiențe Malala ajunge un simbol al luptei pașnice pentru pace și egalitate, dorind ca povestea ei să fie cunoscută ca exemplu al unei voci care oricât s-ar încerca a fi sufocată, tot se va auzi.

2020-05-01 09:43:06

0

eBook Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

eBook Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

„Pe cand eram orfani” spune povestea destinului a trei orfani care se intersectează - Chris Banks, Sarah Hemmings, de care acesta se îndragostește, și Jennifer, fetița pe care o adopta. Banalitatea poveștilor feminine contrasteaza profund cu cazul lui Christopher Banks a căror părinți dispar fără urmă în Shanghai-ul din timpul Primului Razboi Mondial ca victime ale traficanților de opiu. Parte jurnal confesiv, parte autoanaliza lucida, „Pe cind eram orfani” este o carte uimitoare despre iubire și prietenie, dar și despre încăpățânare și ideal.

2020-04-29 07:28:06

0

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

Un roman în care personajul principal Christopher Banks pornește un demers detectivistic încercând să descopere motivul dispariției părinților săi din Shanghai, în timpul Primului Război Mondial. Prin ceea ce numim în termeni lingvistici de specialitate tehnica analepselor sau a flashback-urilor naratorul se întoarce în trecut, retrăind amintirile copilăriei, ca în următorul capitol să revină la poveștile vârstei de adult. Cu alte cuvinte, aceasta este istoria unui detectiv particular de succes din Anglia anilor 30 care se întoarce în China în încercarea de a-și reconstrui propria biografie și propria identitate.

2020-04-29 07:28:06

0

Nemangaiatii - Kazuo Ishiguro

Nemangaiatii - Kazuo Ishiguro

„Nemângâiații” spune povestea lui Ryder, un pianist faimos, care ajunge într-un oraș european străin în care pare să se piardă. Detaliile concertului precum și ale vietii lui sunt difuze, totul pare diluat și departe, și, cu toate acestea, familiaritatea locurilor și a oamenilor face ca atmosfera stranie să persiste pe tot parcursul cărții. O carte în care naratorul pare sa faca un exercițiu de insolitare și să își vadă viața de undeva de la distanță cu ochii detașați ai celui neimplicat.

2020-04-29 06:58:06

0

eBook In ce cred cei care nu cred - Umberto Eco

eBook In ce cred cei care nu cred - Umberto Eco

Umberto Eco menţionează angoasa, spaima resimţită de orice om în faţa unei noi vieţi, în faţa unui nou destin, de aceea cardinalul recurge la metafora „chipurilor” pentru a demonstra că oamenii se deosebesc. Cei doi autori cred cu putere într-o posibilă redresare a lumii contemporane şi nici nu consideră relativismul sau secularizarea ca fiind vinovate pentru dereglarea sistemului valoric moral.

2020-04-29 06:58:06

1

Puritate - Jonathan Franzen

Puritate - Jonathan Franzen

Purity îi trimite un mail lui Andreas Wolf încercând să afle mai multe despre Proiectul lui, cu gândul de a ajunge la tatăl său despre care mama sa nu i-a spus niciodată nimic. Când vrea să se sustragă gândurilor și tentativelor de a asculta rock supărat își îndeasă muzica Arethei Franklin în urechi și încearcă să-și distragă atenția. Bărbatul din Bolivia, Andreas Wolf îi răspunde la mail în timp ce Pip cocea blatul unui tort, mail în urma căruia crede că i-ar prinde bine să se mute o perioadă la mama sa, știind totuși că micul univers de obsesii și nemulțumiri al mamei ei îi era autosuficient, ca și când nu ar fi avut loc pentru propria fiică în viața ei. Povestea unei familii care are antecedente de tulburări emoționale, despre milă și trădare, despre maturizare.

2020-04-29 06:43:06

0

Corectii - Jonathan Franzen

Corectii - Jonathan Franzen

Părăsit de Ruthie, Chip pleacă cu ruscacul încărcat de volume de Heidegger și Wittgenstein, dar se simte prea singur să le citească. Ajuns în casa părinților săi, Enid și Alfred (Al), acesta își privește tatăl și îl vede ca suferind de o vulnerabilitate primordială care i se părea, în același timp, și acută și degradantă în timp ce îl observă pe acesta așezat pe o sofa improvizată dintr-un șezlong. Acesta ar fi unul dintre planurile poveștii lui Franzen, autor asemănat de critica de specialitate cu autorul „Marelui Gatsby”, Fitzgerald, o poveste a unei familii americane de-a lungul a două generații în care regăsim dezamăgirea și regretele care uneori îi apropie pe copii de părinți sau, din contră, îi desparte.

2020-04-29 06:43:06

0

Micul constructor - Ross Montgomery, David Litchfield

Micul constructor - Ross Montgomery, David Litchfield

„Micul constructor” este povestea unui băiețel și a bunicii sale. Bunica fusese arhitectă și deși primise foarte multe premii pentru realizările ei, aceasta plănuia să construiască o casă frumoasă, cea mai frumoasă casă pentru nepotul ei. Între timp, bunica îmbătrânise și nu mai putea urca scările, nici nu mai putea să-și îndeplinească planul, iar într-o zi bunica a plecat.

2020-04-29 05:00:06

0

Tuti si Alesia prin Europa - Liliana Uleia, Cristina Hosu

Tuti si Alesia prin Europa - Liliana Uleia, Cristina Hosu

Povestea unei fetițe de șase ani, Alesia, care, în fiecare seară înainte de culcare, pleacă într-o călătorie imaginară într-o capitală a lumii. Alesia este mereu însoțită de jucăria ei preferată, ursulețul de pluș, Țuți. În capitala Macedoniei, Skopje, ursulețul Țuți îi spune că vor merge pe Podul artelor, care are douăzeci și nouă de statui amplasate de o parte și de alta a lui și vor vedea simbolul orașului, statuia lui Alexandru cel Mare. Și tot așa, călătorim prin capitalele lumii alături de personaje și aflăm informații accesibile celor mici despre locurile istorice.

2020-04-28 05:58:06

0

Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg - Kazuo Ishiguro

Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg - Kazuo Ishiguro

„Nocturnele” sunt cinci povestiri în care se împletesc muzica, iubirea și melancolia cu talentul și simplitatea scrisului specifice lui Ishiguro. Așa cum putem afla încă din titlu, cele cinci istorii personalizate, amuzante dar melancolice explorează într-un mod diferit tematicile predilecte ale autorului: dragostea, muzica, trecerea timpului și viitorul. Personajele lui Isihiguro, aflate in momente cheie ale vieții lor, ajung interpreții unui concert personalizat în care fiecare voce și fiecare instrument creează autenticitate.

2020-04-28 05:28:06

1

eBook Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

eBook Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Unul dintre romanele care a avut probabil cel mai mare ecou din opera scriitorului britanic de origine japoneză, Kazuo Ishiguro, „Rămășițele zilei” rămâne, atât ca text scris, dar și ca ecranizare, povestea înduioșătoare a vieții unui majordom. Stevens, aflat în serviciul de majordom la conacul lordului Darlington, se îndrăgostește de menajera familiei, însă legătura pe care o creează cu aceasta nu îi ușurează adaptarea și nici nu îl pregătesc pentru ceea ce înseamnă viața în afara conacului. Cum au scris ziarele la vremea apariției cărții, aceasta este „o poveste de o tristețe inefabilă.”

2020-04-28 05:28:06

0

Amintirea palida a muntilor - Kazuo Ishiguro

Amintirea palida a muntilor - Kazuo Ishiguro

„Amintirea palidă a munților” reprezintă o confesiune înduioșătoare a unei mame— Etsuko —de origine japoneză, care încearcă să lase în urmă trecutul îngrozitor marcat de episoade crunte ale celui de-al Doilea Razboi Mondial și să accepte episodul sinuciderii fiicei sale mai mari, Keiko. O carte despre resposabilitatea părintească, vulnerabilitați și răni ce nu pot fi închise cu ușurință.

2020-04-28 05:13:06

0

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

Ramasitele zilei - Kazuo Ishiguro

„Rămășițele zilei” este un roman premiat al scriitorului Kazuo Ishiguro care spune povestea unui majordom care cu mare greutate se străduiește să înțeleagă deprecierea slujbei sale și a vieții așa cum o știa el. În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial și imediat după, când regulile și viețile începuseră să se schimbe, când timpul nu mai părea a avea rabdare cu vechea burghezie și statutul și obiceiurile au intrat într-un declin dureros, un majordom învață despre ironie.

2020-04-28 05:00:06

1

Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro

Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro

O poveste construită ca o distopie în care personaje principale sunt trei tineri al căror unic scop și destin este de a fi crescuți pentru a ajunge donatori de organe. O realitate crudă despre ființe umane reduse la statutul de some, la organisme care nu pot dobândi niciodată independența, oricât ar visa să treacă dincolo de gardul de sârmă ghimpată care îi desparte de restul lumii, aceștia fiind datori doar să servească scopurilor celorlalți.

2020-04-28 04:58:06

0

Puritate - Jonathan Franzen

Puritate - Jonathan Franzen

„Puritate” este un roman inedit al lui Jonathan Franzen în care protagonista Pip (Purity), după încheierea studiilor, își vede marile dorinte năruindu-se sub apăsarea unui viitor incert. Umil, destul de derutată în carieră și evident stângace în relațiile cu ceilalâi, unica ei relație stabilă este cu mama care se dovedește a fi fragilă psihic, trăind izolată, sub un nume fals, evazivă la orice referire la trecut sau la tatăl lui Pip. În contextul dat, „Proiectul Rază de Soare”, un fel de WikiLeaks, sub indrumarea lui Andreas Wolf, pare o alegere buna pe care Pip o accepta bucuroasă, cu gândul că-și va regăsi în sfârșit tatăl.

2020-04-27 01:43:06

0

Ghidus cel curajos - Mario Ramos

Ghidus cel curajos - Mario Ramos

Mario Ramos este autorul seriei de cărți „Eu sunt cel mai puternic” și „Eu sunt cel mai frumos” care îl au în centru pe lupul cel lăudăros care primește o lecție de la puiul de dragon. „Ghiduș cel curajos” este o altă carte a autorului, asemănătoare cu poveștile pline de învățături, dar și amuzament ale lupului, însă de data aceasta personajul principal este Leon, leul care într-o zi ajunge rege și începe să își ordoneze lumea și împărăția după bunul plac.

2020-04-26 05:28:03

0

Sub aceeasi stea - John Green

Sub aceeasi stea - John Green

„Sub aceeași stea” de John Green spune povestea a doi adolescenți americani bolnavi de cancer care încearcă să lupte pentru normalitate în interiorul unei vieți complicate și extrem de limitative. Insetați de a trăi cât mai multe experiențe, cei doi ajung până la Amsterdam pentru a-și cunoaste scriitorul preferat, dar aventura nu va fi cea la care ei sperau. O carte despre speranță, inocență și o altfel de prietenie.

2020-04-26 05:13:03

0

Totul este iluminat - Jonathan Safran Foer

Totul este iluminat - Jonathan Safran Foer

„Totul este iluminat” este romanul de debut al scriitorului J. Safran Foer ce spune povestea lui — un tânar pe nume Jonathan Safran Foer, pleacă în Ucraina cu o fotografie de familie veche, îngălbenită de timp în căutarea unor răspunsuri în legătură cu o femeie care, cu cincizeci de ani in urma, l-a salvat pe bunicul lui de naziști. În aventura sa este însoțit de Alex, un ghid ucrainean a cărui engleză reușește să creeze numeroase motive de amuzament.

2020-04-26 05:13:03

0

Iata-ma - Jonathan Safran Foer

Iata-ma - Jonathan Safran Foer

„Iatã-mã” este cel de-al treilea roman al scriitorului Jonathan Safran Foer care înfãțișeazã o serie de evenimente ce afectează membrii unei familii evreiești care locuiesc în Washington, D.C., familie ce adună elemente autobiografice din viața lui Foer. „Iatã-mã” este un roman despre prietenie și iubire, despre relații care se destramă, despre momente cheie din viața oricărei persoane, despre amintiri dragi și lupta pentru a menține o familie împreună.

2020-04-26 04:58:03

0

Lebada neagra - Nassim Nicholas Taleb

Lebada neagra - Nassim Nicholas Taleb

Un bestseller recunoscut la nivel internațional care încearcă să explice, așa cum ni se detaliază încă din subtitlul cărții, „impactul foarte puțin probabilului.” Nassim Nicholas Taleb își construiește teoria lebedei negre pornind de la ideea că aceasta face ca ceea nu știm să devină mult mai relevant decât ceea ce cunoaștem. Cu alte cuvinte, există o doză foarte greu de cuantificat și de controlat de neprevăzut care ne modelează viețile. Există de asemenea lebede negre negative și lebede negre pozitive, Taleb aducând în sprijinul acestor idei numeroase exemple pertinente, demonstrând că pregătirea sa în studierea teoriei probabilităților prezintă rezultate eficiente în ceea ce privește analiza unei societăți în care aceste lebede negre apar, însă fără a li se găsi explicația.

2020-04-26 02:43:03

0

50 de clasici. Filosofie - Tom Butler Bowdon

50 de clasici. Filosofie - Tom Butler Bowdon

Seria editurii Litera cuprinzând 50 de idei ale unor clasici din diferite domenii conturează o excelentă idee de a facilita accesul mulțimilor la cunoaștere. Un fel de cunoaștere rapidă, mergi direct către ceea ce te interesează și iei ceea ce îți este de folos. Cel puțin eu așa am procedat. Tom Butler Bowdon este autorul antologiei sau al breviarului de idei filosofice dedicat curioșilor care vor să afle ideile prin care Epicur, Platon și Heraclit au infulențat omenirea din cele mai vechi timpuri, dar și cum au evoluat societatea și individul până în zilele noastre - ce înseamnă fenomenul de lebădă neagră în termenii lui Nassim Nicholas Taleb, ce înțelegem prin putere și cine are puterea în viziunea lingvistului Noam Chomsky sau cum explică fostul psiholog al armatei israeliene, Daniel Kahneman cele două tipuri de gândire pe care le deținem - gândirea rapidă și gândirea lentă.

2020-04-26 02:43:03

1

Vanatoarea de vulpi - Sven Nordqvist

Vanatoarea de vulpi - Sven Nordqvist

Seria autorului suedez este foarte îndrăgită de copii și nu numai. Ideale pentru lectură și relectură, cărțile lui Sven Nordqvist ne propun mereu noi aventuri amuzante avându-i ca personaje principale pe bătrânul fermier Pettson și pe veșnicul și neîntrecutul său aliat, motanul Findus. De data aceasta, cei doi se trezesc într-o dimineață cu vecinul Gustaffson cu pușca pe umăr, fiind supărat foc de vizita unei vulpi. De aici începe planul urzit de Pettson și Findus.

2020-04-26 01:43:03

0

Tara de dincolo de ganduri - Gabriela Sulea

Tara de dincolo de ganduri - Gabriela Sulea

„Țara de dincolo de gânduri” este povestea unui băiețel Cezar care nu reușește să adoarmă. El are și un iepuraș, Du-du și alături de cei doi mama stă în fiecare seară și le citește povești, însă în această seară mintea lui Cezar este plină de gânduri. Spune că are o mie de gânduri. Ba nu, o sută de mii și își aseamănă capul cu un copac uriaș în care tot cresc gânduri. Mama îi povestește despre Orașul ascuns al gândurilor în care locuiesc o mulțime de spiriduși scriitori, care lucrează încă din zori la Biroul de gânduri.

2020-04-25 12:13:03

0

eBook Vino cu mine stiu exact unde mergem - Dan Sociu

eBook Vino cu mine stiu exact unde mergem - Dan Sociu

Antologia „Vino cu mine știu exact unde mergem” de Dan Sociu ar putea fi scrierea complemetară a vârstei adulte pentru varianta „Unde fugim de acasă?” de Marin Sorescu. Poezia lui Sociu te ajută să fugi și te ascunde între paginile ei, unde se naște și crește Ionuța, fiica autorului și unde dincolo de confesiunile cotidianului și banalitățile lumii contemporane, viciile și dezamăgirile, există și minuni, după cum ne spune cel mai frumos vers: „și toate minunile astea vor fi și mâine aici.”

2020-04-24 10:43:03

0

eBook Lunetistul - Marin Malaicu-Hodrari

eBook Lunetistul - Marin Malaicu-Hodrari

În Lunetistul punctul de pornire îl constituie un şoc suferit de Constantin atunci când iubita sa, Cristina, îl părăseşte pentru un alt bărbat. Şocul acesta declanşează reacţia personajului de a pleca cât mai departe, pentru a-şi focaliza atenţia pe o meserie care implică risc şi ucidere la comandă. Aşteptările pe care ni le creează autorul prin misiunea lui Constantin de a-l ucide pe Carlos Murillo Ponti nu fac decât să pregătească terenul pentru jocul ficţional. Intriga poliţistă nu este decât un pretext, scrisul prevalează asupra oricărei alte mize a acestei cărţi prin faptul că Marin Mălaicu-Hondrari este preocupat de expunerea unor concepţii, a unei arte poetice, nu de acţiunea în sine.

2020-04-24 10:28:03

0

eBook Cateva lucruri despre tine - Florin Irimia

eBook Cateva lucruri despre tine - Florin Irimia

Naratiunea, formata din numeroase reflexii și meditații de tip existențialist, uneori nihiliste, transpune cititorul intr-un imaginar deprimant si extrem de cinic, in timp ce personajul oscileaza între sentimente atat de diferite incat nebunia pare singura explicatie. In final insa capituleaza in fata propriului destin, prea tragic ca sa mai poata conta ceva, se lasă prada unei morti care l-a urmarit continuu si cu care a luptat atata timp cat a gasit un motiv.

2020-04-23 08:58:03

0

Animale fantastice si unde le poti gasi - J. K. Rowling

Animale fantastice si unde le poti gasi - J. K. Rowling

„Animale fantastice și unde le poți găsi” — este un compediu care făcea parte din lectura obligatorie a studenților Școlii de magie Hogwarts căreia J. K Rowling a hotărât să îi dea o formă reală câș*****d astfel un nou mod de a readuce în atenția fanilor săi aventuri interesante din trecutul personajelor, creând totodată nu numai nișe pentru povești adiacente, ci iluzia unui biotop magic care îi pune în evidență creativitatea și imaginația în construirea acestei lumi complexe.

2020-04-23 12:13:03

0

Cand Findus era mic si a disparut - Sven Nordqvist

Cand Findus era mic si a disparut - Sven Nordqvist

O altă carte din colecția scrisă pentru copii de Sven Nordqvist, „Când Findus era mic și a dispărut” este o poveste pe care o aflăm despre micul Findus. În timp ce bătrânul Pettson completa un rebus, motanului îi veni ideea de a-i cere acestuia să-i spună povestea lui preferată, când era mic și a dispărut, cu toate că era o poveste pe care o auzise de nenumărate ori.

2020-04-22 10:28:03

0

Pitschi - Hans Fischer

Pitschi - Hans Fischer

„Pitschi” de Hans Fischer este o poveste despre Lisette, o iubitoare de animale, care are în casa sa mai multe pisici - Belo, Mauli și Ruli, Grigri, Groghi, Negri și Pitschi. În timp ce toate celelalte pisici destramă ghemele lui Lisette și o urmează în toate acțiunile, Pitschi stă în coșulețul său și visează, până când părăsește căminul și se întâlnește cu un cocoș, pe care îl admiră pentru curajul său, dar apoi vede cum se luptă cu alt cocoș, ceea ce îl descurajeză și de îndepărtează.

2020-04-21 08:13:03

0

Eu sunt cel mai frumos - Mario Ramos

Eu sunt cel mai frumos - Mario Ramos

A doua poveste din seria lui Mario Ramos, „Eu sunt cel mai frumos” continuă aventura lupului cel lăudăros. După micul dejun, acesta se îmbracă în costumul său albastru și le adresează tuturor întrebarea - „Cine este cel mai frumos?” Scufița Roșie, prima cu care se întâlnește, de frica lupului îi dă acestuia răspunsul mult așteptat. Există însă un personaj care reușește la finalul cărții să-i taie elanul egoismului și lădăroșeniei lupului. O poveste scurtă și educativă pentru cei mici.

2020-04-21 07:58:03

0

Scurta scrisoare pentru o lunga despartire - Peter Handke

Scurta scrisoare pentru o lunga despartire - Peter Handke

Bărbatul care împlinește treizeci de ani simte că se mișcă într-un spațiu inconsistent, gol, uneori având impresia că este sosia altcuiva, călcând resemnat pe urmele altor pași, nefăcând nimic să schimbe vreun amănunt. De aici și viața de cuplu devine scindată, ideea că tu ești un altul, celălalt este un altul, iar ceea ce rămâne este un smalț care nu mai acoperă suprafețele impermeabil înfrumusețate, o familiaritate rece, construită, studiată, care de cele mai multe ori împinge la șantaj, nu la consens, la singurătatea în care ne putem cunoaște cu adevărat și reversul ei, panica și groaza de a accepta că suntem ceea ce suntem și că ceilalți s-ar putea să fie diferiți.

2020-04-21 01:13:03

0

Cocosul lui Pettson - Sven Nordqvist

Cocosul lui Pettson - Sven Nordqvist

Pettson are o gradină mare cu găini, pe care Findus obișnuiește să le necăjească, acesta distrându-se grozav... însă nu știm cât de mult se distrau și găinile... Până într-o zi când bătrânul Pettson îi face o surpriză motanului și revine acasă cu un nou prieten. Un cocoș. Găinile vin și ele să vadă ce se întâmplă și spun despre cocoș că este foarte elegant. O poveste amuzantă în care apare și Fulguța, șefa găinilor și aventurile în curtea lui Pettson continuă.

2020-04-21 12:13:03

0

O singuratate prea zgomotoasa - Bohumil Hrabal

O singuratate prea zgomotoasa - Bohumil Hrabal

„O singurătate prea zgomotoasă” este povestea unui iubitor de cărți, a cărui meserie este, paradoxal, de a le distruge. Într-un apartament de la etajul al doilea plin de cărți, al cărui beci, bucătărie și baie sunt la fel de pline de cărți spun povestea unei societăți socialiste, care sub iluzia solidarității ascunde controlul mijloacelor de producție și al consumului. O carte poetică care descrie o realitate total nepoetică, care cu siguranță deschide universul altor lecturi semnate de Hrabal.

2020-04-20 09:31:10

1

eBook Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

eBook Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Ken Kesey oferă un spectacol al nebuniei în plină desfăşurare. „Zbor deasupra unui cuib de cuci” este o metaforă cinică exprimând libertate, dar tocmai acea libertate care le lipseşte cu desăvârşire personajelor. Faptul că oameni diferiţi, cu o educaţie, vârstă şi probleme diferite sunt închişi în acest loc pare să nu mai constituie neapărat o ruşine.

2020-04-18 01:16:10

0

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Vrând să scape de pedeapsa cu închisoarea pentru că a abuzat de o minoră, Randall Patrick McMurphy se gândeşte că ar fi o idee mai bună, în care găseşte mai multă siguranţă şi confort, dacă s-ar da drept nebun şi ar fi internat într-un spaţiu destinat oamenilor cu asemenea probleme. Cu cât trec zilele, McMurphy realizează că de fapt ideea sa de evadare dintr-un spaţiu pe care îl presupunea neprietenos, l-a catapultat - prin puterea propriei voinţe - într-un spaţiu şi mai ciudat.

2020-04-18 01:16:10

0

Fight Club - Chuck Palahniuk

Fight Club - Chuck Palahniuk

O carte pe care mulți o consideră ca fiind despre violență, în timp ce profunzimile acesteia sunt mult mai subtile. Este o carte despre crearea unei microsocietăți în interiorul marii societăți, despre solidaritatea unui grup și a ideii de luptă de stradă,care poate exorciza durerile participanților la aceste manifestări. Dacă prima regulă a acestui club este să nu se vorbească despre el, cred că a rezuma această experiență este în primul rând un gest care-l trădează.

2020-04-18 12:00:06

0

Regele tuturor salbaticiunilor - Maurice Sendak

Regele tuturor salbaticiunilor - Maurice Sendak

Maurice Sendak alege să ilustreze lumea fantastică care poate lua naştere cu uşurinţă în imaginaţia unui copil din fascinaţia pentru un tărâm populat de wild things și să ne dezvăluie o poveste care poate fi citită și recitită de copii și, mai ales, (re)vizionată. Plictisit de camera sa și de activitățile obișnuite, Max pornește într-o aventură la filnalul căreia va simți că tot mai bine este acasă, în camera sa, doar că acum există o poveste pe care a trăit-o și la care poate visa în timp ce mama lui îl strigă la cină.

2020-04-18 12:00:06

0

eBook Pe plaja Chesil - Ian McEwan

eBook Pe plaja Chesil - Ian McEwan

În acest roman, ca și în alte romane de McEwan, regăsim din nou o sumă de elemente favorabile plus elemente nefavorabile ale ecuaţiei iubire şi putem constata că rezultatul nu este nici pe departe cel dorit, cu toate că ipotetic iubirea celor doi se contura idilic şi plină de speranţă. Scrierile lui McEwan urmăresc legătura dintre sfera privată şi cea publică - aparţinând omului occidental postmodern -, semnalând de asemenea şi consecinţele etice ale acestui fenomen.

2020-04-18 11:46:10

0

eBook Ispasire - Ian McEwan

eBook Ispasire - Ian McEwan

Un fapt de la care această carte pornește este acela că oricât s-ar încerca uneori răscumpărarea prin fapte bune a greşelilor din trecut, acestea se vor cicatriza în fiinţa umană ca urme de nevindecat, ca semne distinctive şi chiar destructive. „Ispășire” ne prezintă o poveste de iubire care până la urmă devine împlinită și împărtășită, însă rămâne fragilă.

2020-04-17 01:00:06

0

Ispasire - Ian McEwan

Ispasire - Ian McEwan

Iubirea nu înseamnă o reducţie simplistă doar la ceea ce numim dorinţă fizică şi Atonement (Ispăşire) este una dintre cărţile lui McEwan care înglobează şi această perspectivă. Atunci când izbucneşte iubirea dintre Cecilia şi Robbie - moment supervizat şi supralicitat greşit de Briony - se manifestă mai mult ca pasiune şi ca formă latentă a atracţiei erotice, însă pe parcurs reuşeşte să depăşească această etapă de naştere a unei relaţii.

2020-04-17 01:00:06

0

Integrala Maus. Art Spiegelman

Integrala Maus. Art Spiegelman

Cartea alternează planul vieții contemporane a lui Art (autorul), Vladek (tatăl său) și a apropiaților lor în cartierul Rego Park din New York, cu planul poveștilor lui Vladek Spiegelman despre viața în Polonia înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a trăit cu familia sa în Radomsko, Częstochowa, Sosnowiec și Bielsko la sfârșitul anilor '30. Evenimentele tragice de după începerea războiului îl vor aduce în cele din urmă la Auschwitz ca prizonierul 175113.

2020-04-17 11:46:08

0

Findus la pescuit - Sven Nordqvist

Findus la pescuit - Sven Nordqvist

Aventurile fermierului Pettson și ale motanului său Findus sunt adorabile pentru copiii. Printre clinchete și bufnituri, un tărăboi de ghiumbușlucuri puse la cale de Findus, acesta reușește să-l înveselească pe Pettson într-o zi mohorâtă de toamnă când fermierul nu vrea decât să-și plângă de milă. O poveste scrisă cu umor, captivantă pentru cei mici și amuzantă chiar și pentru părinți.

2020-04-17 11:16:08

0

eBook Femei singure - Cesare Pavese

eBook Femei singure - Cesare Pavese

De la Roma, Clelia, o creatoare de modă se mută la Torino, unde are de gând să-și deschidă un magazin și se ocupă de toată birocrația și lucrările care urmează, liberă să cutreiere străzile și să ia ce decizii vrea pentru a doua zi. Coborând în Piazza Vittorio evită carnavalul, orchestrele vuind și întrecerile, căutând echilibrul și liniștea în mijlocul extravaganțelor și a vitrinelor pline.

2020-04-16 07:46:08

0

Iubirile lui Hemingway povestite de el insusi si consemnate de A.E. Hotchner - A.E. Hotchner, Ernest Hemingway

Iubirile lui Hemingway povestite de el insusi si consemnate de A.E. Hotchner - A.E. Hotchner, Ernest Hemingway

„Iubirile lui Hemingway povestite de el însuși și consemnate de A.E. Hotchner” condensează aproape 13 ani de prietenie și 4 mariaje ale scriitorului din benzi ale memoriei dezintegrate, din relatări, amintiri idealizate și întâmplări reale, pe care naratorul le recompune de dragul unei prietenii care l-a marcat. Călătoria lui A.E. Hotchner la Havana pentru a lua un interviu, fiind angajat la revista Cosmopolitan, care în 1948 era o revistă dedicată literaturii, inițiază un lung șir de aventuri pentru cei doi — de la vânătorile de fazani, rațe sălbatice și potârnichi ungurești, la coride în Madrid, Malaga, Zaragoza, la pescuit de marlini în larg, la curse hipice cu obstacole la Paris, meciuri de baseball și campionate de box din New York. Se cartografiază o hartă vastă a prieteniei, între locurile preferate ale romancierului și pasiunile diverse care l-au ținut o vreme departe de halucinații și electroșocuri, înregistrând în același timp și eșecurile poetice, profunde, aspre ale unei minți care a funcționat pe principiul paradoxului dintre decuplajele personale și continuitățile ficționale legate de scris.

2020-04-16 06:46:08

0

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor - Olga Tokarczuk

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor - Olga Tokarczuk

Într-o comunitate uitată de lume, undeva la granița dintre Cehia și Polonia, se întâmplă o serie de crime ale căror victime sunt exclusiv vânători pasionați ai zonei. Misterul și atmosfera sumbră fac din cartea Olgăi Tokarczuk un deliciu polițienesc într-un decor în care revin la suprafață versuri din poezia lui William Blake. „Poartă-ți plugul peste oasele morților” este un roman în care prozatoarei poloneze îi ies de minune pasajele mistico-apocaliptice.

2020-04-16 06:31:08

0

Intre ei. Amintiri despre parintii mei - Richard Ford

Intre ei. Amintiri despre parintii mei - Richard Ford

„Între ei. Amintiri despre părinții mei” este un volum pseudomemorialistic în care Richard Ford conturează o imagine panoramică a lumii americane de la jumatatea secolului XX în epicentrul căreia ia naștere portretul intim al vieții de familie, creând prin apropieri și depărtări o imagine volatilă, dar cu un puternic impact, al iubirii părinților prin explorarea relației acestora.

2020-04-16 05:46:08

1

Kids are not OK - Ionut Chiva

Kids are not OK - Ionut Chiva

„Kids are not OK” este un roman care te ține cu sufletul la gură, un roman despre ce mai poate însemna familia și prietenia în contemporaneitate, despre legături care se desfac treptat, despre (i)maturitate și anarhie, despre puterea copiiilor asupra propriilor lor părinți, dar și despre solitudine în sensul unei singurătăți asumate ca singură cale de supraviețuire.

2020-04-16 05:31:08

1

eBook Felii de lamaie - Anca Vieru

eBook Felii de lamaie - Anca Vieru

Povestea unui bunic despre care nepoata presupune că are o iubită și începe să facă investigații, mesajul prestabilit „numărul apelat nu este alocat” ascunzând o tânără cu părul de culoarea coniacului privit în soare care a dispărut sau relația a doi tineri în care ficusul se ofilește treptat în apartamentul din București, în timp ce canadienii susțin că toamna este superbă la ei, mai ales în octombrie —un volum de micropovestiri ca o subdivizune celulară a realității creată în jurul întâmplărilor cotidiene, dezvăluind apropierea și distanțarea (ne)așteptată dintre oameni și suprapunerea tristeții și a confuziei cu efectele subtile ale ironiei.

2020-04-15 11:00:06

0

Neliniste - Linn Ullmann

Neliniste - Linn Ullmann

Linn Ullmann reușește să scrie în „Neliniște” o povestea fascinantă a propriei copilării și adolescențe, chiar dacă personajele sunt lipsite de nume sau prenume, o elegie interesantă a memoriei și a îmbătrânirii, a identității și a rolului artei. O biografie despre Linn Ullman și părinții ei, faimoșii Ingmar Bergman și Liv Ullmann. Linn Ullmann scrie despre o fată, o mamă și un tată. În ciuda faimei lor, ar fi putut fi vorba despre povestea de viață a oricui, scriitoarea nu se concentrează masiv asupra acelei părți a vieții lor, ci mai mult vorbește despre personalitățile și relațiile lor, despre naivitățile copilăriei și dezamăgirile maturității, despre cum să ai norocul (și ghinionul în același timp) să vezi viața printr-un caleidoscop.

2020-04-15 03:16:08

1

Istoria albinelor - Maja Lunde

Istoria albinelor - Maja Lunde

„Istoria albinelor” face apel nu numai la imaginația cititorului, ci își are resursele într-o serioasă cercetarea științifică, scriitoarea construind o poveste convingătoare, o narațiune pe trei planuri temporale diferite — un trecut încorsetat în tipare prestabilite, o contemporaneitate marcată deja de începutul dezastrului și un viitor distopic care ridică numeroase întrebări referitoare nu numai la relația omului cu natura, ci mai ales la supraviețuirea speciei umane. O carte în care relațiile dintre părinți și copii ni se dezvăluie ca fiind mult mai fragile decât par, acestea fiind supuse unor grele încercări — momente-cheie unde intervine fără echivoc reflecția de tip etic referitoare la sensul vieții, la educația ecologică, la (im)posibilitățile evitării unor dezastre naturale ca cel al dispariției albinelor.

2020-04-15 01:46:08

0

Femei singure - Cesare Pavese

Femei singure - Cesare Pavese

Un roman al extravaganțelor și exceselor în care unul dintre personaje mărturisește la un moment dat că dragostea, la urma urmelor, este ceva murdar, în timp ce alt personaj mărturisește că după ce experiența este dusă la capăt nu mai evaluezi totul ca fiind murdar, ci ca având o oarecare doză de inconștiență, altfel totul poate fi murdar. Până și ceea ce visăm.

2020-04-15 01:16:08

0

Strainul - Albert Camus

Strainul - Albert Camus

Fatalitatea morții reprimată declanșază furie. O furie oarbă, nestăpânită. După moartea mamei lui Mersault, personajul principal al romanului, se așterne liniștea - o liniște zdruncinată de invitația vecinului Raymond de a petrece câteva zile în vila unui prieten lângă Alger. În urma acestei experiențe Mersault recunoaște că a sosit momentul să o ia de la început, fiind pregătit să recunoască și să se deschidă, pentru prima oară, tandrei indiferențe a lumii.

2020-04-15 12:46:08

0

eBook Strainul - Albert Camus

eBook Strainul - Albert Camus

Descris de ceilalți ca un om tăcut și închis, Mersault, personajul romanului are într-adevăr o existență destul de retrasă și silențioasă. Ignoră la început până și fatalitatea morții propriei mame. Această absurditate a liniștii și a tăcerii se prelungește până în momentul în care vecinul său, Raymond, îl invită pentru câteva zile la vila unui prieten aflată lângă Alger.

2020-04-15 12:31:08

0

Strainul - Albert Camus

Strainul - Albert Camus

Începutul ex-abrupto al romanului - „Astăzi mama a murit” - anunță confruntarea personajului Mersault cu fatalitatea morții, pe care însă o ignoră. Moartea devine un eveniment nefericit și nepotrivit, fără a fi însă profund marcat de iremediabila pierdere. Obiceiurile zilnice ale lui Mersault continuă până când un prieten îl invită să se retragă câteva zile într-o vilă lângă Alger.

2020-04-15 12:16:08

0

eBook Sunset Park - Paul Auster

eBook Sunset Park - Paul Auster

Pilar este fascinată de Miles, un tânăr american fotograf de douăzeci și opt de ani. El este un fel de personaj camusian care se mulțumește cu f puțin de la un răsărit la altul și care s-a îndepărtat de părinți în urma morții fratelui său vitreg. Într-un tărâm torid și pustiu, al caselor goale și dărăpănate el își pune întrebarea oare ce îl fascinează la ea, oare ce îl ține acolo chiar și când ar vrea să plece.

2020-04-14 11:00:06

0

Noua dezordine amoroasa - Pascal Bruckner, Alain Finkielkraut

Noua dezordine amoroasa - Pascal Bruckner, Alain Finkielkraut

Femeia tinde să devină din obiect al plăcerii, model al plăcerii, ceea ce amenință supremația virilității, veche normă culturală, care va fi răsturnată o dată cu revoluția sexuală. După aceasta se instituie și teama de a replica vechiul ideal amoros, acela al îndrăgostiților care trăiesc împreună și se căsătoresc. În zilele noastre există o neîncredere a îndrăgostiților, o continuă fugă de responsabilitate și de statutul convențional de soți.

2020-04-13 10:31:07

0

Paradoxul iubirii - Pascal Bruckner

Paradoxul iubirii - Pascal Bruckner

O analiză lucidă a temei iubirii și a evoluției acesteia din Antichitate până în zilele noastre. Plăcerile și pasiunile îmbinate cu libertatea absolută favorizează interesul individului pentru descoperirea instinctualității și a iraționalității conducând jocurile iubirii către piețele de schimb și tranzacții ale societății de consum. O degradare treptată a înțelegerii iubirii, coborârea inevitabilă de pe piedestal a femeii pe care Dante o așezase acolo prin imaginea donnei angelicata.

2020-04-13 10:16:07

0

Felii de lamaie - Anca Vieru

Felii de lamaie - Anca Vieru

Un volum de micropovestiri ca o subdivizune celulară a realității creată în jurul întâmplărilor cotidiene, dezvăluind apropierea și distanțarea (ne)așteptată dintre oameni și suprapunerea tristeții și a confuziei cu efectele subtile ale ironiei. Felii de realitate în care profilurile personajelor par la început sculptate în gheață, apoi se topesc, se uniformizează oferind cheia unei lecturi care oglindește individul contemporan în diferite situații ale vieții sale casnice, deloc extraordinară și, totuși, mereu surprinzătoare.

2020-04-13 09:31:07

0

eBook Un cal intra intr-un bar - David Grossman

eBook Un cal intra intr-un bar - David Grossman

Amintind pe distanțe scurte de cartea lui Heinrich Böll, „Opiniile unui clovn”, Grossman narează povestea lui Dovală într-o noapte de cristal în barul în care acesta are frecvent reprezentații. Întins pe nisip în deșert Dovală promite ca la finalul serii să acorde cuiva premiul Al-Qaeda pentru inteligența emoțiilor dacă va fi însoțit în această experiență a reîntoarcerii în Netania, pe malul Mării Mediteraneene din nord-vestul Israelului.

2020-04-11 08:46:07

0

Cartea iluziilor - Paul Auster

Cartea iluziilor - Paul Auster

Într-adevăr o carte a iluziilor și întrebărilor — este valoros ceea ce e unanim acceptat și respectat sau ceea ce ne trage înapoi de pe muchia unei prăpăstii? Ascunzând un lucru despre care nimeni nu știe nimic înseamnă că acel lucru a existat sau este doar o iluzie? O carte alături de care putem sta lipiți câteva ore, imaginându-ne că am avea de străbătut un drum cu un tren intercity.

2020-04-05 10:46:06

0

Extinderea domeniului luptei - Michel Houellebecq

Extinderea domeniului luptei - Michel Houellebecq

Istoria seducției și a sexualității a cunoscut diferite etape de transformare și dezvoltare, iar Tisserand este personajul din primul roman al lui Houellebecq, care pare a nu se conforma normelor și convențiilor sociale impuse în era consumerismului, nu corespunde idealului supus fericirii paradoxale, în termenii sociologului Gilles Lipovetsky - „Problema lui Raphael Tisserand - de fapt, esenţa personalităţii lui - este că e foarte urât. Pur şi simplu, femeile nu-l vor." Eșecul social declanșează un paroxism al situației, în care personajul descoperă că în lipsa sexualității nu prea există ambiții, după cum nici distracții nu prea sunt.

2020-03-21 10:23:19

0

Vino cu mine stiu exact unde mergem - Dan Sociu

Vino cu mine stiu exact unde mergem - Dan Sociu

Versurile ultimului volum semnat Dan Sociu, cel care dă și titlul antologiei, au sonoritatea unor inimioare care pâlpâie pe monitor – „Dacă stai să le-asculţi şi eu stau/ dacă le pui cap la cap/ până la sfârşit se adună o/ mică melodie chinezească ” – în care regăsim nostalgia şi sensibilitatea celorlalte volume, tristeţea şi întâmplările unei lumi mici în care eşti invitat foarte prietenos să păşeşti.

2020-03-20 09:53:19

0

eBook Ciuma - Albert Camus

eBook Ciuma - Albert Camus

Mica viață din Oran, un oraș de pe coasta algeriană, înregistrează pulsațiile liniare ale unei comunități care pare a se plictisi aici, străduindu-se să-și formeze obișnuințe, în aerul frenetic și absent în același timp. Această comunitate nu este una particulară, excepțională. Ar putea fi oricare, tocmai de aceea textul rămâne o reflecție semnificativă despre naivitățile care compun încrederea omenească, despre autoizolarea prin despărțire și suferință, despre limitele și consecințele scepticismului, dar și despre curajul și perseverența unui medic care alege să vadă ceea ce este de admirat la omenire decât ceea ce este de disprețuit.

2020-03-16 01:37:10

0

Ciuma - Albert Camus

Ciuma - Albert Camus

La începutul lunii aprilie doctorul Bernard Rieux găsește un șobolan mort la ieșirea din cabinetul său. La câteva zile de la plecarea soției sale într-o stațiune de munte, portarul imobilului în care locuiește moare de febră, iar doctorul, rămas singur, încearcă să cerceteze legătura dintre apariția șoarecilor și instalarea răului în urbea sa. Când este confirmat faptul că ciuma decimează locuitorii ca-ntr-un joc de domino, oamenii devin neîncrezători, egoiști și retractili — considerând că această epidemie nu va fi de durată și că nici nu e vorba de ei înșiși în această ecuație.

2020-03-16 01:37:10

0

Ciuma - Albert Camus

Ciuma - Albert Camus

Dincolo de interpretarea simbolică a Rezistenței franceze în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, textul rămâne o reflecție semnificativă despre naivitățile care compun încrederea omenească, despre autoizolarea prin despărțire și suferință, despre limitele și consecințele scepticismului, dar și despre curajul și perseverența unui medic care alege să vadă ceea ce este de admirat la omenire decât ceea ce este de disprețuit.

2020-03-16 01:37:10

0

Spre Polul Sud - Emil Racovita

Spre Polul Sud - Emil Racovita

O continuare a proiectului început de editura Frontiera despre Emil Racoviță este această carte, „Spre Polul Sud”. Dacă povestea în imagini „Străbunicul meu, Emil Racoviță” se adresa preșcolarilor, în cazul de față trebuie să fim pregătiți de lectură și conștienți că s-ar putea chiar să întâlnim cuvinte mai grele, necunoscute, însă acesta este farmecul cercetărilor și al traversării Strâmtorii Gerlache alături de un desenator iscusit, Eugen Berlo și un personaj care pornește într-o călătorie inițiatică, dar nu singur.

2020-03-03 09:00:31

0

Strabunicul meu, Emil Racovita - Andreia Petcu

Strabunicul meu, Emil Racovita - Andreia Petcu

O minicălătorie pentru pitici și părinți, o carte de seară potrivită explorărilor și întâlnirii cu o focă, o balenă albastră, o orcă, un pinguin, pe care Marie îi descoperă în cufărul bunicului ei, Emil Racoviță. Demersul este lăudabil pentru o prezentare succintă adresată copiilor de până în 7, 8 ani dornici să răsfoiască singuri sau împreună cu părinții sau bunicii (și străbunicii, de ce nu?) o lume nouă a plimbărilor pe mare printre animale și fenomene meteorologice diverse.

2020-03-03 09:00:06

0

Berlin - Krista Szocs

Berlin - Krista Szocs

„Berlin” este ca o felicitare muzicală, pe care o deschizi și îți livrează, pe lângă emoția sau iluzia bine structurată că primești parcă o scrisoare de la un prieten din altă țară, un playlist al formației God is an astronaut, numai bun de ascultat primăvara, când toate lucrurile sunt în pragul unei explozii și a unei pulverizări totale. Mai multe pagini au trimiteri muzicale care creează o atmosferă de familiaritate, ca și când ai derula viața cuiva apropiat în slow-motion și asta ți-ar da ocazia să te simți mai aproape de el, împrumutându-i stările. Apoi ai putea să o iei de la capăt, cu mai multă atenție, dând încă o dată play melodiei.

2020-03-03 12:00:06

0

Povestea fetitei pierdute - Elena Ferrante

Povestea fetitei pierdute - Elena Ferrante

„Povestea fetiței pierdute” este poate cea mai nostalgică dintre cărțile tetralogiei. Despre splendoarea și bezna unei prietenii, despre cum orice relaţie intensă între oameni e plină de capcane şi, dacă vrei să dureze, e nevoie să înveţi să le ocoleşti, la fel cum mărturisește Lenù în finalul acestui volum, în încercarea de a o (re)găsi pe prietena ei din copilărie, de a se regăsi pe sine în această relație ambivalentă în care suferința este direct proporțională cu durata prieteniei, poate chiar mai acută sau acutizată prin intermediul memoriei și al procesului de rememorare și întoarcere în timp.

2020-03-01 05:51:31

0

Cei care pleaca si cei ce raman - Elena Ferrante

Cei care pleaca si cei ce raman - Elena Ferrante

Într-o complementaritate voită sau întâmplătoare, cel de-al doilea volum al tetralogiei se încheie, la fel ca primul, cu Lenù și imaginea lui Nino, care apare la lansarea cărții ei. Apoi aceasta se căsătorește și devine mamă, constatând, în încercarea de a-și cerceta minuțios natura feminină, că exagerase silindu-se să-și asume capacități masculine, mai ales în lumea scrisului, dar și în viața reală, crezând că trebuie să știe totul și să se ocupe de tot. Prietenia cu Lila nu dispare, dar devine din ce în ce mai distantă, au convorbiri telefonice sporadice, în care Lila nu reușește să o felicite pentru nimic, e mereu sceptică și îi spune doar că fiecare își povestește viața așa cum vrea.

2020-03-01 05:21:31

0

Povestea noului nume - Elena Ferrante

Povestea noului nume - Elena Ferrante

Primul roman, „Prietena mea genială”, se încheie cu nunta Lilei și cu dorința apropierii lui Lenù de Nino, cel pe care aceasta îl vede ca având chipul, gesturile și mersul cuiva care va fi mereu mai bun. Toate acestea amorțesc, sau o debusolează și mai tare pe Lenù când Nino pleacă de la petrecerea Lilei. Nunta cu Stefano rămâne în background, dureroasă și cumva de neînțeles la început pentru Lenù, care consideră că mereu rămâne în urmă, în așteptare, în comparație cu prietena ei, care tratează orice lucru pe care și-l dorește cu pasiune, care merge spre el pregătită să îl aibă, fără a aștepta ca acel lucru sau acel cineva să o dorească primul.

2020-03-01 05:00:07

0

Prietena mea geniala - Elena Ferrante

Prietena mea geniala - Elena Ferrante

Primul roman al tetralogiei captivează încă din titlu, cel puțin așa s-a întâmplat în cazul meu. O poveste despre contrastele și contradicțiile a două fetițe, care între timp devin femei și despre începutul unei prietenii care fascinează mai mult prin diferențe, decât prin asemănare. Elena Greco și Raffaella Cerullo, sau Lenù și Lila, cum le vom cunoaște pe parcursul cărții, trasează doua destine, care uneori par a fi unul singur, al supraviețuirii în contextul violent și tumultos al Italiei, mai precis în Napoli, la începutul anilor '50.

2020-03-01 04:51:31

0

eBook Mangaieri straine - Ian McEwan

eBook Mangaieri straine - Ian McEwan

Colin și Mary sunt un cuplu aflat în vacanță, care rătăcește pe străduțele unui oraș fără nume și lenevesc în așternuturile curate ale camerei de hotel unde sunt cazați. Fiecare are un întreg ritual desfășurat pe momente ale zilei, ambii potrivindu-și gesturile în mintea lor, fără însă a ajunge să se suprapună cu mișcările celuilalt. Și de aici eșecul sau deziluzia. Un fel de „Așteptându-l pe Godot” al lui Beckett, în care protagoniștii sunt un bărbat și o femeie, un cuplu care așteaptă ceva, iar această așteptare se prelungește pe parcursul întregului roman.

2020-03-01 04:36:31

0

O viata de om - Robert Seethaler

O viata de om - Robert Seethaler

Un roman tulbure și aproape neînsemnat la prima vedere, dar care te poartă prin văzduh, ca și cum te-ai ridica de la sol printr-o forță miraculoasă și ai privi de sus viața unui om. A unui singur om. O durere light, asta creează autorul, dar nu pentru că ar fi superficială și neglijabilă, dimpotrivă, este reală, dar tratată fără artificialitate sau dramatism și exagerări gratuite. Un roman al pierderii, în care iubirea se reîntrupează în imaginea morții, iar atmosfera este aceea a unei nopți blânde de vară în care singurătatea se așterne ca o pătură ușoară peste toate.

2020-02-24 08:51:22

0

Cainele de bronz - Emanuela Iurkin

Cainele de bronz - Emanuela Iurkin

O carte în care pășești ca într-o sală de bal, dar pe măsură ce înaintezi descoperi că este un lazaret abandonat, cum spune Vâlcu. Aici toate se întretaie, se suprapun, candoarea și disperarea, apropierea și fragilitatea, mirosul teilor și al gazelor de eșapament, contrastele luminoase și plictisul confortabil. Întregul este marcat de absență sau, mai bine zis, de microparticule ale prezenței, care sunt reluate, asemănate, îngemănate.

2020-02-18 07:36:14

2

Criza spiritului american - Allan Bloom

Criza spiritului american - Allan Bloom

O carte cult a oricărei perioade și a oricărei societăți. Chiar dacă tratează un caz punctual, cel al universităților americane, aceasta poate fi citită și recitită de cei care încă nu sunt studenți, de actualii cursanți ai oricărei facultăți sau discipline sau de absolvenții de master. Chiar și de cei care au terminat doctoratul. Cărțile pe care le citim ne formează, muzica și grupul de prieteni ne influențează, religia și societatea ne constrâng să fim ceea ce suntem sau, dimpotrivă, să ne potrivim unor șabloane a ceea ce nu suntem, asta ne spune Allan Bloom, într-un studiu de finețe, a cărui profunzime și substanță se simte dincolo de pagini.

2020-02-18 07:21:14

3

Zilele abandonului - Elena Ferrante

Zilele abandonului - Elena Ferrante

În comparație cu Prietena mea genială, tetralogia napoletană a prieteniei și maturizării, Zilele abandonului este un glissando către miezul unei crize reale a maturității, o carte despre reconstrucția unei individualități, redefinirea feminității, a intimității și limitelor în cadrul și în afara relației materne.
Sindromul ferrantian al tăierii marginilor revine și aici, personajul se dizolvă, atitudinea sa fiind difuză, în calitate de soție se luptă cu ideea abandonului partenerului, iar ca mamă își recunoaște neputința și teama de a nu le face rău propriilor copii. Imaginea soției părăsite asociată cu imaginea Annei Karenina și întrebările dinaintea aruncării în fața trenului — Unde sunt? Ce fac? De ce? —, o urmăresc și pe Olga după despărțirea de Mario, fiind ipoteza în jurul căreia se construiește un cvasithriller realist-obsesiv despre blocajele și derapajele unei femei de vârstă mijlocie.

2020-02-18 07:00:06

4

Viata salbatica - Richard Ford

Viata salbatica - Richard Ford

O carte care începe ca un foc mocnit peste care se toarnă kerosen — toate deciziile, incertitudinile și fricile unui bărbat concediat de la locul de muncă unde preda golf explodează. Relația lui Jerry și a Jeanettei conservă, măcar în aparență, un microunivers al liniștii și normalității. Totul începe să se clatine după vestea plecării lui Jerry de acasă pentru a săpa șanțuri și a ajuta la stingerea focului din oraș. Ceea ce rămâne în urmă este singurătatea unei soții care începe să caute atenția altcuiva și a unui adolescent care înțelege din relația scindată a părinților că indiferent cât de mult ne-ar iubi cei din jur, dorințele noastre nu vor fi o prioritate pentru ei.

2020-02-18 07:00:06

2

S. - Stelian Muller

S. - Stelian Muller

O poveste scrisă cu umor și (auto)ironie, care poate fi citită în două seri într-un rocking chair, păstrând balansul unei stranii sensibilități și a unei tristeți moderate, mai ales atunci când avem în față un platouaș eclectic de personaje și autori — Kant, Emma Bovary, Fernanod Pessoa, Gellu Naum, Ana Blandiana, Radu Banciu, Mirabela Dauer — până se ajunge, aproape de final, la capitolul despre școala de poezie de la Cluj, descrisă ca o luptă în papuci și șlapi pe tărâmul poeziei, care a primit repetatul reproș că ar fi mult prea conceptuală, întocmindu-se o fișă de denunț cuprinzându-i pe Andrei Doboș, Ștefan Manasia, Vlad Moldovan și Oana Văsieș.

2020-02-18 07:00:06

1

Constantin - Iulian Bocai

Constantin - Iulian Bocai

A doua și cea mai recentă carte al lui Iulian Bocai, Constantin, un roman despre un fir de afecțiune care trece prin pereții unei locuințe insalubre și prin țeava de încălzire pe care Mihai își depozitează, în lipsa altui spațiu, cărțile. O casă care din afară pare nelocuită, dar care cuprinde tot felul de chiriași, din care rămân mai mult bucățile de linoleum tăiate și suprapuse din baie decât poveștile lor, sau un teanc de lucruri aruncate în mijlocul camerei, sparte și tăiate cu cuțitul, fiind pe rând notați și șterși de pe marginea ziarelor cu anunțuri imobiliare, peste care Mihai și Constantin mănâncă împreună salată de boeuf în Ajunul Crăciunului. Un loc în care mai multe destine se intersectează difuz și temporar, Mihai fiind singurul care păstrează nostalgii și amintiri despre o parte dintre ei.

2020-02-18 07:00:06

2

Jes - Jesica Baciu

Jes - Jesica Baciu

O carte de poezie care fascinează prin lucrurile simple, ca marea Marmara, un fel de reziliență emoțională între două țărmuri. Un sentiment al izolării, o dorință de conservare a tot ceea ce este mic și neînsemnat, la fel ca apropierile dintre oameni care, de fapt, imită alte apropieri pe care le-am cunoscut, un mimetism naiv, inconștient, ca scena cu cele două surori, care seara în casă țipă una la alta după ce alți copii le-au povestit cum se ceartă părinții lor. Un fel de istorie personală alternativă (re)povestită, în care tot ceea ce nu a fost învățat sau cunoscut, poate fi totuși replicat, reeditat, în manieră poetică, într-un circuit închis al comunicării, care doar așa poate crea, pe termen scurt și cu limite provizorii, răspunsuri corecte la interacțiunile cu ceilalți.

2020-02-18 06:51:15

2

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

Cel mai frumos dialog al cărții se derulează în timp ce H. și S. privesc o fotografie cu ea din liceu, nu se văzuseră mai bine de douăzeci de ani, iar el vrea să refacă măcar puțin din acel spațiu, Shimamoto afirmând — „Ciudat! Tu vrei să umpli spațiul acela și eu vreau să-l las liber.” Senzația după această carte este că putem sta în fața ei să o contemplăm minute și zile în șir, așa cum stă eleganta Holly în față vitrinelor de la Tiffany’s. Demolările sufletești pot fi (re)construite doar pe măsură ce le înțelegem, ca într-un cocktail bun, în care e esențial să știm că nu putem amesteca mai mult de două tipuri de băutură.

2020-02-18 06:51:14

2

Identitatea - Milan Kundera

Identitatea - Milan Kundera

Putem considera reeditarea Identității din cadrul seriei de autor Milan Kundera a editurii Humanitas o excelentă ocazie de lectură sau relectură, un prilej pentru (re)definirea personală a priorităților pe termen lung. Dacă ne raportăm la ideea de sensibilitate, atribuindu-i înțelesul primar pe care și Emmanuel Levinas i-l recunoaște, ca proximitate și experiență concretă a interacțiunii cu celălalt, putem cotura centrul de greutate al scrierii autorului de origine poloneză. Identitatea nu se poate defini în lipsa experienței cu celălalt. Comunicarea presupune depistarea unei sensibilități, acoperirea unei nevoi pe care o intuim în celălalt.

2020-02-18 06:51:14

2

eBook Interior zero - Lavinia Braniste

eBook Interior zero - Lavinia Braniste

Lavinia Branişte livrează în acest volum o poveste în care mulţi tineri se pot regăsi, o epopee contemporană a celui care la interviul de angajare îşi ascunde studiile — al doilea master, doctoratul abandonat, a doua facultate — pentru a fi ales ca traducător la o firmă de proiectare. Povestea este de fapt o adevărată artă a ratarii resimţită atât pe plan emoţional, cât şi social de cei care nu se înscriu în standardele bunăstării generale — carieră profesională satisfăcătoare, familie, copii —, şi care, până la urmă, confirmă nivelul fiecăruia de succes sau insucces în ochii celorlalţi, Cristina fiind reprezentantul exponenţial al acestei categorii.

2020-02-18 06:51:14

2

Interior Zero - Lavinia Braniste

Interior Zero - Lavinia Braniste

Lavinia Branişte livrează în acest volum o poveste în care mulţi tineri se pot regăsi, o epopee contemporană a celui care la interviul de angajare îşi ascunde studiile — al doilea master, doctoratul abandonat, a doua facultate — pentru a fi ales ca traducător la o firmă de proiectare. Povestea este de fapt o adevărată artă a ratarii resimţită atât pe plan emoţional, cât şi social de cei care nu se înscriu în standardele bunăstării generale — carieră profesională satisfăcătoare, familie, copii —, şi care, până la urmă, confirmă nivelul fiecăruia de succes sau insucces în ochii celorlalţi, Cristina fiind reprezentantul exponenţial al acestei categorii.

2020-02-18 06:51:14

2

Scrisorar - Mihail Siskin

Scrisorar - Mihail Siskin

Sașa și Volodia supraviețuiesc în timpul războiului prin schimbul de scrisori, fără a avea vreodată certitudinea că acest schimb de scrisori poate fi verificat și nu este doar un joc al imaginației care menține vie apropierea de celălalt. Volodia reia un gând, că cineva a spus că rudenia de sânge este cea mai îndepărtată, afirmând că a avut dreptate. Înstrăinându-se de ceilalți, cei doi se apropie și mai mult, se ascund unul în celălalt, și trăiesc fericirea contemplându-și periuțele încrucișate care se privesc una pe alta, pielea care există numai acolo unde o atinge celălalt. Cartea este scrisă cu o candoare fascinantă, aproape imposibil de replicat, mereu având sentimentul că cei doi sunt ca două vapoare, care se intersectează noaptea pe mare, își spun câteva cuvinte, apoi se îndepărtează.

2020-02-18 06:51:14

2

Cutia neagra - Amos Oz

Cutia neagra - Amos Oz

Alexander, prins în „stepele melancoliei”, după cum îl descrie fosta sa soție, Ilana, realizează că Boaz nu mai are nevoie de ei și încearcă să o convingă și pe ea de această realitate pentru a nu mai provoca și alte suferințe celor care o iubesc. Confruntarea și acceptarea eșecului, nevoia de comunicare și totuși imposibilitatea de a înțelege o iubire disfuncțională lasă spațiu întotdeauna pentru a crea insule de tandrețe și calmitate sau de amărăciune și dispreț, relații și raportări oscilante în cadrul unei familii, acest mise-en-scène fiind cutia neagră care înregistrează momentele de intensitate în cazul prăbușirii în aproape toate cărțile lui Amos Oz.

2020-02-18 06:51:14

2

eBook Sfarsitul singuratatii - Benedict Wells

eBook Sfarsitul singuratatii - Benedict Wells

O carte despre familie și abandon sau cum cresc nesiguranțele în noi încă din copilărie, cum toată viața trei frați încearcă să se despartă de imaginea pierdută a familiei care îi ocrotește și se aruncă pe primul drum care li se deschide, fără voință, mai mult din fantezie și nepăsare. Fericirea părea posibilă într-o familie în care părinții sunt descriși aproape idilic, tatăl — voce blândă, miroase a tutun și a cremă de ras, face fotografii pe care nu le arată nimănui, mama — profesoară, o combinație între Grace Kelly și Ingrid Bergman, cântă Moon River la chitară și toți copiii voiau să fie ca ea. În inima acestei presupuse perfecțiuni lovește dispariția bruscă a celor doi părinți.

2020-02-18 06:51:14

2

Un gentleman la Moscova - Amor Towles

Un gentleman la Moscova - Amor Towles

Un roman despre eleganța și demnitatea cu care poate fi trăit un exil. Despre discreție și bune maniere de altădată, dintr-o lume în care spațiul privat era respectat, despre boema unei Rusii aflată în tranziție, un roman despre cineva care a pierdut totul dar (re)construiește o lume mică în interiorul unei lumi mari, având suprema libertate de a îmbunătăți regulile sociale existente filtrându-le printr-un cod moral personal.

2020-02-17 04:36:07

4

16 prozatori de azi.lit - Diana Badica, Lavinia Braniste

16 prozatori de azi.lit - Diana Badica, Lavinia Braniste

Foarte rar este adus în discuție statutul prozei scurte actuale semnată de autori români, inițiativa editurii Humanitas fiind lăudabilă și necesară în acest context.
Ultima oară când s-a întocmit un recensământ al autorilor de proză scurtă a fost în 2013, datorat eforturilor de (re)lectură ale lui Marius Chivu. Antologia Best of. Proza scurtă a anilor 2000 conținea 40 de proze scrise de 23 de autori: Ioana Băețica Morpurgo, T.O. Bobe, Lavinia Braniște, Dan Coman, Luca Dinulescu, Adrian Georgescu, Radu Pavel Gheo, Silviu Gherman, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Cosmin Manolache, Mihai Mateiu, Mitoș Micleușanu, Angelo Mitchievici, Veronica D. Niculescu, Radu Paraschivescu, Cezar Paul-Bădescu, Liviu Radu, Sorin Stoica, Lucian Dan Teodorovici, Alex Tocilescu, Călin Torsan, Marian Truță.
La cinci ani distanță, apare o antologie cu 16 autori de proză scurtă: Diana Bădica, Lavinia Braniște, Vitalie Ciobanu, Dan Coman, Bogdan Coșa, Augustin Cupșa, Tudor Ganea, Adela Greceanu, Mihai Mateiu, Ioana Nicolaie, Veronica D. Niculescu, Cosmin Perța, Bogdan Răileanu, Corina Sabău, Sebastian Sifft, Tatiana Țîbuleac.
Unii dintre aceștia deja au confirmat, alții cu siguranță urmează să-și demonstreze talentul și virtuozitatea de prozatori, câțiva promițând volume individuale de proză în viitorul apropiat. O selecție generoasă, reunind tematici și stiluri diferite cu scopul de a demonstra cât de aproape sunt proza scurtă și autorii dacă avem intenția și curiozitatea de a-i descoperi.

2020-02-17 04:36:07

2

Cateva motive sa iubesti viata - Matt Haig

Cateva motive sa iubesti viata - Matt Haig

Câteva motive să iubești viața ne învață că există meta-îngrijorări de la care depresia pornește, depinde câtă importanță le acordăm și cât efort depunem pentru a le depăși. (Re)afirmând beneficiile scrisului și cititului din perspectiva implicării în procesul narativ în scop terapeutic, cartea devine un excelent exemplu de jurnal scris în urma unor momente și evenimente tragice din istoria personală și reală a autorului, arătându-ne calea de la boală la asumare și prezență, la acceptare și integrare în acea fragilă (și, uneori, poate, tratată frivol) noțiune de normalitate.

2020-02-17 04:21:07

2

Lapte negru - Elif Shafak

Lapte negru - Elif Shafak

O carte despre statutul femeii, despre puterea pe care o are aceasta asupra propriului mod de gândire și despre democrația matură care se dorește instaurată între principiile personale, care se află de cele mai multe ori în extremă contradicție. Naratoarea privește maternitatea și creația la început din exterior, scriind și dezvoltând eseuri pe pagini întregi chiar la bordul unui vapor cu aburi la ora amiezii în Istanbul, hotărâtă să susțină și să nu renunțe la femeia-scriitoare în favoarea rolului de soție și mamă. Perspectiva se schimbă treptat, la fel cum se sting valurile agitate ale Bosforului în unde domoale, după ce pericolul a fost depășit. Devine soție și la distanță de doi ani și mamă. Trece printr-o depresie post-natală aproape opt luni, timp în care soțul ei este plecat să se instruiască în serviciul militar. Nu angajează bonă și nu cere ajutorul familiei, doar încearcă să-și înțeleagă și să-și liniștească vocile interioare, fricile și prejudecățile.
O carte-eseu, o carte-manifest care personifică slăbiciunile și privilegiile feminine inventând un harem de femei în miniatură și un djinn purtător al depresiei post-natale. Mai mult decât atât reia poveștile unor scriitoare celebre — Zelda Fitzgerald, Sylvia Plath, Virginia Woolf, George Eliot, Toni Morrison — creând un intertext fascinant cu destine care și-au acceptat latura maternă, casnică sau, dimpotrivă, au repudiat-o.

2020-02-17 04:21:07

3

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one